30 Haziran 2014 14:26

‘Uyar Madencilik işçilere neden tazminat vermedi?’

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel kapatılan Darkale Maden Ocağındaki işçilerin son durumunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a sordu.

 ‘Uyar Madencilik işçilere neden tazminat vermedi?’
Paylaş

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel kapatılan Darkale Maden Ocağındaki işçilerin son durumunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a sordu.

Soma’ya bağlı Darkale köyünde faaliyet gösteren Uyar Madencilik Şirketine ait kömür madeninde uzun yıllar çok sayıda ölümlü kaza yaşandığını belirten Özel, yıllarca yapılan teftişlere rağmen ölümlerin son bulmadığını ifade etti. Uyar Madencilik’in Kasım 2013’te kapatıldığını, ancak işçilerin; 2 aylık maaşlarını ve tazminatlarını bugüne kadar hâlâ alamadıklarını kaydeden Özel, işsiz kalan 748 madencinin kiminin çalışmaya başladığı Soma Madeni’nde öldüğünü, kiminin de haklarını almaktan umudunu kestiğini söyledi.

İKİ GÖZÜNÜ KAYBETTİ, SGK KARŞILAMADI

Özel soru önergesinde, Uyar Madencilik’te çalışan Maden İşçisi Ali Kandemir’in işyerinde kullanılması gereken antigrizu dinamit yerine, taş ocaklarında kullanılan klasik fitilli dinamit kullanıldığı için her iki gözünü kaybettiği aktardı. Yargı sürecinden sonuç alınamadığını ve SGK karşılamadığı için işçinin kendi imkanlarıyla protez taktırabildiğini belirten Özel, “Uyar Madencilik isim değiştirerek, muvazaalı bir şekilde çalışmalarına devam etmiş, şirket sahipleri kazanmaya devam ederken, işçiler adeta ölmedikleri için cezalandırılmışlardır” dedi.

Uyar Madencilik’in kapatılmasının ardından işsiz kalan ve Soma katliamında yaşamını yitiren işçilerin sayısını soran Özel, bu madencilerden kaçının kıdem tazminatlarını alamadığı ve kıdem tazminatı miktarının ne olduğu hakkında bilgi istedi. Konuyla ilgili şirkete dava açılıp açılmadığını da soran Özel, “Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Bakanların 13 Mayıs Soma faciasından sonra çeşitli platformlarda ‘Uyar Madencilikte çalışırken işsiz kalan işçilerin mağduriyeti giderilecek, işçilerin alacağı tazminatlar bir yasa çıkartılarak işsizlik fonundan ödenecek’ şeklinde verdiği sözün yerine getirilmesi için nasıl bir çalışma yapılmıştır?​” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bakanlık inşaatında açlık grevi, maaşları ödetti

SONRAKİ HABER

1 milyon çocuk işçi var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa