30 Haziran 2014 22:46

Tahrir Meydanı, Mısırlılara yasaklandı

Mısır Eski Devlet Başkanı Muhammed Mursi’nin 3 Temmuz 2013’te darbe ile devrilmesinde en önemli kavşak olan 30 Haziran gösterilerinin birinci yıl dönümünde Tahrir Meydanı gösterilere yasaklanarak kapatıldı.

Tahrir Meydanı, Mısırlılara yasaklandı
Paylaş

Ali KARATAŞ

Mısır Eski Devlet Başkanı Muhammed Mursi’nin 3 Temmuz 2013’te darbe ile devrilmesinde en önemli kavşak olan 30 Haziran gösterilerinin birinci yıl dönümünde Tahrir Meydanı gösterilere yasaklanarak kapatıldı. Medyadan sorumlu İçişleri Bakanı Yardımcısı Abdulfettah Osman, İttihadiye Sarayı’nın önündeki patlamadan sonra Tahrir Meydanı’na giriş çıkışların yasaklandığını açıkladı. Patlama sonucunda bir albay öldü. Osman meydanın kapatılmasını başka patlamalar olabileceği gerekçesine bağladı.

30 HAZİRANDA NE OLMUŞTU?
Hüsnü Mübarek’in 2011’de kitlesel halk gösterileri sonucunda devrilmesinden sonra yapılan ilk genel seçimleri Müslüman Kardeşler (İhvan) yüzde 51’lik bir oyla kazanmıştı. Fakat geldiği ilk günden beri uyguladığı iç ve dış siyasette ve ülkenin yönetiminde, “halkın istek ve talepleri” yerine “kendi ajandasını uygulaması” nedeniyle Mısır sokaklarında İhvan’a tepkiler bir türlü dinmedi. Tepkilerin en baştaki nedenleri anayasayı bir oldu bitti ile değiştirmek, kadrolaşma, ekonomik durumun bir türlü düzelmemesi, sokağa inen gençlere ve Kıpti Hıristiyanlara yapılan saldırılar, Suriye büyük elçisinin çekilerek Suriye ile diplomatik ilişkilerin koparılması gibi meseleler oldu. Mısırlı gençlerin oluşturduğu Tamarrud Hareketi (İsyan Hareketi) İhvan’ın hükümetten çekilmesi için 22 milyon imza topladı. Ve geçen yıl 30 Haziran günü bütün Mısır halkını sokağa inmeye çağırdı. Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Sisi sokağa inen milyonları gerekçe göstererek İhvan’a halkın taleplerini gerçekleştirmesi için 48 saat verdi. Sürenin sonunda da İhvan hükümetten zorla uzaklaştırıldı.
Mısırlı gençler arasında 30 Haziran’ın kutlanıp kutlanmaması konusunda bir bölünme ortaya çıktı. Gençlerin bir kısmı ekonomik ve parlamentodaki durum nedeni ile kutlamanın yapılmaması gerektiğini düşünüyor. Al Ahram gazetesinden Hiba Abdulsattar, Mısır Liberal Partisinin iftardan sonra İhvan’ın iktidardan gidişini kutlamak için İttihadiye Sarayı önünde kutlama gerçekleştireceklerini yazdı.  Vafd Partisi Genel Merkezinden yapılan açıklamada ise seçim kanununun değiştirilmesi istendi. Mısır Sosyal Demokrat Partisi 30 Haziran’ı Mısır halkının ikinci devrimi olarak nitelendirdi. Parti tarafından yapılan açıklamada ise neden kutlamalara katılmayacakları sıralandı. Açıklamada 30 Haziran’da ön safta olan gençlerin hâlâ hapiste olduklarına dikkat çekildi. Tamarrud Hareketi ise Mısır halkını “devrimlerini koruma” sloganı ile sokaklara çağırdı.

ÖNCEKİ HABER

Livaneli, Caz Festivali\'nde Mevlana\'yı yorumlayacak

SONRAKİ HABER

ABD izni olmadan Çin füzeleri gelemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...