26 Haziran 2011 13:06

Meclis’te yemin töreni yarın

MECLİS’te 24. Dönem, yarın yapılacak yemin töreni ile başlayacak.  Genel Kurul, TBMM İçtüzüğünde öngörülen, “milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından ilanını takip eden beşinci gün saat 15.00’de çağrısız toplanır” hükmü uyarınca, yarın toplanacak.

Meclis’te yemin töreni yarın
Paylaş

MECLİS’te 24. Dönem, yarın yapılacak yemin töreni ile başlayacak.  Genel Kurul, TBMM İçtüzüğünde öngörülen, “milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından ilanını takip eden beşinci gün saat 15.00’de çağrısız toplanır” hükmü uyarınca, yarın toplanacak. Bu birleşimde, milletvekilleri ant içecek.  Geçici başkanlık görevini, en yaşlı üye CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi üstlenecek. Ayrıca, AK Parti İstanbul Milletvekili Bilal Macit, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, AK Parti Konya  Milletvekili Mustafa Akış, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay ve AKP İzmir Milletvekili Hamza Dağ en genç milletvekilleri olarak geçici katip üyelik yapacak.  Genel Kurul, bu birleşimde milletvekillerinin ant içmesinin bitimine kadar çalışacak. Saat 15.00’te toplanacak Genel Kurul gece geç saatlere kadar çalışması bekleniyor.   
Bu toplantıda ant içme işlemini yapamayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında ant içecek.    

MECLİS 25. BAŞKANI’NI SEÇECEK

Yemin törenin ardından TBMM’nin 25. Başkanı’nın seçimi için takvim de işlemeye başlayacak. Buna göre, yemin töreninden sonra, Meclis, Başkan seçimi için çalışmalara 5 gün ara verilecek. Bu 5 günlük arada Meclis Başkanı adayları belirlenecek, daha sonraki 5 gün içinde de seçim yapılacak. Başkanlık için başvuru süresinin 2 Temmuz Cumartesi günü saat 24.00’te sona ermesi, seçimin ise 3 Temmuz Pazar günü yapılması bekleniyor.    Gizli yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte ikisi, üçüncü oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak. Danışma Kurulunda, Meclis Başkanlık seçimi turlarının 3 Temmuz Pazar günü yapılması kararı alınacak.   Meclis Başkanı seçiminden sonra Başkanlık Divanı oluşacak. Bunun için siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek, başkanlığa sunacak. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurulun onayına sunulacak. Öte yandan, TBMM İçtüzüğü uyarınca, Meclisin 1 Temmuzdan sonra da çalışmalarına devam etmesi için Danışma Kurulunda karar alınacak.
(ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Hatip Dicle için yeni ihtimal

SONRAKİ HABER

Bahçeli sadece Ergenekon sanıkları için demokrasi istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa