29 Haziran 2014 17:33

Madımak, Roboski, Gezi ve Soma: Bu acı bizim

Sivas’ta Madımak Oteli’nde 35 kişinin yakılarak katledilmesinin üzerinden 21 yıl geçti. Her yıl olduğu gibi bu yıl da katliam 2 Temmuz günü kitlesel miting ve etkinliklerle lanetlenecek. Bu yıl Sivas ve Ankara’da yapılacak etkinlik ve mitinglerin sloganı, “2 Temmuz’dan Roboski’ye, Gezi’den Soma’ya bu acı bizim” olarak belirlendi.

Madımak, Roboski, Gezi ve Soma: Bu acı bizim
Paylaş

Sivas’ta Madımak Oteli’nde 35 kişinin yakılarak katledilmesinin üzerinden 21 yıl geçti. Her yıl olduğu gibi bu yıl da katliam 2 Temmuz günü kitlesel miting ve etkinliklerle lanetlenecek. Bu yıl Sivas ve Ankara’da yapılacak etkinlik ve mitinglerin sloganı, “2 Temmuz’dan Roboski’ye, Gezi’den Soma’ya bu acı bizim” olarak belirlendi.

Sivas’ta 1993 yılında Pir Sultan Abdal Anma Etkinlikleri nedeniyle Madımak Oteli’nde bulunan 33 aydın, yazar, sanatçı ve genç ile iki otel emekçisinin yakılarak katledilmesinin üzerinden 21. yıl geçti.

MADIMAK OTELİ ÖNÜNDE ANMA

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Sivas Madımak Oteli önünde binlerce kişinin katılımıyla yaşamını yitirenler için anma etkinliği yapılacak. Anma için 2 Temmuz günü Seyrantepe’deki Pir Sultan Abdal Cemevi’nde buluşularak, otel önüne yürüyüş yapılacak. Buradaki anmaya yurt dışından ve Türkiye’nin çeşitli illerinden binlerce kişi katılacak. Sivas’ta yakınlarını kaybeden aileler de Madımak Oteli önünde olacak.

ANKARA’DAKİ ANMA ETKİNLİKLERİ
Ankara’da ise 1 Temmuz günü ilçelerde etkinlikler, 2 Temmuz günü de Kolej Meydanı’nda miting yapılacak. Miting için Saat 16.00’da Toros Sokak’ta toplanılarak meydana yürünecek. Miting saat  17.00’de  başlayacak. Anma etkinlikleri 4-5-6 Temmuz günlerinde de devam edecek. 4 Temmuz günü Yozgat Yerköy ilçesinde saat 13.00’de Asaf Koçak, mezarı başında anılacak. 5 Temmuz günü saat 17.00’de Dikmen Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı’ında “Menekşeden önce” adlı belgesel film gösterimi ve söyleşi düzenlenecek. 6 Temmuz günü ise Ankara’da 33 kişinin defnedildiği Karşıyaka Mezarlığı’ndaki anıt mezarda anma gerçekleştirilecek.

TÜRKİYE MADIMAK’LA YÜZLEŞEMEDİ...

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) katliamın 21. yıldönümünde yayınladığı çağrı bildirisinde, Irak ve Suriye’de cihatçı grupların yaptıkları katliamların Sivas’ı hatırlattığı vurgulandı. Türkiye’nin Madımak katliamıyla yüzleşemediği belirtilen bildiride, katliamın gerçek sorumlularının halen adalet önüne çıkarılmadığına dikkat çekildi. Bildiride, “Tıpkı, Dersim 38’le yüzleşilemediği gibi, 1 Mayıs, Çorum, Maraş, Gazi katliamının aydınlatılamadığı gibi, Roboski’de Kürtlerin üzerine bomba yağdıran emri verenin açığa çıkarılmaması gibi, Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden gençlerimizin katillerinin yargı karşısına çıkarılmaması gibi” ifadeleri yer aldı. “Dersim’in kayıp kızlarının yaşadığı acılardan da, Kızıltepe’de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın öldürülmesinden de 12 yaşındaki Koray Kaya’nın Madımak’ta ateşe verilmesinden de 14 yaşındaki Berkin’in öldürülmesinden de sorumlu olan devlet, aynı devlettir” denilen bildiride anma etkinliklerine çağrı yapıldı.

BAŞBAKAN ‘HAYIRLI OLSUN’ DEMİŞTİ

Failleri gerçek anlamda cezalandırılmayan katliamın davasının firari sanıkları zaman aşımından yararlanmıştı. Zaman aşımı kararını Başbakan Erdoğan, “Hayırlı olsun” diyerek yorumlamıştı. Firari sanıklardan Cafer Erçakmak’ın Sivas’ta yaşadığı, ölümünden sonra ortaya çıkmıştı. Katliam davası ısrarla derinleştirilmezken, ceza alan suçlulardan birinin 28 Şubat davasında mağdur sıfatıyla yer aldığı ortaya çıkmıştı.

Madımak’tan bugüne katliamların devam ettiğine vurgu yapan Alevi örgütleri bu yıl Roboski, Gezi, Soma ve Madımak için adalet talepleriyle alanlarda olacak (Ankara/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kürtaj eylemine para cezası

SONRAKİ HABER

Boğulma pahasına yüzüyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa