29 Haziran 2014 06:00

Suarez ısırıyor olabilir; FIFA kan emiyor

FIFA’nın Suarez’i çocuklara kötü örnek olmakla suçlaması komik. Çünkü karşımızda çocukları Dünya Kupası’nda sektirilen topların dikişlerini atmak için işe zamanında geldiği sürece seven bir kurum var.

Suarez ısırıyor olabilir; FIFA kan emiyor
Paylaş

Dave ZIRIN

Bu Luis Suarez taraftarı bir yazı değil.  Bu makalede Uruguay’ın İtalya’yı 1-0 yendiği maçta Giorgio Chiellini’nin ısırılmasını savunmayacağım. Rakip oyuncularla dalaşma konusunda uzun bir sabıka kaydı –Onun turnuvada birisini ısıracağı konusunda açılan bahse para yatıran 167 kişi haklı çıktı-  bulunan Bay Suarez için mazeretler de üretmeyeceğim.
Suarez ceza almalıydı çünkü yaptığı şey sporun bir parçası değildir, olmamalıdır ve işin açıkçası biraz da iğrençtir. Ancak spor medyasının ayrıcalıklı kürsülerini kullanıp, Suarez’i gören gençlerin ona özeneceğini ve bir çeşit antik çağ diyetine başlayacağını iddia ederek ceza talep etmesi de bir o kadar absürttü.  
Eğer çocuğunuz birilerini ısırıyorsa, belli ki bunu, Luis Suarez’e olan hayranlığının ötesinde sorunları olduğu için yapıyordur. Ancak tüm bunların ötesinde Patron Sepp Blatter ve FIFA’nın herhangi birinin çocuğu için bir şey yapacağına dair düşüncenin kendisi bile muzırca.

FIFA ÇOCUKLARI NE ZAMAN SEVER?

Karşımızda çocukları reklam çekimleri ya da uluslararası kamuoyunun önünde barış güvercinleri uçurulacağı zaman seven bir organizasyon var. Ortada kameralar olmadığı zamansa tavırlarının güvercinden çok akbabaya benzediğini söylemek lazım. FIFA, çocukları sadece sahalarda sektirilen topların dikişlerini atmak için işe zamanında geldiği sürece sever. Futbol ekipmanları üreten bir şirketin hissedarı olan FIFA, 1997’den bu yana çocuk işçiliğine karşı olduğunu ilan eden bir pozisyonda duruyor. Ancak “çocuk işçiliğini sona erdirmek ve farkındalık yaratmak” konusunda kendi verdiği sözler dahi bir hayli içi boş.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ

2010 yılında Güney Afrika’da düzenlenecek Dünya Kupası’ndan hemen önce Uluslararası İşçi Hakları Forumu, “İşçilerin kaçan golü: Futbol topu işçilerinin gerçeği” başlıklı bir rapor yayımladı. Çalışma, kölelik şartlarındaki çocuk işçiliğinin nasıl halen Pakistan, Hindistan, Çin ve Tayland gibi ülkelerde FIFA üretiminin bir parçası olduğunu ortaya koyuyor ve “Çocuk işçiliği ve başkaca emek sömürüsü pratikleri FIFA lisanslı 4 tedarik zincirinde de belli oranlarda bulunmaktadır” diyordu.
Temiz Giysi Kampanyası’ndan Ineke Zeldenrust’un raporda belirttiği gibi: “Dünyanın her yerinde taraftarlar Oyunlar için heyecanlanırken, kamuoyu FIFA ve futbol topu endüstrisinden artık sözlerini tutmaya başlamalarını istiyor.”

BREZİLYA’NIN ÇOCUKLARI VE FIFA

Ancak en azından FIFA ikiyüzlü bir tavır takınıyor ve hatta çocuk işçiliğini dizginlemeyi amaçlayan organizasyonlara mali yardımda bile bulunuyor. Brezilya’da zorla evlerinden atılan ya da Dünya Kupası güvenliği adı altında mahalleleri askeri kuşatma altında bulunan çocuklar konusunda ise hiçbir şey söylemiyor ve yapmıyor. Bu çocuklar, FIFA’nın güvenlik ve stadyum taleplerinin yanı sıra Brezilya hükümetinin mega organizasyonları değerli araziler üzerinde yaşayan yoksul toplulukları yerinden etme bahanesi olarak kullanma amaçlarının sonucu olarak Dünya Kupası’nın görünmez kurbanları konumundalar. Ziyaret ettiğim yıkılmış bir favelada tüm döküntülerin arasında geriye kalan tek şeyin bir çocuk oyuncağı olduğunu gördüm. Ailelere evlerini terk etmeleri için kısacık bir zaman ve hazırlanma imkanı bırakılırken geride bırakılan şeyin ne olduğunu görmek çok çarpıcıydı. Bunun yanı sıra halen ayakta duran ancak Dünya Kupası boyunca polis ve asker kuşatmasında kalacak olan favelalar da var. Geçtiğimiz günlerde 14 yaşında, hırsızlık yaptığından şüphelenilen bir çocuk Brezilya askeri polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra vurularak öldürdü.
Benim için Suarez olayı bir oyuncunun ısırma problemi bulunduğundan çok, uluslararası futbolun vampirler tarafından yönetildiği gerçeğini ortaya koyması açısından önemlidir. Futbolun “çocuklar için” sembolik eylemler yaparken çocukluğu çalanları destekleyen bir kurumdan daha fazlasına ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Güzel oyunu yönetecek yeni bir liderliğe ve yeni prensiplere işaret etmektedir. Sepp Blatter ve ekibi Luis Suarez’in ısırığı etrafındaki gürültüyü azaltabilir ancak bu sadece hepsinin havladığı gerçeğinin üzerini örtmek içindir. Gerçek liderlik gerektiren sorunlarda, FIFA, problemin bir parçasıdır.

The Nation’dan çeviren Mithat Fabian SÖZMEN

ÖNCEKİ HABER

Cam işçisi ‘kaybederken kazanan’ olabilir

SONRAKİ HABER

Vatan sağ olsa ne olur ki?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...