29 Haziran 2014 15:36

Kürt halkı siyasi soykırımı boşa çıkardı

KCK adı altında düzenlenen operasyonların ardından tutuklanan ve 4,5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra dün tahliye edilen DEP eski milletvekili Hatip Dicle bugün gazetecilerin karşısına çıktı.

Kürt halkı siyasi soykırımı boşa çıkardı
Paylaş

KCK adı altında düzenlenen operasyonların ardından tutuklanan ve 4,5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra dün tahliye edilen DEP eski milletvekili Hatip Dicle bugün gazetecilerin karşısına çıktı. BDP Diyarbakır il binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Dicle, KCK operasyonlarının siyasi soykırım amacıyla yapıldığını belirterek, “Ancak bu operasyonlar Kürt halkının mücadelesiyle boşa düşmüştür” dedi. Çözüm sürecindeki gelişmelerden 2011 yılında yapılan genel seçimlerin ardından milletvekilliğinin düşürülmesine kadar birçok konuyu değerlendiren Dicle, bir dava adamı olarak mücadeleye kaldığı yerden devam edeceğini söyledi.

‘KÜRT SİYASETİ KENDİNİ YENİDEN ÜRETTİ’

Dicle’yi parti binasına gelişinde çok sayıda Diyarbakırlı karşıladı. Bu güne kadar gördükleri tüm zulümlere halkın desteği sayesinde dayandıklarını söyleyen Dicle, “Biz gücümüzü, haklılığımızı halkımızdan alıyoruz. Halkımızın mücadelesi karşısında hep dürüst olmaya çalıştık. Bu konuda asla taviz vermedik” dedi. KCK operasyonlarının cumhuriyet tarihi boyunca Kürt siyasetine yönelik yürütülen siyasi soykırımın bir devamı olduğunu söyleyen Dicle, “Bu gün ayrıca Şeyh Sait’in idam edildiği gün. Şark Islahat Planı ve Şeyh Sait harekatı acılı hikayelerimizden biridir. O dönemden itibaren Kürdistan’ı başsız bırakmaya çalıştılar. Ama Kürdistan tekrar ayağa kalkmak için çalıştı. 90’lı yıllarda bu sefer de faili meçhul cinayetler başladı. Öldürülen 17 bin kişinin tamamı Kürt halkının siyasi öncüleriydi. 2009 yılında bu kez ileri demokrasi iddiasında olan hükümet KCK adı altında yeni bir siyasi soykırım başlattı. Bir bakan ‘Sizi öldürmediğimize dua edin’ şeklinde açıklama yaptı. Yani Kürt siyasetine yaklaşım değişmedi. Ancak bu girişimlerin hiç birinden sonuç alamadılar. Kürt siyaseti kendini yeniden üretti, boşlukları doldurdu” şeklinde konuştu.

ZALİMLER HEP KAYBETTİ

1925, 1990 ve 2000’de Kürt halkının siyasetçilerinin devlet tarafından budandığını söyleyen Dicle, “Ancak başarılı olamadılar. Kürt halkı bugün Ortadoğu çapında görünmez olmaktan çıkarak saygı duyulan bir halk oldu. Kazanan mazlumlar olmuştur. Kaybedenlerse hep zalimler olmuştur” dedi.

‘BİZ HALKIMIZA GÜVENİYORUZ’

Çözüm sürecinin gelişmesi için çaba gösterdiklerini ve bu süreçten umutlu olmaya çalıştıklarını söyleyen Dicle, “Biz her zaman halkımıza, kendimize güvendik. Türkiye’yi yönetenler gelişmeleri doğru tahlil ederek demokrasiyi geliştirmelidir. Bizim eleştirilerimiz hep yapıcı olmuştur. Ortadoğu’da yaşananlar, Ukrayna’daki gelişmeler iyi okunmalıdır. Demokrasiyi geliştirmek hepimizin yararına olacaktır” dedi.

‘KÜRTLER ZİNCİRLERİNİ KIRIP ATIYOR’

Hükümetin hazırladığı son pakete ilişkin, “Bu paketi olumlu değerlendiriyorum” diyen Dicle, “Ancak Kürtlerin ağzı sütten çok yandı, yoğurdu üfleyerek yiyoruz. Bu güne kadar çok vaatlerle karşılaştık. Ama hiç biri yerine getirilmedi. Bu yüzden yine temkinliyiz” dedi. Ortadoğu’daki gelişmeler karşısında Kürt halkının birliğini sağlamasının önemine de dikkat çeken Dicle, “Kürtler birçok yerde zincirlerini kırıp atıyor. Bu ortamda bir an önce ulusal kongreyi toplamalıyız. Kürtler arası birliği başarmak zorundayız” dedi.

‘BEN DAVA ADAMIYIM, KALDIĞIM YERDEN DEVAM EDECEĞİM’

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dicle, 2011 yılındaki genel seçimin ardından milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin soruya, “2011 yılında yapılan haksızlık benden ziyade iradesini beyan eden halkımıza yapılmıştır. İlk günden beri söylediğim gibi; sorumlu AKP’dir. Oya hanımın (Eronat) günah keçisi yapılması doğru değil” yanıtını verdi. Bu güne kadar hiçbir makam talep etmediğini, halkın verdiği sorumlulukları yerine getirmek için çalıştığını söyleyen Dicle, “bundan sonrada bir dava adamı olarak üzerime düşen sorumlukları yerine getirmek için çalışacağım. Vedat Aydın benim yakın arkadaşımdı. O’nun bayrağını yere düşürmeyeceğime dair söz verdim” dedi.

ÖCALAN’IN CEZAEVİNDEN ÇIKACAĞINA İNANIYORUM

Abdullah Öcalan’ın önümüzdeki süreçte cezaevinden çıkacağına inandığını söyleyen Dicle, “Ancak biz mücadelede ne kadar kararlı olursak, birliğimizi korursak Başkan Apo’nun çıkması da o kadar yakındır” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Hindistan\'da 12 katlı bina çöktü: \'En az 100 kişi mahsur\'

SONRAKİ HABER

İhsanoğlu\'nun adaylığı Meclis\'e sunuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...