01 Temmuz 2014 12:02

CAS: Daha fazla ceza verilebilirdi

Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS)’nin Türkiye futbolundaki şike davasına ilişkin verdiği kararın tam metni 10 ay sonra ortaya çıktı. Radikal.com.tr’de yayımlanan CAS’ın 137 sayfalık gerekçeli kararında Fenerbahçe’ye daha ağır bir ceza verilebileceği savunuluyor.

CAS: Daha fazla ceza verilebilirdi
Paylaş

Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS)’nin Türkiye futbolundaki şike davasına ilişkin verdiği kararın tam metni 10 ay sonra ortaya çıktı.     Radikal.com.tr’de yayımlanan CAS’ın 137 sayfalık gerekçeli kararında Fenerbahçe’ye daha ağır bir ceza verilebileceği savunuluyor. CAS, UEFA'dan bu yönde bir itiraz gelmeyince 2 yıl men kararının onandığını bildiriyor.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Kulüp Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında verdiği 'yeniden yargılama' kararının etkisiyle Şampiyonlar Ligi'ne katılım için ümitlenen Fenerbahçe Yönetimi, CAS'ın onadığı 'iki yıl Avrupa'dan men' cezasından, UEFA'nın bir yıllık tedbirinin çıkarılması gerektiği düşünülüyordu. Ancak CAS'ın, “UEFA otomatik olarak bir sene tedbir koyduktan sonra ağır ihlaller halinde soruşturma açıp başka cezalar verebilir” şeklindeki kararı, bu yöndeki beklentilere darbe vurdu.

CAS NE DİYOR?

Tam metnin içeriğine dair ilk bilgileri veren Spor Hukukçusu Mert Yaşar, konuyu sporvehukuk.blogspot.com adresli blogunda değerlendirdi. Yaşar, CAS’ın özetle şunları söylediğini vurguladı:
*UEFA, önce 5 maç üzerinden ceza verip, ardından 8 maç ceza veremez. CAS olarak 4 maç üzerinden inceleme yapacağım.
*UEFA, ulusal düzeyde yapılan şike faaliyetlerini cezalandırabilir.
*Şike sebebiyle kulübe ceza verilmesi için önce yöneticilerin cezalarının belirlenmesi gerekli değildir.
*TFF yetkililerinin maçlarla ilgili raporları sınırlı etkiye sahiptir. Sahaya bakılarak şike anlaşılamaz.
*Fenerbahçe, UEFA’da adil yargılanmıştır. Fenerbahçe’nin iddia ettiği usul hataları, CAS tarafından düzeltilebilir.
*Fenerbahçe’nin yöneticileri 4 maçın maçın (Gençlerbirliği-Fenerbahçe, Fenerbahçe-İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Fenerbahçe-Ankaragücü ve Sivasspor-Fenerbahçe)  sonucunu etkilemeye çalışmışlardır.
*UEFA’nın ve CAS’ın şike ile ilgili kararlarına bakıldığında, Fenerbahçe’ye verilen cezalar azdır. Ancak UEFA, UEFA Temyiz Kurulu’nun kararına itiraz etmediği için, cezayı arttırma yetkimiz bulunmamaktadır. Sonuç olarak, Fenerbahçe’ye verilen ceza ölçülüdür.


GÖZLER İSVİÇRE FEDERAL MAHKEMESİ'NDE

Fenerbahçe, 3 Temmuz Perşembe günü İsviçre Federal Mahkemesi'nin vereceği ara karara kilitlendi. Sarı-lacivertliler, CAS cezasına yürütmeyi durdurma kararı çıkmasını umuyor. Zira bu yöndeki karar, bir anlamda Fenerbahçe'nin bu sezon için Avrupa'da kaderini belirleyecek. Federal Mahkeme, Fenerbahçe'nin başvurusunu reddedebilir ya da yürütmeyi durdurma kararı vermeden davayı Eylül ayında yeniden görüşmeye açabilir.


FENERBAHÇE’DEN TEPKİ

Fenerbahçe Kulübü avukatlarından Abdullah Kaya, twitter hesabı üzerinden CAS'ın gerekçeli kararı hakkında açıklama yaptı.
Abdullah Kaya'nın açıklamaları şöyle: “CAS kararını kes-yapıştır-montajla yöntemi ile kafa karıştırmada kullanmaya kalkıyorlar. CAS kararındaki muhalefet şerhleri görülmüyor. CAS kararını saklamıyoruz, CAS’ın taraflara tebligatına uyuyoruz. İsviçre Federal Mahkemesi'ne zaten bu karar için başvuru yapıldı. CAS kararına dair itirazlarımız şu anda İsviçre Federal Mahkemesi önündedir. Kararda lehimize de çok kısım vardır. UEFA ile Fenerbahçemiz davalık oluyor, CAS her iki tarafa da 'Kararımı açıklamıyorum, saygılı olun' diyor. Bir durun bakalım, Size ne? 'Bu yaz çok sıcak geçecek' demiştim, öyle de olacak. Fenerbahçe'nin haklılığı tescillenecek. Ya 17 Temmuz savunmalarını yayınlasınlar ya da CAS neden kararı yayınlamamış, onu yazsınlar. El ele, kol kola izah etsinler bu iki konuyu. Biz hukuka hala inanıyoruz, hala güveniyoruz. Hukuktan başka çaremiz olmadığını biliyoruz. Ne kadar acı çeksek de hukuktan ayrılmayız. Hukuk içinde kaldığımız için de her zaman ve daima mahkemelere saygıyı gözetiriz, ama sonuna kadar da hakkımızı savunuruz. Mahkeme, taraflara 'Şu şu karar alınmıştır' diyorsa, Fenerbahçe bu karara uyacaktır- her zaman da uymuştur. Mahkemeye saygılı olmak demek, kararı kabul etmek değildir. Gerçek yavaş yavaş da olsa, kendi kendisini gösterecektir."  (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Açık havada da sigara içme yasağı geliyor

SONRAKİ HABER

İşsizlik rakamları da Bölge’ye eşitsiz davrandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...