27 Haziran 2014 06:00

30 yıllık baskı Meclis gündeminde

HDP, Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, Kürt basın basını üzerinde 30 yıldır yürütülen baskıları ve onlarca çalışanın katledilmesini Meclis gündemine taşıyarak konunun araştırılmasını istedi. Buldan’ın araştırma önergesinde, öldürülen Kürt basın emekçilerinin bilgileri ile Kürt basınına yönelik baskıların geniş bir tarihçesi yer aldı.

30 yıllık baskı Meclis gündeminde
Paylaş

HDP, Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, Kürt basın basını üzerinde 30 yıldır yürütülen baskıları ve onlarca çalışanın katledilmesini Meclis gündemine taşıyarak konunun araştırılmasını istedi. Buldan’ın araştırma önergesinde, öldürülen Kürt basın emekçilerinin bilgileri ile Kürt basınına yönelik baskıların geniş bir tarihçesi yer aldı.

Buldan önergenin gerekçesinde, Kürt basın tarihine hatırlatmada bulunarak, Kürtçe gazetelerin sürekli baskılara maruz kaldığını kaydetti. Buldan, “1990’lı yıllarda başlayan ‘Özgür Basın Geleneği’nden gelen Kürtçe gazete ve dergiler de, asıl hedef kitlesinden uzakta, yayın yapmak zorunda kaldı. “Özgür basın geleneğinin en önemli duraklarından biri olan Özgür Gündem gazetesi, 30 Mayıs 1992’de ‘Gerçekler karanlıkta kalmayacak’ şiarı ve ‘Egemenlik kayıtsız şartsız: DGM’nindir’ manşetiyle yayın hayatına başladı. Haftalık bir gazeteden sonra günlük bir gazetenin çıkmış olması Kürtler arasında büyük bir sevinç ve memnuniyetle karşılandı. Okurlar teveccühlerini gazetelerine sahip çıkarak gösterdiler. Tirajı hızla artan Özgür Gündem, 1992’de ivmelenen ‘düşük yoğunluklu savaş’ın bütün kirli boyutlarını manşetlerine ve sayfalarına taşıyarak şimşekleri üzerine çekti” dedi.

HAFIZ AKDEMİR'İN KATLEDİLMESİ

Buldan, çok geçmeden gazetenin Diyarbakır büro muhabirlerinden Hafız Akdemir’in 8 Haziran 1992 tarihinde büroya giderken uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdiğini vurgulayarak, “Akdemir, Hizbullah ya da bölge halkı tarafından ‘Hizbulkontra’ olarak anılan ve JİTEM ile iş birliği yaptığı iddia edilen kişilerin bizzat askeri yerlerde askerlerce eğitildiğine ilişkin haberler yapıyordu” ifadesini kullandı. Buldan, Akdemir’in katledilmesinin bir ilk olmadığına işaret etti. Kürt basın emekçilerinin öldürülmelerine ilişkin detaylı bilgilerin yer aldığı önergede, Kürt basınına yönelik uygulanan yöntemlerin tamamının JİTEM yöntemleri olduğu ifade edildi. Kürt basının çınarı sayılan ve Kürtlerin Apê Musa dediği Musa Anter’in öldürülmesine de dikkat çekilen önergede, bu konuda Abdulkadir Aygan’ın itirafları da hatırlatıldı.

30 YILDA 70 ÖLÜM

Buldan kısa bir süre sonra Batman Muhabiri Safyettin Tepe’nin gözaltında kaybedilen amcasının oğlunun akıbetini araştırırken 29 Ağustos 1995 tarihinde Batman’da gazete bürosundan gözaltına alınarak Bitlis’e götürüldüğünü, birkaç gün sonra da Bitlis Emniyet Müdürlüğünde “intihar etti” denilerek cesedinin ailesine teslim edildiğini hatırlattı. Buldan,
“2 yıl gibi kısa bir sürede 8 muhabir ve yazarı ile 19 dağıtımcısı öldürülen Özgür Gündem gazetesinin İstanbul Kadırga’daki merkez bürosu, 10 Aralık 1993’te polis ordusu tarafından basıldı. Gazetenin merkezinde çalışan herkes gözaltına alındı ve gazete nisan 1994 tarihinde mahkeme kararıyla kapatıldı. Gazetenin yayımlanan toplam 580 sayısının 486’sı hakkında dava açılırken, hakkında 3 kez 30 gün, 15 kez 15’er gün ve iki kez 10’ar gün olmak üzere toplam 20 kapatma kararı verildi. Özgür Gündem gazetesinin muhabir ve editörlerine toplam 147 yıl hapis ve 21 milyar lira para cezası verildi. Gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Işık Yurtçu ise 8 ay görev yaptığı gazetedeki yazılar nedeniyle toplam 20 yıl hapis cezası aldı. 2 yıl 8 ay cezaevinde kaldı. 8 Eylül 2012’de İstanbul’da yaşamını kaybetti” diye kaydetti. Buldan önergesinde katledilen dağıtımcılar ile öldürülme tarihleri ve yerlerine ilişkin de geniş bilgilere yer verdi.

Buldan’ın önerge ile araştırılmasını istediği özgür basın çalışanlarından son 30 yılda en az 70’i öldürüldü. (Diyarbakır)

ÖNCEKİ HABER

Güneşe dikkat!

SONRAKİ HABER

Geri dönmediğim için pişmanım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...