25 Haziran 2014 12:06

'Yasal güvence, süreç için önemli bir adım'

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, hükümetin çözüm sürecini yasal statüye kavuşturmaya yönelik yasal düzenleme girişimine dair Evrensel'in sorularını yanıtladı. Baluken, sürecin yasal statüye kavuşmasının süreci rahatlatacağını ve sürecin önünü açacağını kaydetti.

\'Yasal güvence, süreç için önemli bir adım\'
Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Hükümetin çözüm sürecini yasal statüye kavuşturmasına yönelik yasal düzenlenmesine ilişkin HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, sürecin yasal statüye kavuşmasının süreci rahatlatacağını ve sürecin önünü açacağını kaydetti.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın, “diyalog süreci”nin yasal zemine kavuşturulması için hazırladıkları paketi Bakanlar Kurulunun onayına sunduklarını ve 1-2 gün içinde Meclise sunacaklarını açıklamasının ardından gündeme gelen ancak içerinin tam olarak ne olduğunun bilinmediği yasal düzenlemeye ilişkin HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken gazetemize konuştu. Hükümetin ‘çözüm sürecine’ ilişkin hazırladığı paketle ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Baluken, Hükümetin hazırladığı, Bakanlar Kuruluna ve Meclise sunulması beklenen yasa tasarısının içeriğine dair bilgi sahip olmadıklarını kaydetti.

‘SÜRECİ BAŞBAKANIN İKİ DUDAĞI ARASINDAN ÇIKARACAK’
Baluken, “çözüm süreci”nin yasal statüye kavuşturulmasının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, bundan sonraki sürecin önünü açacağını belirtti. Yasallığın sürecin taraflarını rahatlatacağını da söyleyen Baluken, “Sürecin siyasal iktidarın ya da Başbakanın iki dudağı arasında olmasının önüne geçecektir ve bundan kurtaracaktır. Devlet açısından da sürecin güvenceye alındığını ve devam edeceğini ortaya koyacaktır” dedi. Baluken, yasal statü ile kalıcı barışın sağlanmasına yönelik de önemli bir adım olarak gördüklerini dile getirdi.
Söz konusu paketle Kürt sorununun tamamıyla demokratik bir çözüm için yasal değişikliği beklemenin gerçekçi olmadığına da vurgu yapan Baluken, “Öncelikle 90 yıllık devlet zihniyetinde Kürt sorununa karşı bir direnç vardı. Bu yönüyle bir değişikliğin başlıyor olması da önemlidir. Devletin görev ve sorumluluklarını yasal bir bağlayıcılıkla ortaya koyacak” dedi.

‘CHP’NİN HÜKÜMETİ ZORLAMASI GEREKİR’
Meclisin tek taraflı çalışan çözüm komisyonu dışında süreçle ilgili üzerine düşeni yapmadığı eleştirisini getiren Baluken, Meclisin Kürt sorununun çözüm konusunda inisiyatif almasının da önemli olduğunu kaydetti. Özellikle CHP’nin Kürt sorununa ilişkin hazırladığı raporlar ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı açıklamaları da önemsediklerini ifade eden Baluken, “CHP’nin bu görüşlerini desteklemesi ve çözüm için hükümet üzerinde baskı kurması barışın sağlanmasında önemli olacaktır” dedi.
HDP’nin hükümetle pazarlık yaptığı yönündeki iddialara ilişkin de konuşan Baluken, anlamsız ve ucuz bir yaklaşım olduğunu belirterek, bu iddialara cevap vermek istemediklerini kaydetti.

PAKETTE NE VAR ?
Hükümetin hazırladığı ve basına yansıyan 7 maddelik pakette çözüm sürecinde görev alan kamu görevlilerine ‘yasal güvence’ getiriliyor. Pakette bugüne kadar yapılan çalışmaların suç sayılmaması ve hükümete genel yetki verilmesi öngörülüyor. Eve dönüş hükümleri de pakette olacak. Dağdan inen PKK’lilerden örgüt yöneticisi olmayanlara rehabilitasyon olanakları sağlanacak. Hükümet 1 Temmuz’da resmi tatile girmesi gereken Meclisin torba tasarı ve çözüm süreci paketinin yasallaşması için temmuz ortasına kadar çalışmasını planlıyor.


HDP HEYETİ PERŞEMBE GÜNÜ İMRALI’YA GİDECEK
HÜKÜMETİN “müzakere çerçeve yasasını bir iki güne kadar Meclise” getireceğini açıklamasının ardından HDP heyeti yarın İmralı Adası’na giderek PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşecek.
HDP Grup Başkan Vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den oluşan heyet İmralı Adası’na giderek PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşecek. Görüşmenin, sürece ilişkin hazırlanan yasanın Meclise sunulmasının ardından gerçekleşmesi dikkat çekerken, görüşmede heyet, Öcalan’a son gelişmeleri sunacak. Görüşmede, Öcalan’ın da heyete yasaya ilişkin görüşlerini aktarması bekleniyor.
Heyet 1 ve 9 Haziran tarihinde İmralı’ya giden Heyet Öcalan ile görüşmesinden sonra 15 Haziran’da Kandil ile görüşme gerçekleştirmişti. Heyet bu arada müzakere çerçeve yasası başta olmak üzere hükümet düzeyinde de görüşmelerde bulundu. Bu ziyaret, heyetin bir ay içinde İmralı’ya yaptığı 3. ziyaret. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Beton kalıp altında kalan işçi, hastanede yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Ömür boyu ehliyete son, 10 yılda bir sağlık kontrolü geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...