25 Haziran 2014 12:52

TÜSİAD Başkanı: Çözüm süreci şeffaf değil

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Haluk Dinçer olağanüstü cesaretli bir girişim olarak nitelediği Çözüm Sürecine başından beri destek verdiklerini, ekonomik ayağına destek olduklarını söyleyerek "Süreç yeterince şeffaf değil. Yeterince adımlar atılmıyor. Muhalefet yeterince katılmıyor" dedi.

TÜSİAD Başkanı: Çözüm süreci şeffaf değil
Paylaş

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Haluk Dinçer olağanüstü cesaretli bir girişim olarak nitelediği Çözüm Sürecine başından beri destek verdiklerini, ekonomik ayağına destek olduklarını söyleyerek "Süreç yeterince şeffaf değil. Yeterince adımlar atılmıyor. Muhalefet yeterince katılmıyor" dedi.

Muharrem Yılmaz'ın istifasının ardından yönetim kurulu tarafından TÜSİAD Başkanlığı'na getirilen Haluk Dinçer, düzenlediği basın toplantısı ile gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ülkenin çok ağır ve tehlikeli bir kutuplaşmaya doğru gittiğini ifade eden Dinçer, "Siyasetin ayrıştırıcı söylemi kutuplaşmayı keskin hale getiriyor." dedi. Teorik olarak Türkiye'de demokratik düzen olduğunu ama bundan faydalanılmadığını, kurumlar arasında sağlıklı ilişkiler kurulamadığını dile getirien Dinçer, şunları söyledi:

"Bu kutuplaşmanın bizlere dayattığı gitmezsek bu da oldukça zor görünüyor. Çok tehlikeli, ağır bir kutuplaşmada TÜSİAD'ın ideolojik kutuplaşmanın tarafı olarak görülmesine, bir siyasi partinin tarafı haline gelmesine de izin vermedik. Bundan sonra da vermeyeceğiz. Bu kutuplaşma herkezi bir kutuba doğru itiyor, biz itilmemek için uğraşıyoruz. Bu ağır kutuplaşma kendi haline bırakılacak bir şey değil. Cumhurbaşkanlığı seçimi bunun için bir fırsat. Yeni Cumhurbaşkanı'nın görevi, kim seçilirse seçilsin, bu kutuplaşmayı ortadan kaldırmak olacaktır."

‘OLAĞANÜSTÜ CESARETLİ BİR GİRİŞİM’

Dinçer, konuşmasında Çözüm Süreci'nin Olağanüstü cesaretli bir girişim olduğunu belirterek dernek olarak çözüm sürecine başından beri destek verdiklerini, sürecin ekonomik ayağına destek olduklarını ve bölgeye ziyaretler düzenlediklerini öne sürdü. Dinçer, bununla birlikte şu eleştirilerde bulundu: "Sürece yönelik çok eleştirdiler var ki, ben de bunlara katılıyorum. Yeterince şeffaf değil. Yeterince adımlar atılmıyor. Muhalefet yeterince katılmıyor."

TÜSİAD'ın bir siyasi partinin tarafı olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını ifade eden Dinçer, hükümete kırılma küsme gibi bir durumlarının da söz konusu olmadığını vurguladı.


‘BAĞIMSIZ BİR MERKEZ BANKASI’

Merkez Bankası bağımsızlığının önemine dikkat çeken Dinçer, ilgili kanunlar çerçevesinde tanımlanan bu bağımsızlığı kendilerinin de önemsediğini belirtti. TÜSİAD Başkanı, "Bağımsız merkez bankacılığı çok önemlidir ve bunu sürdürmemiz gerekiyor." dedi. Türkiye'nin orta vadede yüzde 5 ve üzerinde büyümesi gerektiğini ve bu konuda kamu maliyesinde dengenin önemli olduğunu kaydeden Dinçer, bu dengenin bozulmamasını diledi. Türkiye'de tasarrufların düşük olmasının daha çok şirketlerin katma değerinin düşük olmasından kaynaklandığını anlattı.

’VERGİ AFLARI KAYIT DIŞILIĞI ÖZENDİRİYOR’

Dinçer, gündemdeki vergi affı ile ilgili olara da şu değerlendirmeyi yaptı:

"Son 15 yılda Türkiye'de sekiz vergi affı uygulanmış; arızi olmaktan çıkmış, istikrar kazanmış. Tabii bu aflar Hazine'ye gelir sağlıyor ama, aflardan sonra vergi kayıpları aynı şekilde tekrardan artıyor. Kayıt dışı ekonomi büyüyor. Vergi afları kayıt dışılığı özendiriyor. Aflarla ilerlemek yerine sistemin etkinliğini artıracak reformlar yapmanın daha doğru olacağına inanıyoruz. Yargı alanında çok ciddi bir reform ihtiyacımız var." (CİHAN)

 

ÖNCEKİ HABER

Kazım Delal yine kazandı

SONRAKİ HABER

14 Yaşındaki kız çocuğu doğum yaptı, üvey babası gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa