02 Temmuz 2014 07:51

Sarkozy hakkında rüşvet soruşturması açıldı

Fransa'da nüfuzunu kötüye kullanma ve soruşturmanın gizliliğinin ihlali suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra hakim karşısına çıkan eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında soruşturma açılmasına karar verildi.

Sarkozy hakkında rüşvet soruşturması açıldı
Paylaş

Fransa'da nüfuzunu kötüye kullanma ve soruşturmanın gizliliğinin ihlali suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra hakim karşısına çıkan eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında soruşturma açılmasına karar verildi.

Yargılandığı Bettancourt davasıyla ilgili kendisine bilgi sızdırıldığı iddiaları sonrası başlatılan soruşturmada gözaltına alınan eski cumhurbaşkanı, 15 saatlik gözaltı süresinden sonra mahkemeye sevkedildi. Paris Yüksek Mahkemesi Mali Bürosu'nda hakim karşısına çıkan Nicolas Sarkozy hakkında mahkeme, 2 saatten fazla süren sorgunun ardından soruşturma açılmasına hükmetti. Fransa eski cumhurbaşkanının, rüşvet vermek, nüfuzunu kötüye kullanmak ve mesleki gizliliğin ihlali ile suçlandığı öğrenildi. Gözaltına alınan ilk Fransa cumhurbaşkanı olan Sarkozy'nin suçlu bulunması halinde 5 yıla kadar hapis ve 500 bin Euro'ya kadar da para cezasıyla cezalandırılabileceği belirtildi.

SARKOZY'NİN AVUKATI İLE YARGITAY YÜKSEK SAVCISI HAKKINDA DA SORUŞTURMA KARARI
Aynı dava kapsamında gözaltına alınan Nicolas Sarkozy'nin avukatı Thierry Herzog ve Yargıtay yüksek savcısı Gilbert Azibert hakkında da soruşturma açılmasına karar verildi. Azibert'in avukatı Jose Allegrini, müvekkili hakkında görevini kötüye kullanma suçlamasıyla soruşturma açıldığını kaydetti. Allegrini, hakimlerin Sarkozy'nin cumhurbaşkanı olduğu 2007-2012 yılları arasında, Monaco'da prestijli bir görev karşılığında kendisiyle ilgili gizli yargı kararlarını Azibert'ten öğrenip öğrenmediğini araştırdığını söyledi.

Thierry Herzog'un avukatı Paul-Albert Iweins de müvekkili hakkında soruşturma başlatıldığını doğrulayarak, hiçbir delil olmadan böyle bir kararın alındığını savundu. Iweins, Fransa'da ilk kez bir avukatla müvekkilinin arasında geçen ses kayıtlarının bir soruşturmaya sebep olduğunu hatırlattı. Paul-Albert Iweins, müvekkili Herzog'un, Nicolas Sarkozy'nin avukatlığına devam edeceğinin de altını çizdi. Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında daha önce de Bettancourt davası ile ilgili soruşturma başlatılmış, daha sonra ise mahkeme takipsizlik kararı vermişti.

SORUŞTURMA, DİNLEMEYE TAKILAN KONUŞMALAR SONRASI BAŞLADI
Soruşturma, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'den yasadışı seçim yardımı aldığı iddiaları sonrası Sarkozy'nin Nisan 2013'ten beri mahkeme kararıyla dinlemeye alınmasıyla ortaya çıkmıştı.

Nicolas Sarkozy'nin 26 Şubat'ta avukatı Thierry Herzog ile yaptığı konuşmada, kendisinin de yargılandığı Bettancourt davasıyla ilgili Yargıtay Savcısı Gilbert Azibert'ten usulsüz bilgi aldığı iddia edilmişti. Konuşmada, Herzog'un, emekliliği yaklaşan Azibert'in, Monaco'da devlet danışmanlığı görevinde mutlu olacağını eski cumhurbaşkanıyla paylaştığı belirtiliyor. Dinlemeye takılan bu konuşmalar sonrası hakimler Patricia Simon ve Claire Thepaut tarafından soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle inceleme başlatılmıştı. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

AYM, Aziz Yıldırım\'ın başvurusunu reddeti

SONRAKİ HABER

Belçika, ABD\'yi uzatmada devirdi: 2-1

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...