27 Haziran 2011 08:48

Diyarbakır'da 144 kurumdan çağrı: Bu krizi çözün!

Diyarbakır’da 144 kitle örgütü, sendika, oda ve dernek yaptıkları ortak açıklama ile Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesi ve tutuklu vekillerin tahliye edilmemelerini kınayarak “Bu kararlar hukuken tartışmalı, siyaseten kabul edilemez” dedi. Kurumlar Diyarbakır halkının iradesine saygı gösterilmesini istey

Diyarbakır'da 144 kurumdan çağrı: Bu krizi çözün!
Paylaş

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde yapılan açıklamada Türk-İş, DİSK, KESK, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği, Diyarbakır Barosu, TMMOB, ÖZGÜR-DER, MAZLUMDER, İHD, Diyarbakır Tabip Odasının da aralarında bulunduğu 144 dernek adına ortak açıklamayı Diyarbakır Barosu Başkanı Emin Aktar okudu. Aktar, seçim sürecinde aldığı çelişkili kararlarla siyasi gerilimin artmasına neden olan YSK’nın Hatip Dicle’nin savunma hakkına riayet etmeden, yetki gaspında bulunarak aldığı kararın siyaseten kabul edilemez, hukuken de tartışmalı olduğunu söyledi.

ERONAT’IN VEKİLLİĞİ MEŞRU DEĞİLDİR

Alınan kararın gerilimlere, barışın zedelenmesine, adalete olan inancın ve demokratik siyasete olan güvenin sarsılmasına neden olduğunu belirten Aktar, “Bununla birlikte vekillerin tutukluluklarının devamı gerilimi körüklemektedir” dedi. Hiçbir makamın halkın iradesini yok saymaya, bir temsil krizi çıkarmaya ve yeni seçilmiş parlamentonun demokratik meşruiyetine gölge düşürmeye hakkı olmadığını belirten Aktar “Herkes Diyarbakır halkının iradesine saygılı olmak zorundadır. Nitekim halkın iradesiyle seçilmemesine rağmen Meclise girecek kişinin vekilliği halk nezdinde kabul görmeyecek ve meşru karşılanmayacaktır” dedi.

HAK GASPINA ACİL ÇÖZÜM BULUNMALI

Yaşanan krizin Meclisin meşruiyetini zedelediğini, demokratik anayasa yapma sürecini zora soktuğunu belirten Baro Başkanı Aktar “Krizin varlığı, süreci tehlikeli bir noktaya götürecek, çözülmesi ise Kürt sorunun çözümüne ve yeni anayasa yapmaya uygun bir zemin oluşturacaktır. Var olan kriz fırsata dönüştürülmelidir. Bunun için siyaset mekanizması soruna çok acil bir şekilde çözüm üretmelidir. Meclis toplanıp soruna çözü bulmalı, halkın iradesinin meclise yansıyacağı bir formül geliştirerek yaşanan hak gaspını ortadan kaldırmalı; Blok milletvekillerinin Meclise girmesini sağlayacak adımlar atmalıdır” şeklinde konuştu.

SORUNUN ÇÖZÜMÜNÜN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Açıklamaya imza atan 144 kurumun Türkiye’de yaşanan bütün sorunların müzakere edilerek çözülmesini istediğini söyleyen Aktar “Halkın iradesinin eksiksiz bir şekilde Meclise yansıması konusunda hassasiyet gösterdiğimizi, krizin çözümünün takipçisi olacağımızı, çözüm adına her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğumuzu bütün kamuoyuna duyuruyoruz” dedi. Gazetecilerin sorusu üzerine ise Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar sürecin aktörleriyle görüşmelere başlayacaklarını sözlerine ekledi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BDP Muş eski Milletvekili Nuri Yaman yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

EMEP: Saldırı emrini verenler hakkında işlem yapılsın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa