27 Haziran 2014 13:17

İsveç'te ölümden dönen madenci yaşadıklarını anlattı

İsveç’in Kiruna ilindeki demir madeni ocağında çıkan yangında 1170 metre derinliğinde 3 arkadaşı ile birlikte 3 saat mahsur kalan maden işçisi Bengt Almqvist, 'Günün İşi' adlı günlük yerel gazeteye yaşamda kalmak için verdikleri mücadeleyi anlattı.

İsveç\'te ölümden dönen madenci yaşadıklarını anlattı
Paylaş

Murat KUSEYRİ
Evrensel

İsveç’in Kiruna ilindeki demir madeni ocağında çıkan yangında 1170 metre derinliğinde 3 arkadaşı ile birlikte 3 saat mahsur kalan maden işçisi Bengt Almqvist, “Günün İşi” adlı günlük yerel gazeteye yaşamda kalmak için verdikleri mücadeleyi anlattı.

Kurtarılmasının ardından helikopterle Gällıvare şehrindeki hastaneye kaldırılan ve halen tedavisi süren Almqvist 7 yıldan bu yana bir LKAB adlı devlet şirketine ait olan madende kamyon şöförlüğü yapıyor.

Almqvist , ocağın 1170 metre derinliğinde balçık dolu kamyonunu sürerken dumanları fark ettiğini ve tekrar yukarıya çıkmak için kamyonu  döndürdüğünü ancak dumanlardan dolayı önünü göremediği için durmak zorunda kaldığını söylüyor.

Kurtarma ekipleri tarafından fark edilebilmesi için kamyonun sinyal lambalarını yaktığını belirten Almqvist, kamyonda birlikte çalıştığı  arkadaşıyla yürüyerek yukarıya çıkmaya karar verdiklerini, yolda madende yeni işe başladıkları için yolu bulamayan bir pikap içindeki iki işçiyle karşılaştıklarını, kendilerine yer açabilmek için pikap’ta bulunan tüm araç ve gereçleri boşalttıktan sonra kendisinin yolları iyi bildiği için  direksiyona geçtiğini söyledi.

1078 metre derinlikteki  korunaklı odaya  ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Almqvist, “Dumandan önümüzü göremediğimiz için iki kez duvarlara çarptım. Kapısı kopan aracı bırakarak yürümeye başladık” diyor.

“Arkadaşlarımızdan biri yere düştü ve eli kanamaya başladı. Elini sardım. Zaman mefhumunu kaybettim. Sadece yukarıya çıkmak istiyorduk. Orada dumandan kendimizi koruyacağımız bir oda olduğunu biliyordum. Panik içinde miydik? Ne sanıyorsunuz? Eğer birlikte olmasaydık hiç birimiz şimdi hayatta değildik” diyen Almqvist, bir kilometre yürüyerek sığınma odasına ulaştıklarını ve orada bulunan telefondan şefleri arayarak olanları aktardıklarını söylüyor.

Deneyimlerinin, ocağı iyi tanımasının ve dört arkadaş arasındaki dayanışmanın yaşamlarını kurtardığını söyleyen madenci, “Tekrar ocağa inmekten korkmuyorum. Maden işçiliği benim işim. Böyle bir kaza iki kez olmaz” diyor.

NSD adlı yerel gazeteye açıklama yapan ve işverenin tehditlerinden korktukları için adlarını açıklamak istemeyen bir grup madenci, şirket yetkililerini madende yaşananları ve 27 madencinin yaralanmasını basın ve kamuoyundan gizlemekle suçladı. 

27 işçi hastaneye kaldırılırken LKAB’nin basın sözcüsü Johanna Fogman, İsveç’in en büyük ajansı TT’ye “Yangın ocaktaki işçiler için tehlike oluşturmadı. Hiç kimse zarar görmedi” açıklamasını yapmıştı.

Yangının çıktığı Kiruna’daki maden ocağı İsveç işçi sınıfının kaderini etkileyen grev ve direnişlere sahne olmuştu. 1969 yılında 5 bin madencinin başlattığı ve 2 ay süren direniş sonucu İsveç hükümeti akord uygulamasını  yasaklamak ve işçilerin çalışma güvencelerini garanti altına alan yasaları çıkarmak zorunda kalmıştı. 

ÖNCEKİ HABER

G. Afrika madencilerinin grevi anlaşmayla sonuçlandı

SONRAKİ HABER

AB, Ukrayna’yla ortaklık anlaşması imzaladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...