26 Haziran 2014 09:24

İhsanoğlu, BBP ve DSP ziyaretlerinden mutlu ayrıldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) ortak çatı aday olarak belirledikleri cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Ankara’daki ilk ziyaretini Büyük Birlik Partisi'ne (BBP) yaptı.

İhsanoğlu, BBP ve DSP ziyaretlerinden mutlu ayrıldı
Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) ortak çatı aday olarak belirledikleri cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Ankara’daki ilk ziyaretini Büyük Birlik Partisi'ne (BBP) yaptı. İhsanoğlu daha sonra da Demokratik Sol Parti'yi (DSP) ziyaret etti.

İkili görüşme sonrası açıklamalarda bulunan İhsanoğlu, görüşmenin çok olumlu geçtiğini ve gösterilen anlayışın kendisini mutlu ettiğini söyledi. Basın mensuplarının 'Destek alarak mı ayrılıyorsunuz?' sorusuna ise İhsanoğlu, “Ben bu şekilde anlıyorum” ifadelerini kullandı. BBP Genel Başkanı Destici de “Cumhurbaşkanı adayımız” olarak değerlendirdiği İhsanoğlu’nun geçmişi, yapmış olduğu çalışmaları ile cumhurbaşkanlığına yakışacağını açıkladı.

CHP ve MHP’nin çatı aday olarak belirledikleri Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim çalışmaları kapsamında siyasi partilerle görüşmelerine başladı. İlk olarak BBP'ye gelen İhsanoğlu, Genel Başkan Mustafa Destici tarafından karşılandı. Ziyarette, Genel Başkan Destici, Muhsin Yazıcıoğlu’nun kitaplarını hediye etti. İhsanoğlu, verilen kitapları inceleyerek, “Bu hayra vesile olur” ifadelerini kullandı.

'KENDİLERİNDEN BÜYÜK ANLAYIŞ GÖRDÜM'

Genel Başkan Mustafa Destici ve parti kurmayları ile birlikte görüş alışverişinde bulunan İhsanoğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda destek istedi. Görüşme sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İhsanoğlu, ilk temasını BBP Genel Başkanı ve yardımcılarıyla yaptığını ve görüşmeden dolayı mutlu olduğunu ifade etti. “Çok olumlu ve yapıcı bir görüşme oldu” diyen İhsanoğlu, partinin kurucusu Muhsin Yazıcıoğlu ve Genel Başkan Destici’nin siyasi görüşlerini takdir ettiğini belirtti.

İhsanoğlu, “Onun çalışma şeklini ve siyasi ahlakını takdir eden bir insanım. Destici de o yolda giden değerli siyasi bir liderdir. O da dürüstlük vasıflarını, milletine sadakatini her fırsatta vurgulayan, bunu değişmeyen bir karakter olarak savunan bir insan olarak, bu partiyi ciddi bir şekilde geliştiren siyasi lider olarak ben kendisine ve arkadaşlarına nasıl bir görev anlayışı içerisinde olduğunu ifade ettim. Seçilmesi gereken cumhurbaşkanında bulunması gereken vasıfların neler olduğunu anlattım. Kendilerinden büyük anlayış gördüm. Kendileri çok müsbet bir yaklaşım içerisinde olduklarını ifade ettiler. Buradan mutlu ayrılıyorum” ifadelerini kullandı. İhsanoğlu, basın mensuplarının, ‘Destek alarak mı ayrılıyorsunuz?​’ sorusuna ise, “Ben bu şekilde anlıyorum” diye cevap verdi.

'İHSANOĞLU CUMHURBAŞKANLIĞINA YAKIŞIR'


BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise “Cumhurbaşkanı adayımız” olarak değerlendirdiği İhsanoğlu’nun, Türkiye’nin yetiştirmiş olduğu en değerli bilim adamlarından biri olduğunu ifade etti. Destici, “Yapmış olduğu görevler itibariyle de devlet adamlarından diyebileceğimiz çok değerli bir kişidir. Söylemiş olduğu sözlerden hem rahmetli Muhsin Başkan ve şahsımla ilgili görüşlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Hem bilim adamı vasfı hem de şahsiyetiyle, duruşuyla, görevleri itibariyle, ailesinin koymuş olduğu geçmişteki tavrı ile Ekmeleddin İhsanoğlu, cumhurbaşkanlığı makamına yakışır mı? Elbette yakışır” açıklamalarında bulundu.

'KARARIMIZI HAFTAYA AÇIKLAYACAĞIZ'

Bugünden verilmiş bir kararları olmadığını kaydeden Destici, önümdeki hafta destek verecekleri adayı açıklayacaklarını kaydetti. Destici, şunları ifade etti: “Hocamız bizim misafirimizdi. Önümüzdeki günler tekrar görüşürüz. Arkadaşlarımızla değerlendireceğiz. Başbakan ile de görüştük. Resmi olarak adaylığını açıklamasa da AK Parti’nin bir adayı olacağı gözüküyor. Bizi diğerlerinin adayı ilgilendirmiyor. Bölücülerin adayı ile bizim işimiz olmaz. Biz birlik beraberlikten yana olanlarla görüşürüz. Biz kurullarımızla tekrar değerlendirdikten sonra önümüzdeki hafta içerisinde kararımızı net bir şekilde açıklayacağız.”

