26 Haziran 2011 13:36

Adalet için anayasayı beklemeye gerek yok!

Türkiye Barış Meclisi yıllık olağan toplantısında konuşan Dönem Sözcüsü Metin Bakkalcı, seçilmiş bağımsız milletvekillerinin Meclis’e kabul edilmemesi ile birlikte gelişen süreci, “gayri vicdani, gayri ahlaki, ve akıldışı” olarak tanımladı. Başbakan’ın “yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu” a&cce

Adalet için anayasayı beklemeye gerek yok!
Paylaş
Hilal Yağız

Türkiye Barış Meclisi (TBM) yıllık olağan toplantılarının dördüncüsü dün Ankara’da Eğitim Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin katıldığı toplantıda, seçim sonrası yaşanan gelişmeler ve yeni anayasa hazırlıkları gündemi oluşturdu.

‘TOPLANTI OLAĞAN, GÜNDEM OLAĞANÜSTÜ’

Toplantının açılışını yapan TBM Dönem Sözcüsü  Metin Bakkalcı, olağan toplantılarının Türkiye’nin gündemi nedeniyle olağanüstü bir içerikle geçeceğini belirtti. Seçim öncesinde yaşanan gelişmelerin sonraki sürecinde bir göstergesi olduğunu ifade eden Bakkalcı, bağımsız milletvekillerine yönelik yaşananların gayri insanı, gayri vicdani ve akıldışı bir durum olduğunu vurguladı. Bakkalcı, Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesi ve ardından bir AKP’li milletvekilinin atanmasının “insanları aptal yerine koymak” anlamına geldiğini söyledi. Başbakan’ın bağımsız milletvekillerinin durumuyla ilgili çözümü yeni anayasaya bırakmasına yanıt veren Bakkalcı, “Temsilde adalet bugün itibariyle çözülebilir” dedi. Bakkalcı, eğer niyet varsa hükümetin anayasa değişikliğini beklemeden adaleti sağlayabileceğini vurguladı.

‘BİN 500 SİYASETÇİ DAHA İÇERİ GİREBİLİR’

Görüşlerini aldığımız Siirt Belediye Başkanı ve HEP eski Milletvekili Selim Sadak, Türkiye’deki yasaların değişmemesi durumunda en geç sonbahara kadar bin 500 siyasetçinin daha içeri girebileceğini söyledi. Yaşananların 1994 yılında HEP’li milletvekillerinin tutuklandığı dönemi hatırlattığını kaydeden Sadak, Türkiye’nin hala antidemokratik yasalarla idare edildiğini ifade etti. Sadak, “Bir an önce milletvekilleri serbest bırakılmalı, siyasi ve askeri operasyonlar son bulmalı, şehir içinde terör estiren polisler dizginlenmelidir” dedi.

‘BEKLEMEYE GEREK YOK’

Hakan Tahmaz ise, Başbakan’ın yeni anayasa söyleminin “Hatip Dicle ve 39 milletvekilinin parlamento dışında kalmasının içinize sindirin” demek olduğunu belirtti. Bunun kabul edilemez olduğunu ifade eden Tahmaz, Kürtler’in demokratik zeminde temsiliyetinin yok edildiği bir ortamda “bir yıl bekleyin” lafının karşılığı olmadığını vurguladı. “Bu 1924’teki gibi bir anayasa yapma dönemidir” diyen Tahmaz, bu şekilde hazırlanacak bir anayasayı beklemeye gerek olmadığını söyledi. Tahmaz, Cumhurbaşkanı’nın daha açık ve net öneriler ortaya atması ve hükümetin BDP ile toplumun gözü önünde bir görüşme yapması gerektiğine dikkat çekti.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bosna'da sendika toplantısı

SONRAKİ HABER

Ontex önünde coşkulu dayanışma etkinliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...