25 Haziran 2014 06:00

Giresun’da HES’e karşı zafer

Giresun ili Keşap ilçesi Karadere köyü Büyükdere-Vanazit Deresi üzerinde Proen Enerji ve Madencilik ve Tic. AŞ tarafından yapılan Vanazit HES projesi Ordu İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Giresun’da HES’e  karşı zafer
Paylaş

Selmane ERTEKİN
Ankara


Giresun ili Keşap ilçesi Karadere köyü Büyükdere-Vanazit Deresi üzerinde Proen Enerji ve Madencilik ve Tic. AŞ tarafından yapılan Vanazit HES projesi Ordu İdare Mahkemesi tarafından iptal  edildi. HES projesinin iptal edilmesini sevinçle karşılayan köylüler, “HES devam etseydi bu dereler kuruyacaktı, o zaman bizim buralarda yaşam alanlarımız da kalmayacaktı” dedi.
Giresun ili Keşap ilçesinde yapılan HES projesine karşı Ordu İdare Mahkemesine köylüler adına dava açan Derelerin Kardeşliği Platform Kurucusu Avukat Remzi Kazmaz, Ordu İdare Mahkemesinin vermiş olduğu iptal kararıyla ilgili gazetemize açıklama yaptı. Giresun’da  İdare Mahkemesi olmadığını ve Ordu İdare Mahkemesine HES projesinin durdurulması için  dava açtıklarını söyleyen Kazmaz, mahkemenin kararının bir kez daha çevre konusunda haklılıklarını gösterdiğini ve bu kararın bütün Karadeniz’de aynı durumda olan dereler için geçerli olmasını dilediğini dile getirdi.

Derelerin Kardeşliği Platform Kurucusu Avukat Remzi Kazmaz , “Yargı, görevini layıkıyla yapıyor. Sıra Hükümette ve Sayın Başbakanda. Onlar kör ve sağırları oynamaya devam ediyor. Derelerin kuruduğunu görmüyorlar mı? Sesimizi duymuyorlar mı? İkizdere’de, Tonya’da, Keşap’ta, Fındıklı’da, Çayeli’de, Rize’de, Güneysu’da, Düzköy’de, Çaykara’da, Artvin’de halk HES’leri istemiyor. Artık hükümetin yapması gereken tek şey var. O da halkın söylediklerine ve bağımsız yargı kararlarına bakarak bu yanlıştan dönmektir” diye konuştu.

HES’LE GÖÇE ZORLANIYORUZ!

Davacı köylüler de, çiftçilik ve hayvancılıkla geçindiklerini ve tek geçim kaynaklarının fındık olduğunu söyleyerek,  “HES devam etseydi bu dereler kuruyacaktı, o zaman bizim buralarda yaşam alanlarımız da kalmayacaktı. Zaten köyün yarısı göç etti biz de buralardan gitmek zorunda kalacaktık” diye konuştular. Davacı ve Derelerin Kardeşliği Platformu Giresun Temsilcisi Emrullah Şalvarlı da, “Karadeniz’de bütün vadilerde hep aynı uygulama var. 2 yıldan beri davalı şirket vadi üzerinde hukuka aykırı birçok iş yaptı. Bu projelerin elektrikle ilgisi yok. Dereler üzerindeki bu tehlikeli ve kirli oyunlar bir an önce bitmelidir” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Top çizgide, dava tarafsız sahada devam ediyor

SONRAKİ HABER

Atalay: Çözüm tasarısı 1-2 güne kadar Meclis\'te olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...