Tüzel işçilerin taleplerini Meclis\'e taşıdı
HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Türkiye'nin birçok ilindeki işçi eylemliliklerini basın toplantısında değerlendirdi. Trakya ve Eskişehir'de greve çıkan cam işçiler ile Seyitömer'de işten atıldıkları için direnen işçilerle buluşan Tüzel, izlenimlerini ve işçilerin aktardığı talepleri Meclis'te dile getirdi. Trakya’dan Van’a, Şırnak’tan, Yatağan’a; Türkiye işçi sınıfının hak gaspları karşısında mücadelesinin sürdüğünü belirten Tüzel, "Ülkemizin her yerinde, insanca yaşam ve sağlıklı çalışma koşulları için alın teri döken, mücadele eden işçi ve emekçilerin taleplerinin Parlamento'da takipçisi olacağız" diye konuştu.
CAM İŞÇİLEİRİNİN GREVİ 8. GÜNÜNDE
10 Fabrikada 5800 cam işçisinin 8 gündür grevde olduğunu belirten Tüzel, cam işçilerinin aylık 940 lira ile geçindiklerini söyledi. 25 yıllık işçinin çok az ve saat ücreti 10 lira olduğunu dile getiren Tüzel, işçilerin genç işçilerin ücretlerini ortalamaya yaklaştırmayı istediklerini aktardı.
Şişe cam patronunu dünyada üçüncü olmak peşindeyken, işçilerin 60 derece sıcaklıkta, ağır koşullarda, açlık sınırının altında bir ücretle çalıştırıldığına dikkat çeken Tüzel, patronun işçilerin saat ücretine 93 kuruş zam önerdiğini ifade etti. Tüzel, kapanan fabrikalardaki işçilerin de, diğer fabrikalara nakledilirken sıfırdan yeni başlayan bir işçi gibi geçirilerek birikmiş özlük haklarının gasp edildiğini söyledi.
SEYİTÖMER'DE 700 İŞÇİ İŞTEN ATILDI
Geçen yıl özelleştirilen Seyitömer Linyit İşletmeleri'nde yaşanan işten atmalara dikkat çeken Tüzel, daha önce 1200 işçinin yaptığı işi şimdi 700 işçinin yaptığını ifade etti. Ancak buna rağmen 18 işçinin işten çıkarıldığını belirten Tüzel, işçilerin iş bırakma eylemi yapmaya başladıklarını dile getirdi. Tüzel, işverenin işçileri “Kanun dışı eylemle işi aksattıkları” iddiasıyla işten çıkardığını ve İŞKUR’a çıkışlarını bildirdiğini ifade etti. Öte yandan, işletmede çalışanlar konusunda bir usulsüzlük iddiasını da gündeme get,ren Tüzel, "700 işçi fiilen çalışmasına rağmen, 970 işçi için SGK bildirimi yapıldığı iddia ediliyor. İşverenin başka işyerlerinde çalıştırdığı işçileri bu işyerinden gösteriyor" dedi.
'VAN'DA İŞTEN ATILANLAR HASARLI EVLERE DÖNÜYOR'
Van depreminden sonra Türkiye İş Kurumu bünyesinde işe yerleştirilen 7 bin 286 işçinin, 13 Haziran’da işten atıldığını hatırlatarak Van Valisinin "Başka şehirlere gidin çalışın”sözlerine atıfta bulunan Tüzel, "Van’daki işsizliğin ülkenin her kentinde yaşandığını bilmez mi Van Valisi" diye sordu.
TOKİ konutlarında oturan bu işçilerin ortak giderleri ve diğer borçlarını ödeyemedikleri gerekçesi ile haciz tehdidiyle karşılaştıklarını belirten Tüzel, site yönetiminin işçilere 21 Haziran'a kadar mühlet tanıdığını dile getirdi. TOKİ sitesinin yöneticisi konumundaki Boğaziçi AŞ’nin, işsiz kalan yurttaşlar için alternatif ödeme planı çıkarmadığını ifade eden Tüzel, "TOKİ konutlarının masraflarının çok fazla olması ve ödeyememelerinden dolayı bazı yurttaşların eski hasarlı evine geri döndüğü bildirilmektedir. Bu yeni ölümlere davetiye çıkarmaktır" diye konuştu.
'SÜRECİN ŞEFFAF YÜRÜMESİ ÖNEMLİ'
Gündemdeki siyasal konularla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tüzel, çözüm sürecinde taraflarla müzakere sürdüren HDP heyetinin çalışmalarının, çözüm ve barış sürecine hizmet etmesinin önemli olduğunu söyledi.
