27 Haziran 2014 06:00

Bu yasa, kuşakların gelişimlerini sakatlar

Kadınlara ve çocuklara yönelik cinsel şiddet yasasındaki ‘düzenlemeleri’ değerlendiren Pedagog Derya Koptekin; yasa ile, kuşakların ruhsal ve cinsel gelişimlerinin sakatlanacağını söyledi.

Bu yasa, kuşakların gelişimlerini sakatlar
Paylaş

Handan TUFAN

Kamuoyunda 5. yargı paketi olarak bilinen, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda geçtiğimiz günlerde kabul edildi. Hükümetin her ne kadar ‘Tacizcilere ağır ceza getirilecek’ dediği bir yasa olsa da uzmanlar böyle demiyor. Zira yasa yaşıt gençlerin rızaya dayanan ilişkilerini suç sayıyor.

Çıkarılan yasaya tepki gösteren Pedagog Derya Koptekin, çocuk ve gençlerin birbirleriyle yaşayacakları cinsel deneyimler ile yetişkinlerin çocuklara yönelik cinsel istismarına aynı düzenlemede yer verildiği belirtti. Koptekin, bunun toplumda cinselliğin suç ile eşitlenmesine yol açacak oldukça vahim bir algı yaratılmış olduğuna dikkat çekti. Koptekin, “Dolayısıyla, istismar ve taciz ile gençlerin kendi rızalarıyla yaşadığı, tam da o yaş aralığında sağlıklı cinsel gelişimin göstergeleri sayılan cinsel deneyimler arasında ayrım gözetmeyen bir iktidarın, kadınları, çocukları ve LGBTİ bireyleri cinsel suçlardan koruyabileceğine nasıl ikna olabiliriz ki?​” diye konuştu.

Toplumda cinsellik algısının bir hayli katı ahlaki yargılarla biçimlendiğini dile getiren Koptekin, “Gençler için cinselliğin, bırakın deneyimini yaşamayı hakkında konuşmalarının bile ayıplandığı bir alan olduğunu düşünürsek, bir de bunu yasal cezalandırmalara tabi kılmak demek, kuşakların ruhsal ve cinsel gelişimlerini sakatlamak demektir” dedi.
Yasanın bir bütün olarak değerlendirildiğinde, cinsel özgürlükleri suç, suçu da hastalık olarak gören eril, sağ, muhafazakar bir aklın ürünü olduğunun anlaşıldığını ifade eden Koptekin, yasanın bu haliyle sorunların çözümüne uzak kaldığını belirtti.

YASADA ÖNCE ÇIKANLAR

Yasada akranlar arasında rızaya dayalı olarak gerçekleşen cinsel eylemler cinsel şiddet davranışı olarak değerlendiriliyor. Yakın yaşlardaki çocukların flört veya merak nedeniyle ve gelişimlerinin doğal bir parçası olarak gerçekleştirdikleri eylemler, ağır cezalar ile karşılaşacak.
Ayrıca taciz ‘ani’ ise ceza iniyor. Tasarıda yer alan “Fiilin ani bir hareketle işlenmesi” ifadesinin ne anlatmak istediği anlaşılamamakla beraber, ‘sarkıntılık’ gibi ani hareket içeren eylemleri hafifletici bir unsur olarak ele alıyor. Tasarıda, önemli ve dikkat çeken bir diğer konu ise, 15 yaşındaki bir çocuk ile 30 yaşındaki bir yetişkinin cinsel ilişkisinin çocuk şikayetçi olmadıkça soruşturulmayacak ve kovuşturulmayacak olması. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Lavanta kokusu İstiklal’i terkediyor

SONRAKİ HABER

Ödeme yapılmayınca 3.Köprü bağlantı yollarında iş durdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...