28 Haziran 2014 16:23

Ayrımcılık sadece yetişkinlere değil!

Gündem Çocuk Derneği tarafından hazırlanan Türkiye’de Çocuğa Yönelik Ayrımcılık Raporu paylaşıldı.

Ayrımcılık sadece yetişkinlere değil!
Paylaş

Gündem Çocuk Derneği tarafından hazırlanan Türkiye’de Çocuğa Yönelik Ayrımcılık Raporu paylaşıldı.

Gündem Çocuk Derneğinin hazırladığı Türkiye’de Çocuğa Yönelik Ayrımcılık Raporu’na göre çocuklar da yetişkinler gibi etnik köken, dini inanç, engellilik gibi sebeplerle ayrımcılığa uğruyor. Uğradıkları ayrımcılığın şiddeti ise bağlı oldukları toplumsal sınıfa göre değişiyor.  

Türkiye’de çocukların en çok karşılaştıkları ayrımcılık ırkçılık olarak tespit edilirken buna daha çok Roman çocukları maruz kalıyor. Roman çocukları gördükleri muamele dolayısıyla yeterli eğitim alamazken, akademik seviyede okuma oranları da yok denecek kadar az.

‘ÖYLE HER YERDE YAŞAYAMAZSINIZ’

Etnik kökene dayalı ayrımcılıkla ise en çok Kürt ve Ermeni çocuklara yöneliyor. Yüz yüze görüşmelere dayanılarak hazırlanan rapordaki örnekler şu şekilde: Irkçı saldırıya uğrayan bir gencin ailesi savcılığa başvuruyor ve savcının “Ermeni’yseniz evinizi, komşunuzu, okulunuzu ona göre seçip de yaşayacaksınız, öyle her yerde yaşayamazsınız” sözleriyle karşılaşıyor. İnanç yönünden ayrımcılığa maruz kalan bir görüşmeci ise vücudunda haç dövmesi olduğu için dolmuş durağında birisinin kendisine “Ya sev, ya terk et” dediğini anlatıyor.

Ayrıca raporda, “Çocuğun birinci derece yakınlarından birisinin cezaevinde bulunması, çocuğun gelişimsel, fiziksel farklılıklara ya da dezavantajlara sahip olması, eğitim sisteminin ürettiği ayrımcılık, çocuğun anne ve babası ile birlikte olamaması, çocuğun suça sürüklenerek ya da suç mağduru olarak çocuk adalet sistemine dahil olması, çocuğun birinci derece yakınlarından birisinin engelli, hasta veya bakıma muhtaç olması” gibi durumlarda da çocukların ayrımcılığa uğradığı tespiti yer alıyor.

BABA BİLE AYRIMCILIK YAPABİLİYOR

Cinsiyete dayalı ayrımcılıkla en fazla kız çocuklarının karşılaştığına dikkat çekilen raporda, cinsel yönelimleri nedeniyle de çocukların yetişkinler gibi ayrımcılığa maruz kaldığı ifade ediliyor. Cinsel yönelimi nedeniyle ayrımcılığa uğrayan yetişkin görüşmecilerden biri çocukken yaşadığı bir olayı anlatıyor. Babasıyla elbise alışverişine giden görüşmeci satıcının “kız montu” dediği montu tercih etmek istiyor, bunun üzerine babasının “Zaten kız gibisin fark etmez” sözleriyle karşılaşıyor.

AİLEDEKİ MESLEK DE ETKİLİ

Ekonomik yönden ayrımcılıklar ise çocukların bütün yaşam alanlarını etkileyebiliyor. Çocuğun alacağı eğitim kalitesinden, sağlık imkanlarından yararlanmasına kadar hayatının her alanında görülüyor. Sınıfsal farklılık doğuran bu durumda çocuklar, hem sokakta hem okulda diğer arkadaşları tarafından dışlanabiliyor. Ayrıca çocuğun birinci derece yakınının mesleği de çocuğun toplumsal yaşamına etki ediyor. Raporda, “Yakını seks işçisi olduğu için okuldan alınan, babası apartman görevlisi olduğu için okulda temizlik yaptırılan çocuklar” bu duruma örnek olarak veriliyor. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tek yol göstericimiz evrensel tıp ilkeleri

SONRAKİ HABER

Grev yasağına karşı genel direniş çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa