27 Haziran 2011 09:26

Asgari ücret açlık sınırına yaklaşamadı

1 Temmuz 2011 yılından itibaren “zamlanmış” asgari ücret 658,95 lira olurken, Türkiye’de açlık sınırı 878 liraya, yoksulluk sınırı ise 2 bin 861 liraya çıktı. Buna göre asgari veya düşük ücretle sigortasız çalışan milyonlarca işçi ve emekçi, açlık ve yoksulluk içinde yaşamını s

Asgari ücret açlık sınırına yaklaşamadı
Paylaş

1 Temmuz 2011 yılından itibaren “zamlanmış” asgari ücret 658,95 lira olurken, Türkiye’de açlık sınırı 878 liraya, yoksulluk sınırı ise 2 bin 861 liraya çıktı. Buna göre asgari veya düşük ücretle sigortasız çalışan milyonlarca işçi ve emekçi, açlık ve yoksulluk içinde yaşamını sürdürmeye devam edecek.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tarafından yapılan “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması” sonuçları açıklandı. Buna göre 2011 Haziran ayı itibariyle asgari ücretle çalışanların maaşları net 658,95 lira olurken, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gereken miktar (açlık sınırı) ise 878 liraya, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri zorunlu ihtiyaçların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) da 2 bin 861 liraya yükseldi.  

Asgari ücret 1 Temmuz 2011’de net 22 lira artarken, çalışanların yalnızca tükettikleri mal ve hizmetlerdeki fiyat artışları nedeniyle yılbaşına göre bugün 33,83 lira daha fazla harcama yapmak zorundalar. Yine araştırma sonuçlarına göre mutfak harcamasına altı ayın sonunda gelen ek yük ise 10,38 lira oldu.

GIDA FİYATLARINDA CİDDİ DEĞİŞİM YOK

Araştırmada temel alınan gıda fiyatlarında ciddi oranda değişim olmadı. Süt, yoğurt ve peynir grubunda fiyat değişikliği tespit edilmezken, bazı ürünlerde raf rekabetine bağlı olarak fiyat ayarlamaları tespit edildi. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta da önemli bir değişim olmazken, balık ürünlerinde fiyat ortalamasının biraz arttığı, sakatat da ise düşüş tespit edildi. Araştırmaya göre mevsim koşullarına bağlı olarak sebze-meyve fiyatlarında 2,83 liralık bir artış gözlenirken, patates ve kuru soğan fiyatlarında gerileme meydana geldi.   

YETERLİ BESLENME MÜMKÜN DEĞİL

Gıda fiyatlarında önemli bir değişiklik olmamasına karşın asgari ücretin açlık ve yoksulluk sınırının altında olduğuna dikkat çekilen araştırmada, “aileler, düşük düzeydeki geliriyle beslenme ve beslenme dışı harcamaları karşılayabilmek için çeşitli malların fiyatlarını da dikkate alarak tüketim malları arasında tercihte bulunmak zorunda kalmaktadır” denildi. Emekçilerin geçinebilmek için beslenme dışı harcamalarının bir kısmını, beslenme harcamalarından keserek elde ettiği tahmin edilen araştırma sonuçlarına göre, gelirin düşük olması nedeniyle emekçilerin ve ailelerinin sağlıksız ve dengesiz beslendiğini tespit edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Kararımızda değişiklik yok Meclise gitmiyoruz

SONRAKİ HABER

Evrensel ve Agos'a yönelik tehdide karşı yetkililer göreve çağrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...