DSP: İHSANOĞLU TÜRKİYE'Yİ KUCAKLAYACAK

İhsanoğlu, daha sonra DSP Genel Başkanı Masum Türker’i, DSP Genel Merkezi’nde ziyaret etti. Türker, İhsanoğlu’nu genel merkez kapısında karşıladı. İkili, tokalaşmanın ardından Türker’in makamına geçti. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından Türker ve İhsanoğlu basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Masum Türker’le gerçekleştirdikleri görüşmenin müspet bir şekilde cereyan ettiğini belirten İhsanoğlu, “Geçen hafta İstanbul’da kendisi ile uzun ve detaylı bir görüşmem oldu. Bu görüşmeden çok ümitli olarak çıkıyorum. Türkiye’nin farklı meselelerini özellikle cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili hususları görüştük. Bu temaslarımızın neticesinde büyük bir ivme ve sinerji oluşmaktadır. Uzlaşma zemini daha da genişlemektedir. Burada sağda ve solda, merkezde olan partilerin destekleri gittikçe artmaktadır. Ben bundan dolayı çok umutluyum. DSP genel başkanına, genel başkan yardımcılarına ve yönetim kurulana teşekküre ediyorum. Eminim ki ülkemizin büyük tecrübeye imza atan iktidar olan ve halen Türkiye’de siyasi yelpazede önemli yer işgal eden DSP’nin desteği, önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimi için çok hayati öneme haizdir. Ben çok ümitliyim” diye konuştu.

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun MHP ve CHP genel başkanları ile yaptıkları toplantılardaki profile ve Türkiye’nin ihtiyacına uygun olarak ortaya konan tabloya göre belirlendiğini belirten DSP Genel Başkanı Masum Türker, “İsmi, önce iki parti tarafından açıklandı. Biz o zaman bu sürecin devam ettiğini söylemiştik. İstanbul’da İhsanoğlu, beni ve bazı arkadaşlarımı ziyaret ederek, Türkiye adına neler düşündüğünü, nasıl bir tarafsız cumhurbaşkanı olarak Türkiye’yi kucaklayacağını açıkladı. Bugün o düşüncelerini resmi olarak partimizde adaylık görüşmeleri bağlamında tekrarlarken Türkiye’nin bütünlüğünü sağlayacak, bölünmesini önleyecek iktidardan yana değil, iktidara karşı değil, yalnız Türk halkı adına çalışacak bir cumhurbaşkanı profili içinde düşüncelerini paylaştı” şeklinde konuştu.

Türkiye’de seçeneğin ortaya çıkmasının memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Türker, “Çünkü bugüne kadar sanki yalnız iktidar partisinin lideri ya da iktidar partisinin göstereceği kişinin aday olacağı beklentisi vardı. Bugün İhsanoğlu ile birlikte Türkiye’nin seçeneksiz olmadığını Türkiye’ye yalnız belirli çevrelerin belirli söylemlerle dayatacağı profilin değil, bütün Türkiye’yi kucaklayacak taraf olduğu tek yer Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü ve milleti ile ayrılmaz varlığı olan bu birlikteliği sağlayacak bir cumhurbaşkanı profilidir. Bu görüşmeden sonra değerlendirmemizin ardından görüşlerimizi paylaşacağız. İhsanoğlu’nun desteklenmesi kararı ile birlikte kendisinin Yüksek Seçim Kurulu’na yalnız milletvekilleri yoluyla değil destekleyecek parti liderlerinin imzalayacağı bir önerge ile birlikte, bütün Türkiye’yi kucakladığını parlamento dışında kalan partilerin de sistemin içinde olduğunu bir yaklaşım içinde olacağını düşünüyoruz. Kendisine başarılar diliyoruz, hayırlı olsun ve bu çetin yol aşıldığında, özellikle Türkiye’nin Ortadoğu’da ve gerek Batı dünyasında gerekse Doğu dünyası ile bozulmuş olan dış ilişkilerinin tekrar güçlü devlet, güçlü bir Türkiye imajı ile oturtulabileceğinin beklentisi içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum.” açıklamasında bulundu.

'DESTEKLEDİĞİMİZ ADAYIN HER AN YANINDA DURURUZ'

Bir gazetecinin, “Ekmeleddin Bey'in 40 günlük bir süresi var. Siz de diğer parti genel başkanları gibi yurt gezilerinde kampanyaya destek verecek misiniz?​” sorusuna Türker, “Biz destekleme kararımızı resmen açıkladıktan sonra desteklediğimiz adayın her an yanında her zaman dururuz.” diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU'NU DA ZİYARET ETTİ

Ekmeleddin İhsanoğlu, CHP Genel Merkezinde İl Başkanları Toplantısını da ziyaret ederek CHP İl başkanlarına hitaben bir konuşma yaptı. Kılıçdaroğlu'nun davetiyle İl Başkanları toplantısına giren İhsanoğlu, burada kendisi için hazırlanan broşürü de inceledi. İhsanoğlu daha sonra Başta CHP Lideri Kılıçdaroğlu olmak üzere MYK ve il başkanları tarafından Genel Merkezin önünden uğurlandı. (Ankara/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Urfa\'da Suriye plakalı araçta bomba bulundu

SONRAKİ HABER

\'IŞİD baskınına ilişkin yayın yasağı kaldırılsın\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...