28 Haziran 2014 06:00

Türkiye’de grev hakkı yoktur. Nokta!

AKP hükümetinin Kristal-İş üyesi 5800 işçiyi kapsayan Şişecam’a bağlı işyerlerinde uygulamış olduğu grevin “genel sağlık ve milli güvenlik” gerekçesiyle ertelemesi Türkiye’de grev hakkının olmadığının yeni bir kanıtı oldu.

Türkiye’de grev hakkı yoktur. Nokta!
Paylaş

Doç. Dr. Aziz ÇELİK

AKP hükümetinin Kristal-İş üyesi 5800 işçiyi kapsayan Şişecam’a bağlı işyerlerinde uygulamış olduğu grevin “genel sağlık ve milli güvenlik” gerekçesiyle ertelemesi Türkiye’de grev hakkının olmadığının yeni bir kanıtı oldu. 12 Eylül döneminde çıkarılan 2822 sayılı yasada yer alan grev erteleme mekanizması AKP tarafından çıkarılan 6356 sayılı yeni Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda da yer almaktadır. AKP 12 Eylül’ün grev yasaklama rejimini olduğu gibi sürdürmektedir.
6356 sayılı yasada yer alan grev erteleme mekanizması fiilen grev yasağı anlamına gelmektedir. Grev erteleme uygulaması sonucunda Türkiye’de grevlerin kökü kazınmıştır. Grev ertelemeler nedeniyle 2000’li yıllarda Türkiye’de yasal grev uygulaması yapılamamıştır. Yasaya göre 60 günlük erteleme süresi sonucunda greve yeniden başlama olanağı bulunmamaktadır. Grevin yeniden başlayabilmesi için idari yargıdan yürütmeyi durdurma veya iptal kararının alınması zorunludur. Bu yüzden erteleme fiili yasak anlamına gelmektedir. Dahası Danıştay’ın vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararına rağmen grevler yeniden ertelenebilmektedir.
AKP döneminde üçü cam sektöründe biri lastik bir diğeri de madencilik sektöründe olmak üzere 5 grev milli güvenlik ve genel sağlık gerekçesiyle ertelenmiştir. 2003 yılında Şişecam’da alınan grev kararının ertelenmesini üzerine sendika Danıştay’a başvurmuş ve Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Hükümet bu yargı kararına rağmen grevi ikinci kez ertelemiştir.
Grev ertelemelerinde hükümetin yasanın verdiği yetkiyi kötüye kullandığı ve işverenlerin talepleri doğrultusunda milli güvenlik ve genel sağlık ile ilgili olmayan grevleri bu bahane ile ertelediği görülmektedir. Hükümet grevleri milli güvenlik nedeniyle değil sermayeye zarar verdiği için, sermayenin çıkarlarını korumak için ertelemektedir. Grevin ekonomik zarar vermesi başlı başına bir tehlike olarak görülmektedir. Bu da bize grev ertelemelerinin sınıfsal karakterini göstermektedir. Milli güvenlik sermayenin çıkarlarını koruma maskesi olarak işlev görmektedir.
Grev ertelemeleri Türkiye’de grevlerin kökünü kazımıştır. AKP döneminde büyük ölçekli hiçbir greve izin verilmemiştir. Bazı grevler ertelenmiş bazı grevler ise kırılmıştır. 2007 Telekom grevi taşeron ve kapsamdışı personel uygulaması ile kırılmıştır. Son yılların iki önemli grevi olan Çaykur ve THY grevi ise işveren ve hükümet tarafından uygulanan grev kırıcılığı yöntemleri ile etkisiz hale getirilmiştir.
Hükümetin bu grev erteleme yetkisi olduğu sürece her grev her an milli güvenlik gerekçesiyle ertelenebilir. Kısaca Türkiye’de grev hakkı yoktur. Nokta!

ÖNCEKİ HABER

Karşılığı genel grev olmalıdır

SONRAKİ HABER

Erteleme mi, yasaklama mı; yoksa Anayasal suç mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...