24 Haziran 2014 07:25

İsveçli fotoğrafçıların gözünden Türkiye

İsveç’in güneybatısındaki Landskrona ilçesinde bulunan sanat salonunda her yaz bir ülkeyi konu alan resim sergisi düzenlenecek. Bu yaz ilk kez düzenlenecek ve 26 Haziran günü açılışı yapılacak serginin teması Türkiye olarak belirlendi. 20 sanatçının Türkiye’yi konu alan 600 civarında eseri sergilenecek.

İsveçli fotoğrafçıların gözünden Türkiye
Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm


İsveç’in güneybatısındaki Landskrona ilçesinde bulunan sanat salonunda her yaz bir ülkeyi konu alan resim sergisi düzenlenecek. Bu yaz ilk kez düzenlenecek ve 26 Haziran günü açılışı yapılacak serginin teması Türkiye olarak belirlendi. Landkrona Müzesi yakınlarındaki sanat salonunun 600 metrekarelik bir bölümünde 20 sanatçının Türkiye’yi konu alan 600 civarında eseri sergilenecek.
Resimleri sergilenecek sanatçılar arasında tanınmış fotoğraf sanatçıları Ara Güler, Lütfi Özkök ve Yıldız Moran’ın yanı sıra Gözde Türkkan, Kerem Ozan Bayraktar, Sevim Sancaktar, Ali Alışır gibi sanatçılar da bulunuyor.
1835-1920 yıllarında yaşayan ve yaşamının bir bölümünü İstanbul’da geçiren İsveçli Vilhelm Berggren ile Danimarkalı Fotoğrafçı Finn Larsen’in Türkiye’de çektikleri fotoğraflar da “Focus: Turkey” sergisinde yerlerini alacak.
Landskrona ırkçı ve yabancı düşmanı parti İsveç Demokratları’nın kalesi olarak biliniyor. 2006 yılında yapılan seçimlerde İsveç Demokratları’nın yüzde 22 oranında oy almasından sonra ilçe uluslararası basının ilgi merkezi haline geldi. Son yapılan seçimlerde ilçede ırkçı partinin oyları yüzde 15’e gerilemesine rağmen Landskrona İsveç Demokratları’nın en güçlü olduğu beş yerleşim biriminden biri. Landskrona ilçe yönetimi  bundan bir kaç yıl önce bir fotoğrafçılık şehri imajına sahip olmak amacıyla fotoğrafçılığa yatırım yapma kararı aldı.
Geçtiğimiz yıl 1 milyon kron olan bütçe bu yıl 3 milyona yükseltildi. Serginin giderlerinin bir bölümü giriş ücretleri ve 22-24 Ağustos tarihlerinde yapılacak Fotoğraf festivalinden elde edilecek gelirle finanse edilecek.
Festival sırasında Türkiye’den gelecek olan 4 fotoğraf sanatçısı İsveçli meslektaşlarıyla buluşacak ve her iki ülkenin fotoğrafçılarının katılacakları seminer ve paneller düzenlenecek. Türkiye’de fotoğraf sanatçılığının gelişimini konu alan konferansların da düzenleneceği festival süresince Türkçe ve İsveçce fotoğraf kitaplarının satışları da yapılacak.
İstanbul Modern Sanat Müzesi ile yapılan iş birliği sonucu düzenlenecek olan serginin sorumlusu Janne Jönsson, Doğu ile Batı arasında bir köprü işlevi gördüğü, zengin bir kültür mirasına sahip olduğu için düzenledikleri ilk sergide Türkiye’yi tema olarak seçtiklerini söylüyor.

TÜRKİYE’DEKİ YASAKLAMALARA KARŞIYIZ
Ciddi ifade özgürlüğü ihlallerinin yaşandığı, binlerce gazeteci ve fotoğrafçı hakkında davalar açıldığı, Youtube ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin yasaklandığı bir dönemde Türkiye’yi konu alan bir fotoğraf sergisi düzenlemenin amacının ne olduğu sorusunu yönelttiğimiz Jönsson, serginin siyasi iktidara bir destek olarak algılanmaması gerektiğini ve sergiyi düzenlerken hiç bir biçimde Türkiye’deki devlet kurumlarıyla her hangi bir ilişkiye girmediklerini söylüyor.
Ara Güler’i tanıdıkları ve Güler’in isteği ve girişimi ile sergiyi düzenleyeceklerini belirten Jönsson, sergiye Güler’i davet ettiklerini ve sağlığının elvermesi durumunda sanatçının sergiye katılacağını söylüyor. Türkiye’deki İfade özgürlüğü  ihlallerine, Youtube ve Twitter’in yasaklanmasına karşı olduklarını vurguluyor.

ÖNCEKİ HABER

Şaşırttığım o anı çok seviyorum

SONRAKİ HABER

Kara yolları işçilerine taşeron zulmü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...