28 Haziran 2014 16:29

Grev yasağına karşı genel direniş çağrısı

Şişecam grevinin yasaklanmasına işçiler sessiz kalmadı. Gebze ve Çiğli’de işçi kurultaylarının çağrısıyla eylem yapan işçiler, yasağa karşı fiili grevlerin örgütlenmesi ve genel direnişe geçilmesi için sendikalara ve konfederasyonlara çağrı yaptılar.

Grev yasağına karşı genel direniş çağrısı
Paylaş

Şişecam grevinin yasaklanmasına işçiler sessiz kalmadı.

Gebze ve Çiğli’de işçi kurultaylarının çağrısıyla eylem yapan işçiler, yasağa karşı fiili grevlerin örgütlenmesi ve genel direnişe geçilmesi için sendikalara ve konfederasyonlara çağrı yaptılar.

Gebze’de kent meydanına yürüyen işçiler “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Şişecam işçisi yalnız değildir”, “Grev hakkımız engellenemez” sloganlarını attı.
Yürüyüş sonunda Gebze İşçi Kurultayı adına açıklama yapan metal işçisi Engin Kulu, hükümetin cam işçisinin başarısının diğer sektörleri ve örgütsüz işçileri de etkileyeceği için grevi yasakladığını söyledi.

Cam işçilerinin grev yasağına karşı sınıf dostlarıyla birlikte fiili bir grev örgütlemesinin mücadeleyi daha da büyüteceğini dile getiren Engin Kulu, “Saldırılara karşı sınıf olarak topyekün karşı durmalıyız” diye konuştu.

YASAK BİZİM DE KARŞIMIZA GELECEK

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde Birleşik Metal-İş’in örgütlü işyerlerinden ZF Lenförder Fabrikası işçileri vardiya çıkışında yaptıkları eylemle cam grevinin yasaklanmasına tepki gösterdi. Çiğli İşçi Kurultayı’nın grev yasağına karşı işyerlerinde tepki örgütleme kararı doğrultusunda yapılan eylemde “Grev haktır yasaklanamaz”, “Genel grev genel direniş” sloganları atıldı. İşçiler adına konuşan İşyeri Baştemsilcisi ve Çiğli İşçi Kurultay Komitesinden Ümit Bingöl, sendikaları ve konfederasyonları göreve çağırdı: “Hükümet cam grevini yasaklayarak işçilere ve sendikalara grev yaptırmayacağını açık açık söylemektedir. Belli ki grev yasaklama yarın MESS sözleşmelerinde bizim karşımıza da gelecek. Bunun için işkolu ve konfederasyon ayrımı yapmadan grev yasaklamaya karşı mücadele etmeliyiz. Yasaklara karşı fiili grevler ve genel grevle karşılık vermeliyiz.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)


TÜRK-İŞ'TEN YASAĞA YAZILI TEPKİ

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, Şişecam grevinin yasaklanmasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulunun keyfi kararının, işçilerin haklarını vermeyen patronu ödüllendirmek, işçileri ise cezalandırmak anlamına geldiğini belirtti. Açıklamada, “Bakanlar Kurulunun aldığı bu karar, ülkemizde özgür toplu pazarlık düzenine vurulmuş yeni ve ağır bir darbedir. Hükümet, bu tutumundan vazgeçmeli, sözleşmelerin barış içinde masa başında çözümlenmesine katkıda bulunmalıdır. Türk-İş, asgari yaşam koşullarının çok altında ücret almaya zorlanan cam işçisinin ve Kristal-İş Sendikamızın yanında olacak ve sorunun yasal zeminde çözümü için gerekli katkıyı ortaya koyacaktır” denildi. (Ankara/EVRENSEL)


TÜMTİS: MÜCADELE ETMELİYİZ

TÜMTİS Merkez Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamayla Şişecam grevinin yasaklanmasına tepki gösterdi. Kararın keyfi, hukuksuz ve antidemokratik olduğu belirtilen açıklamada “En küçük hak arayışını şiddetle bastıran iktidar, elinde bulundurduğu yetkileri kullanarak temel insan haklarından biri olan grev hakkına açıkça müdahale etmiştir. Böylece, işçi sınıfının en önemli hak alma araçlarından biri olan grev hakkını işçi sınıfının elinden almak ve etkisizleştirmek istemiştir” dendi.Açıklamada bu saldırıya boşa çıkartmak için sendika ve konfederasyon ayrımı gözetmeksizin omuz omuza mücadele etme çağrısı yapıldı. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Ayrımcılık sadece yetişkinlere değil!

SONRAKİ HABER

Hatip Dicle ve Hüsamettin Çiçek tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...