03 Temmuz 2014 21:49

Irak’ta bağımsızlık için yasa talebi

Irak Federal Kürdistan Yönetimi Lideri Mesut Barzani, bölgesel meclise, bağımsızlık referandumuyla ilgili çalışacak bir komisyonun kurulması için yasa çıkarılması çağrısı yaptı.

Irak’ta bağımsızlık için yasa talebi
Paylaş

Irak Federal Kürdistan Yönetimi Lideri Mesut Barzani, bölgesel meclise, bağımsızlık referandumuyla ilgili çalışacak bir komisyonun kurulması için yasa çıkarılması çağrısı yaptı.

Kürt meclisinde bir konuşma yapan Mesut Barzani, “Artık Maliki yönetimi ile dönülmez bir yola, bir çıkmaza girdik ve husumetin içindeyiz” dedi.

Barzani, daha önce dile getirdiği “bağımsızlık referandumu” için bir meclis komisyonu kurulmasına yönelik yasa çıkarılması çağrısında da bulundu.

Irak’ta yaşananların, Maliki’nin başarısız politikalarının bir sonucu olduğunu söyleyen Barzani, “Altı ay önce onu uyardık ama bizi dinlemedi” ifadelerini kullandı.

BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU PLANI

Barzani, “Irak’ta, eskiye dönmemiz, kaderimizin ne olacağını görmek için 10 yıl daha beklememiz, geleceğimizi esaret altında tutmamız mümkün değildir. Bunun kararını ben değil, Kürdistan halkı verecek. Bağımsızlık referandumuna gideceğiz ve Kürdistan halkının kararına saygı duyacağız. Bu referandum sadece Kürtler değil Kürdistan’da yaşayan herkes için yapılacak” ifadelerini kullandı. Referandumun ne zaman yapılacağına dair bir soruya ise Barzani, “Kesin bir tarih söyleyemem ama referandum birkaç ay içinde yapılır, elbette atılacak adımlar konusunda meclisle çalışmamız gerekiyor” cevabını verdi.

KÜRT PARLAMENTOSU ÖNÜNDE ‘BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN’ GÖSTERİSİ

Erbil şehrinde bir araya gelen sivil toplum kuruluşu üyeleri, bağımsızlık kararı verilmesi için gösteri düzenledi. Kürt Parlamentosu önüne mahalli kıyafetleriyle gelen grup, Kürdistan’ın ilan edilmesini destekleyen sloganlar attı, pankartlar ve bayraklar taşıdı.

Kürt Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammed ve milletvekilleri ile görüşen göstericiler, taleplerinin meclis oturumunda görüşülmesini istedi. Başkan Muhammed göstericilerin bunu isteklerini dikkate alacaklarını söyledi.

Slogan atmaya devam eden gurup, “Devlet, devlet”, “Kürtlerin bir daha katliama uğramaması için devlet istiyoruz”, “Kürdistan devleti doğal hakkımız” diye sloganlar attı.
(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sansür değilmiş!

SONRAKİ HABER

Cemil Topuzlu Bregovic’i ağırlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...