26 Haziran 2014 17:41

Kalıcı çözüm sağlanmalı

Gazetemize konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP Milletvekili Selma Irmak ve HDP Milletvekili Hasip Kaplan tasarıyla görüşmelerin ve görüşmecilerin güvenceye alındığına dikkat çekti

Kalıcı çözüm sağlanmalı
Paylaş

Gazetemize konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP Milletvekili Selma Irmak ve HDP Milletvekili Hasip Kaplan tasarıyla görüşmelerin ve görüşmecilerin güvenceye alındığına dikkat çekti

KALICI ÇÖZÜM SAĞLANMALI

Hükümetin Meclise getirdiği “çözüm taslağı”na ilişkin gazetemize konuşan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, çözüm sürecinin güçlenmesi için ülkenin demokratikleşmesi gerektiğini söyledi. Son görüşmelerde yasal düzenlemelerin yapılması için adım atıldığını gördüklerini belirten Gürkan, bu tasarıyla görüşmelerin ve görüşmecilerin garanti altına alındığına dikkat çekti. Meselenin sadece silah bırakmak ve silah bırakanı dağdan indirmek üzerine kurulu olduğunu ifade eden Gürkan, “Doğrudan demokrasi sağlanması için anayasal ve yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor” dedi. “Terörle Mücadele Kanunu’nda yasal değişiklik yapılmadan yapılan şeyler geçici çözüm sağlamak  olur” diyen Gürkan, kanayan yaranın devam edeceğini vurguladı. Kalıcı çözüm sağlanmazsa  3.5  yıl sonra da benzer sorunların yaşanacağına dikkat çekti. Gürkan kalıcı çözümün sağlanması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Anayasada vatandaşlık tanımı değişmeli, seçim barajı kaldırılmalı, yerel yönetimler şartındaki çekince kaldırılmalı, siyasi tutuklu ve hükümlülere ilişkin düzenleme yapılmalı. Bunların yapılabilmesi için de yasal ve anayasal düzenleme yapılması gerekiyor.” 

TASARI ÖNEMLİ AMA EKSİK

Meclise sunulan yasa tasarısının kurumsal bir muhataplık tarif etmemesinden kaynaklı eksik olmasına rağmen önemli bir adım olduğunu belirten HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, “Bugüne kadar atılmış en ciddi adımdır, hayırlı olsun” değerlendirmesinde bulundu. “Bu paketle bu adımla birlikte, çözüm süreci tam olarak çözüm sürecine kavuşmuştur, yeni bir yola girmiştir” diyen Irmak, Öcalan’ın başından beri ortaya koyduğu temel kaygıların bunlar olduğunu söyledi. Yasal düzenleme yapılmadan sürecin her an bozulmaya müsait olduğunu belirten Irmak, “Süreç şimdiden itibaren başlıyor denilebilir. Atılan adım önemli olmakla birlikte önemli olan içeriğinin doldurulmasıdır” dedi. Irmak, adımın önemli olmakla birlikte eksik olduğunu ve eksik başlandığını dile getirerek, “Kurumsal bir muhataplık tarif edilmiş, kurumsal muhatap KCK’dir. Ancak kuşkusuz ki barış sürecinin en önemli muhatabı Öcalan’dır. Fakat Öcalan’ın muhataplığına ilişkin bir ibare yok, koşullarının değiştirileceğine dair bir taahhüt yok. Önemli bir adım ama eksik başlanmış bir adım. Muhataplık durumunun daha net ifade edilmesi gerekir” diye konuştu.

KAPLAN: TASARI SON DERECE ÖNEMLİ

Hükümet tarafından Meclise gönderilen 6 maddelik “çözüm tasarısı”nı değerlendiren HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, tasarının son derece önemli olduğunu söyledi. Atılacak adımları yasal güvenceye kavuşturan ve hükümete de yetki tanıyan bir tasarı olduğunu belirten Kaplan, sorunların artık Mecliste konuşulacağı bir sürece geçileceğini ifade etti. Tasarının seçim yatırımı olduğu yorumlarıyla ilgili ise Kaplan şunları kaydetti: “Seçim öncesine denk geldiği zaman genelde seçim yatırım olarak değerlendiriliyor. Ancak bu çalışma yeni değil. Sürekli Meclis kürsüsünde dile getirdik, araştırma önergeleri var. Kanun teklifleri var. Böyle değerlendirmemek lazım. Onu halkımız zekidir, sezgisi güçlüdür, çok iyi değerleridir. O konuda rahat olun.” Meclisin istemesi halinde çok hızlı kanun çıkarabildiğine dikkat çeken Kaplan, tasarının komisyon görüşmelerinin bir günde bitebileceğini kaydetti. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Sendikal baskıya karşı 10 km yürüdüler

SONRAKİ HABER

Çiftçi borçları faizsiz ertelensin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...