24 Haziran 2014 06:00

Şaşırttığım o anı çok seviyorum

Enver Ertaş, tiyatro oyuncusu bir illüzyonist. Yaptığı illüzyon gösterileri ile herkesi şaşırtıyor ve bunu severek yapıyor. Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro/Oyunculuk Bölümü mezunu olan Ertaş, çocukluğunda kapıldığı sihirbazlık düşünü bugün hayata geçirerek farklı bir tarzla sürdürüyor.

Şaşırttığım o anı çok seviyorum
Paylaş

Halil İMREK
Adana

Enver Ertaş, tiyatro oyuncusu bir illüzyonist. Yaptığı illüzyon gösterileri ile herkesi şaşırtıyor ve bunu severek yapıyor. Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro/Oyunculuk Bölümü mezunu olan Ertaş, çocukluğunda kapıldığı sihirbazlık düşünü bugün hayata geçirerek farklı bir tarzla sürdürüyor.
Ertaş, aynı zamanda Acun Ilıcalı’nın Star Tv’de yayınlanan ‘Yetenek sizsiniz Türkiye’ programına katılarak illüzyon gösterisi gerçekleştirmiş. Ertaş, günlük hayatta karşılaşılmayanları yapıyor. Onun için herkesi şaşırtıyor. Onun doğaüstü güçleri olduğuna inanan az değil. Yaptığı illüzyondan etkilenip farklı taleplerde bulunan da çok.
Çıktığı bir televizyon programında geleceği tahmin etmeyle alakalı bir illüzyon gösterisi yapar;  sonrasında ise kendisine ulaşan seyirciler oynanacak maçların tahmin tüyosunu isterler. Hatta evliliğinin büyüden dolayı bozulduğunu düşünen ve yardım isteyenler bile olur.
Ertaş, küçük bir çocukken ‘Tereyağlı ballı ekmek’ deyip para çıkarmayı ‘Susam Sokağı’nda izler. İki üç gün boyunca ‘Tereyağlı ballı ekmek’, ‘tereyağlı ballı ekmek’ diyerek dolaşır ama para çıkarması bir türlü mümkün olmaz. Ancak bunu duyan annesi sayesinde bolca tereyağlı ballı ekmek yer. Çocukluğunda sihirbazlıkla ilgili 500 sayfalık kitabı ezberler. Amcasına ‘Aç istediğin yerden sor‘ diye kendisini sınava tabi tutturur.

Şaşırarak başladı şaşırtan taraf oldu
Ertaş, illüzyonun kendisi için bir aşk olduğunu söylüyor. Çıkış noktası olarak insanları şaşırtma ile başlamış ve halen bundan hoşlanıyor. Bu durumu şöyle anlatıyor: “Ben insanları şaşırtmayı çok seviyorum. İnsanların o an gözlerinde oluşan hayret ve şaşkınlık hali beni mutlu ediyor. Bu yeni çalışmalarımda ilham kaynağı oluyor. Ben de sihirbazlığa şaşırarak başladım. Uzun dönem şaşıran taraf oldum, arzum ve hevesim sayesinde çalıştım, emek verdim ve şaşırtan taraf oldum”

İllüzyonla mesaj vermek daha kolay
İllüzyonla mesaj vermenin daha kolay olduğunu söyleyen Ertaş, böylece hayatın içindeki bir mevzuyu daha eğlenceli ve insanları şaşırtarak anlatıyor. “İnsani olarak bu hayatta sorumluluklarımız var. Hem bireysel sorunlar, hem de toplumsal sorunlar. Direk çıkıp sorunları anlatsan dinlemeyebilirler, etki yaratmayabilir. Ben onlara seyirlik ve eğlenceli bir araçla sesleniyorum ve sorunlarımıza dair mesaj veriyorum. İllüzyonu bir enstrüman bir araç olarak kullanıyorum. Sevdiğim bir işi yaparak hayata dair tespit ve çözüm önerilerimi sunuyorum” diyor.

İnsanların eğlenmeye de ihtiyacı var
İnsanların eğlenmeye, ruhunu dinlendirmeye ve keyif almaya da ihtiyacı olduğunu işaret eden Ertaş, “İnsan boş vakit geçirmeye de ihtiyaç duyar. Özellikle sistemin inanılmaz hızlı ve acımasız olduğu şu zamanda. Kimi gösterilerimde sadece eğlenmek ve şaşırtmak varken. Kimi gösterilerimde toplumsal bir mesaj verme, yaptığım iş ile küçük de olsa bu düzenin olumsuz yanlarını gösterme çabasına da giriyorum.

İllüzyon şapkadan tavşan çıkarmak değil
Yaptığı işin geleneksel illüzyonun ötesinde bir çalışma olduğunu vurgulayan Ertaş, illüzyon tiyatrosu yapmaya çalıştığını söylüyor. İllüzyon ile tiyatro karışımı bir tarz deneme çabasında olduğunu bu alanda yoğunlaştığını söylüyor. Ertaş, illüzyona olan klasik yaklaşımın şapkadan tavşan çıkarmak olduğunu bunu aşan bir yorum ve pratik sergilemeye çalıştığını da belirtiyor. “Türkiye’deki illüzyon algısı Şapkadan tavşan çıkartmak. Ben bunu aşan bir yaklaşımla hareket ediyorum. İllüzyon tiyatrosu ile dramatik bir öyküyü canlandırırken aynı zamanda öyküye hizmet eden illüzyon gösterilerini de sergilemeyi planlıyor.

Fizikötesi güçlerimiz yok
Bir illüzyonist olarak bugüne kadar fizik ötesi bir insanla karşılaşmadığını söyleyen Ertaş, yapılanın doğaüstü güçlerle ilgisi olmadığının altını çiziyor. Yaptığı gösterilerde bir şeyleri var etmek ve yok etmek anlamında bir durumun söz konusu olmadığını anlatıyor. İllüzyonist olarak yaptığının bir gösteri olduğunu, oyun olduğunu anımsatıyor. Tiyatro oyuncusu ve İllüzyonist Enver Ertaş, bu ara ‘Sihirli İntikam’ adlı bir tiyatro metni yazıyor. Hem dramatik hem de görsel anlamda etkili bir konu üzerinde çalışıyor. Yeni sihirbazlık numaraları için mesai yapıyor ve insanları şaşırtmaya devam ediyor.
 

ÖNCEKİ HABER

O iple inme sırası oğlunda!

SONRAKİ HABER

İsveçli fotoğrafçıların gözünden Türkiye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...