24 Haziran 2014 10:56

Balyoz davasında 25 sanık beraat etti

88 sanığın yeniden yargılandığı Balyoz davasında, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi ilk celsede 25 sanığı beraat ettirdi. Mahkeme, 63 sanığın dosyasının ise Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı doğrultusunda değerlendirilmek üzere ayrılmasına karar verdi.

Balyoz davasında 25 sanık beraat etti
Paylaş

88 sanığın Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden yargılandığı Balyoz Davası'nda, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi ilk celsede 25 sanığın beraatine karar verdi. Mahkeme, 62 sanığın dosyasının ise Anayasa Mahkemesi'nin verdiği "hak ihlali" kararı doğrultusunda değerlendirilmek üzere ayrılmasını kararlaştırdı. Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, yeniden görülen balyoz davasının 10 Kasım'daki duruşmasında tanık olarak dinlenecek.

AVUKATLAR BERAAT İSTEDİ

 Sanık avukatlarından Kemal Yener Saraçoğlu, dosyada mevcut olan dijital kayıtların sahte olduğuna ilişkin TÜBİTAK raporu olduğunu belirterek, “Sanıkların yeniden yargılanmasını ve haklarında beraat kararı verilmesini talep ediyoruz" dedi. Sanık avukatlarından İlkay Sezer, Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasını ve bu davanın ana davayla birleştirilmesini talep etti.

 SAVCI “BOZMAYA UYULSUN" DEDİ

 Avukatların ardından mahkeme başkanı Özlem Karaçam, duruşma savcısından mütalaasını sordu. Savcı, Yargıtay'ın sanıklar hakkındaki bozma kararına uyulmasını talep etti.

 25 BERAAT KARARINA UYULDU

 Mahkeme, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin aralarında eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman'ın da bulunduğu 25 sanık hakkındaki bozma yönündeki kararına uyulmasına karar verdi.

 SANIKLARA TAZMİNAT HAKLARI HATIRLATILDI


 Beraat kararına gerekçe olarak ise, “Yüklenen suçların sanıklar tarafından işlediğinin sabit olmadığı" nı gösteren mahkeme tutuklu kalan sanıkların tutuklu kaldıkları süre yönünden tazminat haklarının bulunduğunu hatırlattı. Sanıklar, beraat kararını alkışlarla karşıladı.

 BOZMA KARARINA UYULMADI

 Mahkeme, yine Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 62 sanık hakkındaki 'anlaşma suçu kapsamında kalması nedeni ile haklarında 5237 sayılı TCK'nın 316/2. ve CMK'nın 223/4-a maddeleri gereğince "ceza verilmesine yer olmadığına" karar verilmesi gerektiği' yönündeki kararına ise uyulmamasına karar verdi. Mahkeme, sanıklardan hayatını kaybeden Halil Yıldız hakkındaki davanın ise düşürülmesine hükmetti.

 62 SANIĞIN DOSYASINI AYIRILDI

Anayasa Mahkemesi'nin 18 Haziran 2014 tarihli kararında bu dava dosyası ile ihlal kararı verildiğini ifade eden mahkeme, “Yargıtay'ın ceza verilmesine yer olmadığına ilişkin kararın hukuki sonuçları beraat kararına göre daha aleyhe olduğundan, ayrıca bu karar sanıkların özlük haklarını da etkilediğinden bu sanıklar hakkındaki davanın Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca değerlendirme yapılmak üzere tefrik edilerek ayrı esasa kaydedilmesine" karar verdi.

DAVAYA KATILMA YÖNÜNDEKİ KARARI KALDIRDI

 Mahkeme, suçun niteliği ve dosya kapsamına göre suçtan doğrudan zarar görmeyen Abdurrahman Dilipak, Rıdvan Kaya, Abdurrahman Koçoğlu, Mesut Göğebakan, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği'nin davaya katılma yönündeki kararını ise kaldırdı.

 DOSYASI AYRILAN 62 SANIĞIN YARGILANMASINA DEVAM EDİLCEK

 Mahkeme başkanı Özlem Karaçam beraat eden 25 kişiyle ilgili davanın sona erdiğini, dosyası ayrılan 62 sanıkla ilgili duruşmanın 15 dakikalık aranın ardından devam edeceğini söyledi.

Ara sonrası Cumhuriyet savcısını 62 sanık hakkındaki mütalaası soruldu. Savcı, Yargıtay'ın bozma ilamına uyulması gerektiğini vurgulayarak, "Sanıkların duruşmadan bağışık tutulmalarının kabulüne, her ne kadar Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin ilamına uyulmasına karar verilmişse de tefrik edilen dosyadaki sanıklar hakkında hüküm olarak ceza verilmesine yer olmadığı, birleştirilmesi istenen dosyada ise mahkumiyet hükümlerinin de bulunduğu, bu nedenle bu hususta usul ekonomisi gözetilmeyerek dosyaların ayrı ve ayrı yürütülmesinin maddi gerçeği sonuçlanmasının daha kolay neticelendireceği gözetilerek yarılama usulleri de gözetilerek tevhid birleştirme taleplerinin reddine mütalaa olunur." dedi.

Mahkeme de tüm sanıkların duruşmadan bağışık tutulmasına, davaların birleştirilmesinin uygun olmadığına hükmetti. Davayı 10 Kasım 2014 tarihine erteleyen mahkeme, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenmesine karar verdi. (DHA-CİHAN)

 


 

ÖNCEKİ HABER

İzban’da özel güvenlikçiler ayaklandı

SONRAKİ HABER

Engin Alan Meclis\'te yemin etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...