01 Temmuz 2014 15:28

Şırnaklı madencilere Soma kurultayı çağrısı

Şırnak'ta maden işçilerinin eyleminin 11. gününde DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan, Emek Partisi(EMEP) Bölge örgütü yöneticisi İlhan İlbay ve DTK Daimi Meclis Üyesi Yusuf Karataş ziyaret etti. İşçiler bugün Şırnak Valisi Hasan İpek ile madenler için tekrar bir görüşme gerçekleştirdiler.

Şırnaklı madencilere Soma kurultayı çağrısı
Paylaş

Beyar ÖZALP
Şırnak


Şırnak’ta meydana gelen maden kazalarının ardından  Şırnak Valiliği madenlerde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını sağlamak yerine çözümü madenleri kapatmakta bulmuştu.

İşçilerin valiliğin kapatma  kararına karşı madenlerin güvenli bir şekilde açılması için Şırnak-Cizre karayolu kenarında kurdukları çadırda başlattıkları oturma eylemleri sürüyor. Maden işçilerini eylemlerinin 11. gününde DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan, Emek Partisi(EMEP) Bölge örgütü yöneticisi İlhan İlbay ve DTK Daimi Meclis Üyesi  Yusuf Karataş ziyaret etti. Öte yandan işçiler bugün Şırnak Valisi Hasan İpek ile madenler için tekrar bir görüşme gerçekleştirdi.

'TÜRK VE KÜRT İŞÇİ SINIFI BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİ'

Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan yaptığı açıklamada devletin madenlerde iyileştirmelere gitmek yerine  halkın malı olan madenlerin sermayeye peşkeş çekildiğini belirtti. Aslan, Şırnaklı maden işçilerinin hafta sonu Soma’da yapılacak olan madenci kurultayına katılmalarının Türk ve Kürt işçi sınıflarının  birlikte mücadele etmesi açısından önemli olduğunu belirtti.

VALİNİN KORUCU ÖNERİSİNE TEPKİ

Valinin işçilere çözüm olarak boş olan korucu kadrolarını verme teklifine tepki gösteren DTK Daimi Meclis üyesi Yusuf Karataş çözüm sürecinde koruculuğun kaldırılmasının tartışıldığı bir dönemde  işsizliğe çözüm olarak koruculuğun teklif etmesinin valinin zihniyetini gösterdiğini söyledi.  EMEP Bölge Örgütü  Yöneticisi İlhan İlbay ise işçilerin ilkel koşullarda çalışmalarına  tepki  göstererek parti olarak  Türkiye’de ve Kürdistan’da da işçilerin daha iyi, güvenceli koşullarda çalışması için mücadele ettiklerini belirtti. Madenlerin sermayeye peşkeş çekilmek istendiğine dikkat çeken İlbay, Soma’daki madenci kurultayına  Şırnaklı madencilerinin katılmasının sermayeye karşı birlikte mücadele etme açısından önemli olduğunu söyledi.

KURULTAY ÇAĞRISINA OLUMLU YANIT

Maden işçilerinden Burhan Çavlak ise madenlerde 15-20 işçinin ortaklaşa çalıştığını ve  çıkardıkları kömürün tonu başına maden sahasını özel idareden kiralayan Acar Group’a 31-45 tl arasında fiş ücreti ödediklerini belirtti. Madenlerin, güvenli iş koşullarının sağlanarak açılmasını istediklerini söyleyen Çavlak oluşturacakları kooperatiflerde  kendilerinin sigortalı  ve güvenli bir şekilde çalışmak istediklerini söyledi. İşçilerden Rıdvan Kabul, Soma’dan gelen kurultay çağrısına olumlu yaklaştıklarını, kurultaya katılmak istediklerini belirtti. Kabul, Soma’da Zonguldak’ta ve Şırnak’ta işçilerin çalışma  koşullarının aynı olduğunu belirterek  işçiler olarak ancak birlik olabilirlerse haklarını alabileceğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Cam işçileri grev yasağına karşı Bakanlığa yürüdü

SONRAKİ HABER

Köklü hesaplaşma olmazsa yeni Sivas\'lar yaşanır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa