27 Haziran 2014 13:29

AB, Ukrayna’yla ortaklık anlaşması imzaladı

Geçtiğimiz yılın sonunda AB ile Ukrayna arasında imzalanması planlanan ancak son anda devrik lider Viktor Yanukoviç’in vazgeçtiği işbirliği anlaşması bugün imzalandı.

AB, Ukrayna’yla ortaklık anlaşması imzaladı
Paylaş

Geçtiğimiz yılın sonunda AB ile Ukrayna arasında imzalanması planlanan ancak son anda devrik lider Viktor Yanukoviç’in vazgeçtiği işbirliği anlaşması bugün imzalandı. 28 AB üyesi ülkenin liderinin katıldığı ve Brüksel’de yapılan AB Zirvesi sırasında imzalanan anlaşmayla her iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler güçlendirilmesi amaçlanıyor. AB, bugün ayrıca Gürcistan ve Moldavya ile de ortaklık anlaşması imzaladı.

Başından beri AB ile Ukrayna arasında işbirliği anlaşması imzalanmasına karşı çıkan Rusya’dan bugün sert bir tepki geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin yaptığı açıklamada, atılan imzanın karşılığının ağır yaptırımlarının olacağını söyledi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise yaptığı açıklamada Ukrayna, Gürcistan ve Moldavya ile imzalanan anlaşmanın Rus ekonomisine olumsuz etkilerinin olmaması için gerekli önlemleri alacaklarını belirtti.

İşbirliği anlaşması, her üç ülke ile 28 AB ülkesi arasındaki ticari ve siyasi ilişkileri güçlendiriyor, ticaret ve enerji gibi önemli alanlarda ortak çalışmayı öngörüyor.

Rusya, geçtiğimiz yılın sonunda AB ile işbirliği anlaşmasının imzalanması durumunda Ukrayna’ya karşı sert yaptırımlarda bulunacağını ilan etmiş, bunun üzerine Devlet Başkanı Yanukoviç son anda imza atmaktan vazgeçmişti. Ardından, AB yanlısı liberal ve sağcı güçler başkent Kiev başta olmak üzere pek çok kentte gösterilere başlamıştı. Bu gösteriler daha sonra Yanukoviç’in devrilmesine ve Ukrayna’nın bölünmesine yol açmıştı. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsveç\'te ölümden dönen madenci yaşadıklarını anlattı

SONRAKİ HABER

Nestle’de anlaşma sağlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...