Başbakan yardımcısı Beşir Atalay'ın önümüzdeki günlerde meclise sunacaklarını söylediği "çözüm sürecine yasal çerçeve" yasa tasarısını henüz görme imkanı olmadığını, ancak, bu sürecin yasal güvenceye alınması, ana muhalefetin de talep ettiği" sürecin şeffaf yürütülmesi" doğrultusunda ve bu barış ve çözüm sürecinde hem devletin hem de Kürt hareketinin ısrar etmesinin önemli olduğunu vurguladı. Tüzel, "MİT yasasında olduğu gibi, görüşmeleri sürdüren kamu görevlilerine güvence getiren düzenleme ise, olmaz bu. Am demokratikleşmeye, barışın kazanılmasına, Kürt halkının eşitlik taleplerine hiizmet edecek bir düzenleme olması gerekir.
'İKİNCİ TURA KALACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ'
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine HDK ve HDP'nin yanı sıra diğer emekten, demokrasiden yana siyasi partiler, sendika ve meslek örgütleri, inanç grupları, kadın örgütleri ve gençlik inisiyatifleriyle birlikte "Meclis" olarak belirleyecekleri ortak adayla gireceklerini söyleyen Tüzel, ; ülkemizi tehlikeye sürükleyen islamcı, osmanlıcı bir aday karşısında; halk temsiliyetini sağlayacak, bir adayla emeği, kadını, çevreyi, halklarımızı kucaklayan bir adayla ikinci tura kalacağımızı düşünüyoruz" dedi.
'BARIŞTA, ÖZGÜRLÜKTE, EŞİTLİKTE ISRAR EDENLER KAZANACAK'
Hükümetin, "çözüm sürecine yasal çerçeve" yasa tasarısının, seçimden önce getirilmesinin, bir tehdit olarak algılandığına dair soru üzerine Tüzel şunları söyledi: "Böyle bir algı boşuna değildir. Kürt halkının duygu ve beklentilerini istismar ederek, kendilerini desteklemesini isteyen Başbakan, hangi siyasi hedef ve angajmanlarla hareket ederse etsin, yanılacak. HDK/HDP ve barışta, demokraside, özgürlük ve eşitlikte ısrar edenler halkın adayını belirleyecektir."
KOMPLOYA KARŞI DEVLET KOMPLOSU
Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in, Bakan Ala'ya "devlet eliyle suç örgütü mü oluşturuluyor" soru önegesine dair bir soru üzerine ise, Tüzel"17-25 Aralık tarihine kadar devleti birlikte yönettikleri "paralel devlet" dedikleri bürokratlara yönelik, casusluk, paralel " suçlamalarıyla, yargı, yasa, hukuk bir tarafa bırakılmış, Başbakana komplo kurduğu söylenenler hakkında büyük bir devlet komplosu düzenleniyor" Bu kavgadan daha fazla hukuk çıkmaz. Hükümet uygulamaları tamamen antidemokratiktir" dedi. (Ankara/EVRENSEL)
LEVENT TÜZEL, GENEL KURUL SALONUNDA DA CAM GREVİ HAKKINDA KONUŞTU
HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Meclis Genel Kurulu'nda söz alarak Şişecam işçilerinin grevine değindi. Tüzel'in konuşması şöyle:
"Dün Trakya Lüleburgaz'da, grevlerinin 6'ncı gününde Şişecam işçilerini ziyaret ettim. Kristal-İş Sendikasında örgütlü 5.800 Şişecam işçisi, 10 fabrikada greve çıkmış durumda. Özellikle, 3.500 civarındaki genç işçinin asgari ücretten biraz fazla, 940 lira olan ücretlerine iyileştirme ve ortalama ücretlerin yükseltilmesi isteğiyle, aynı zamanda da iş güvencesi sağlanması talebiyle greve çıkmış durumdalar, epeyce bir uzlaşma arayışından sonra.
Şişecam, bildiğiniz gibi, İş Bankası ortaklığı ve dünya 3'üncülüğüne oynuyor; çok kazanan, ekonomide önemli bir yer tutan şirket, kârları, ciroları, kasaları hayli şişkin ama işçi ücretlerine artışa geldiğinde olmadık yalanlara ve numaralara başvuruyor, kabul edilemez durumda.
Şişecam işçileri, 60 derece sıcaklıkta, ağır ve tehlikeli koşullarda son derece ağır yükler üstlenerek çalışıyorlar; seslerinin medya tarafında duyulmasını, Meclisin de dikkate almasını istiyorlar. Bunu dile getirmek için söz aldım. Teşekkür ediyorum. "
Evrensel'i Takip Et