04 Temmuz 2014 14:52

Erdoğan’ın mal beyanı ‘şeffaf’ değil ‘karanlık’

Bülent Falakaoğlu yazdı: Cumhurbaşkanı adayları mal varlıklarını açıkladı. Şart olmamasına rağmen atılan bu adım kimilerince, ‘şeffaflık’ adına olumlu bulundu. 2011 yılındaki beyanına göre Erdoğan’ın mal varlığı yaklaşık 1 milyon lira artmış. Peki, bu artış şeffaf mı? Dövizlerle beraber 5 milyon TL’lik serveti nasıl elde etmiş?

Erdoğan’ın mal beyanı ‘şeffaf’ değil ‘karanlık’
Paylaş

Bülent FALAKAOĞLU

Cumhurbaşkanı adayları mal varlıklarını açıkladı. Şart olmamasına rağmen atılan bu adım kimilerince, ‘şeffaflık’ adına olumlu bulundu.  
Ortada gerçekten bir şeffaflık var mı?
Örneğin 2011 yılındaki beyanına göre Erdoğan’ın mal varlığı yaklaşık 1 milyon lira artmış. Peki, bu artış nasıl gerçekleşmiş? Dövizlerle beraber 5 milyon TL’lik (eski parayla 5 trilyon) serveti nasıl elde etmiş?
AKP bu soruların cevabına karşı önlemini, ‘Nereden buldun yasasını’ rafa kaldırarak, iktidara gelir gelmez almıştı!
Bu işin neresi şeffaf?  
Adayların çocukları üzerindeki mal varlığının da açıklaması gerekmez mi?  
Bir dönem ekonomi bakanlığı yapan Zafer Çağlayan’ın yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında tutuklanan oğlu Salih Kaan Çağlayan’ın şirketini düşünün.
Akel Alüminyum… Zafer Çağlayan, 2007 genel seçimlerinde milletvekili seçilmesinin ardından, 2008’de, yönetim kurulu başkanlığından çekilerek, hisselerini oğullarına devrettiği şirket.
Ticaret sicili kayıtları bize, Akel Alüminyum’un o tarihten itibaren, son 6 yılda, hızla büyüdüğü gösteriyor...
Çağlayan, siyasete girmeden 180 bin TL olan şirket sermayesi önce 600 bin TL’ye yükseltiliyor. Şimdi Akel Alüminyum, 2 milyon TL’lik bir şirket.
Halkbank ve Diyanet’in dış cephelerini bu şirket giydirdi. Şirketin yaptığı işler listesinde daha pek çok kamu binası var.
Çağlayan bakan olmasaydı, oğullarına devrettiği şirketi bu kadar hızlı büyüyüp gelirlerini katlayabilir miydi?
Şimdi soruyorum, çocukların zenginleşmeleri incelenmeden şeffaflıktan bahsedilebilir mi?
Çocukların mal varlıkları helal para mı, alın teri mi yoksa iktidar gücü mü? Bu sorular aydınlatılmadan hangi şeffaflık?..
Bir de başbakan her mal beyanında alacaklarından bahsediyor? Son beyanında da 500 bin lira alacaklı gözüküyor. Kimden bu alacak; oğlundan mı, iş adamından mı, partisinden mi, komşusundan mı?
Başbakanın beyanında ev olmaması karşısında başbakan evsiz mi?..  Tapelere yansıyan bazı gizli sahiplik iddiaları (Güzide sahil kentlerinde villalar gibi...) karşısında bunlar aydınlatılacak mı?.. 2010 yılında, ABD’ye ait gizli belgelerin ortaya çıktığı WikiLeaks belgelerindeki “Erdoğan’ın İsviçre bankalarında sekiz ayrı hesabı var” ifadeleri karşısında iddia açıklığa kavuşturulacak mı?..
Ve daha pek çok sorunun cevapsız kaldığı bir ortamda; “Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası  boyunca bağışçıların isimlerini... Kampanya bütçesini... Bağışların toplandığı banka hesap detaylarını... Öğrenebilecek miyiz?​” diye sormak çok safça değil mi?


CHP, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına, ”Haksız çıkar ilişkileri ve nüfuz suiistimali yoluyla; Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununa muhalefet etmek” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Abdullah Gül’ü ‘kayıp trilyon’ davası bekliyor

SONRAKİ HABER

Hasta yakını, doktorun kolunu ve burnunu, hemşirenin kolunu kırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...