30 Haziran 2014 06:00

Sağlık Bakanlığı yasasına hekimlerden tepki var

TIP fakülteleri hastanelerinin yönetiminin mütevelli heyeti ve Sağlık Bakanlığına devredilmesini öngören yasa hazırlıklarını gazetemize değerlendiren Beyazıt İlhan ve Özden Şener, tasarıyı AKP’nin bugüne kadar sürdürdüğü piyasalaştırma ve kadrolaşma politikasının devamı olarak nitelediler.

Sağlık Bakanlığı yasasına hekimlerden tepki var
Paylaş

Derya KAYA
Ankara


TIP fakülteleri hastanelerinin yönetiminin mütevelli heyeti ve Sağlık Bakanlığına devredilmesini öngören yasa hazırlıklarını gazetemize değerlendiren hekimler, tasarıyı AKP’nin bugüne kadar sürdürdüğü piyasalaştırma ve kadrolaşma politikasının devamı olarak nitelediler.

Yeni yasa hazırlayan Sağlık Bakanlığı kendisine bağlı “Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı” kurarak kamu üniversitelerini yeniden yapılandırıyor. Meclis gündemindeki tasarıya göre “Sağlık Bilimleri Üniversitesi” adıyla devlet üniversitesi kurulacak ve oluşturulacak mütevelli heyetinin başkanlığını da Sağlık Bakanı yapacak. Kamu üniversitelerinde ilk defa oluşturulacak mütevelli heyetinde Sağlık Bakanı, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı, Rektör, Bakanın seçeceği bir üye ile Yükseköğrenim Kurulu tarafından seçilecek profesör unvanına sahip bir üye ile toplam beş kişi bulunacak.

Düzenlemeyi Dr. Beyazıt İlhan ve Dr. Özden Şener gazetemize değerlendirdi.

‘PİYASALAŞTIRMA VE KADROLAŞMA AMAÇLI’

Beyazıt İlhan, yasa tasarısının son 12 yıldır AKP’nin yürütmekte olduğu politikaların bir uzantısı olarak gündeme geldiğini belirterek, “Bu yeni uygulama, sağlığı, sağlık hizmet sunumunu, sağlığa ilişkin araştırma, geliştirme, projelerinin tamamını piyasalaştıran uygulamaların bir devamı olarak karşımızda duruyor. Bir yandan sağlığı piyasalaştırarak bir takım sermaye kuruluşlarına kamu kaynaklarını aktarırken bir yandan da kendi yandaşlarına kadro ayarlamaya çalışan düzenlemeler olarak karşımızda duruyor” dedi.

Yeni kurulacak üniversitenin mütevelli heyetinin hükümetin yönetiminde olacağına dikkat çeken İlhan, “Buradan tamamen siyasi otoritenin güdümünde bir üniversite kurulacağını anlıyoruz. Ne yönetsel özerklik var, ne bilimsel özerklik var, ne mali özerklik var. Bilimin gereklerinin hiçbirinin yerine getirilmediği, tamamen siyasi otoritenin kontrolü altında kalan ve bir şekilde sağlığın piyasalaşmasına yardımcı olacak, kadrolaşmanın önünü açan bir düzenleme bu” diye konuştu.

‘ATADIĞINIZ DEKANLAR BİLE KARŞI’

Dr: Özden Şener de tasarıyı şöyle değerlendirdi: “İktidar öteden beri Türkiye’de sağlık alanını yeniden düzenlemeye çalışıyor. Bu tasarıyla bir adım daha atıyorlar. Türkiye’de gördükleri çok önemli bir kaynak var. Ve bu kaynağı tüketebilmeleri, semirebilmeleri, hazmedebilmeleri lazım. Sağlık alanında üniversiteler, tıp fakülteleri üzerinde çok büyük olumsuz etkisi olacak bir yasa düzenlemesi çıkarmaya çalışıyorlar. Bu düzenlemeyle bütün kaynakları, olanakları bir yerde kullanacak, bir tekelin emrine sunacak; üniversiteleri, tıp fakültelerini hakikaten bir çıkmazın içine sokacaklar. Bu yeni düzenlemeyle ilgili Tıp Fakültesi Dekanları çok değerli bir şey yaptı.  Bu Cumhurbaşkanının atadığı Rektörler tarafından atanmış 91 Tıp Fakültesi Dekanı şimdiki düzenlemenin yanlış olduğunu söyleyerek bu düzenlemeye karşı çıktılar. Sürekli ‘TTB kötüdür, sendikalar kötüdür, diğer meslek örgütleri kötüdür’ deniliyor. Ancak atamış olduğunuz dekanlar bile bu düzenlemenin yanlış olduğunu söyleyerek karşı çıkıyorlar”

ÖNCEKİ HABER

Fotoğrafçılar: Yasal güvence istiyoruz

SONRAKİ HABER

Ortadoğu\'da Sykes Picot’un sonu mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...