22 Haziran 2014 11:02

HDP yeni eş başkanlarını seçti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 2. Olağanüstü Kongresi dün Ankara’da gerçekleşti. HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü görevlerini Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a devrederken, Kürkçü HDP Onursal Eş Başkanı ilan edildi. Kongrede yapılan konuşmalarda, “HDP sadece Kürtlerin partisi olmayacak” mesajı verildi.

HDP yeni  eş başkanlarını seçti
Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 2. Olağanüstü Kongresi  Ankara’da gerçekleşti. HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü görevlerini Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a devrederken, Kürkçü HDP Onursal Eş Başkanı ilan edildi. Kongrede yapılan konuşmalarda, “HDP sadece Kürtlerin partisi olmayacak” mesajı verildi.

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) dün gerçekleşen 4. Olağan Genel Kurulu’nun ardından bugün HDP Olağanüstü Kongresi’ni gerçekleştirdi. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın HDP’ye ilişkin mesajının okunduğu kongrede, geçmişte BDP ve önceli partiler için sıkça kullanılan “Türkiye partisi olamıyorsunuz” eleştirisine yanıt verilmesi dikkat çekti. HDP’nin sadece Kürtlerin değil, tüm ezilen kesimler ve Türkiye emekçilerinin sesi olacağı vurgulanan kongrede, Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel görevlerinden ayrıldı. Kürkçü, partinin Onursal Eş Başkanı oldu.

AKP’DEN GELEN OLMADI

Kongrenin gerçekleştiği Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nun girişine “Umudun ve çözümün adresi HDP” pankartı asıldı. Soma ve Şırnak’ta yaşamını yitiren maden işçileri anısına kürsü ve tribünlere işçi baretleri kondu. Roboski’de yaşamını yitiren çocuk ve gençlerin aileleri ile, Gezi direnişinde Ankara’da polis kurşunuyla ölen Ethem Sarısülük’ün abisi Mustafa Sarısülük ve Adana’da Lice protestosunda ölen İbrahim Aras’ın babası Baki Aras da kongrede yer aldı. EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan’ın da takip ettiği kongreye CHP’den Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl geldi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz davetli listesine geleceğini bildirmesine rağmen, kongreye gelmedi. Kongreyi KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun da aralarında olduğu çok sayıda sendika temsilcisi izledi. İnsan hakları ve Alevi örgütleri temsilcileri de kongredeydi.

Güney Kürdistan Hükümet temsilcisi Kemal Kerkuki, Kürt Parlamenterler Birliği temsilcisi Necla Ömer, Rojava Meclisi Eş Başkanı Abdulselam Amed ve PYD temsilcileri ile DTK, BDP’li belediye eş başkanları, HAK-PAR ve KADEP temsilcileri de kongrede yer aldı. Çok sayıda Avrupa ülkesi ve ABD büyükelçiliği temsilcisi de kongreye konuk oldu. Avrupa ve Ortadoğu’dan çok sayıda siyasi parti temsilcisi de kongreyi yakından takip etti.

‘TANIDIKÇA SEVECEKSİNİZ’ ESPRİSİ

Görevini Demirtaş’a devreden Ertuğrul Kürkçü kongrenin açılışında yaptığı konuşmasında, çatışmasızlık ortamının farklı halklardan emekçilerin birbirine yakınlaşmasının önünü açtığını belirtti. “Kürtlerin sorunlarıyla ilgilenmeyin” söylemini “Sendikacıya işçinin sorununu bırak” demekle aynı anlama geldiğini ifade eden Kürkçü, HDP’nin CHP ve MHP’den daha fazla “Türkiye partisi” olduğunu 30 Mart yerel seçimlerinde gösterdiklerini dile getirdi. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Ekmelleddin İhsanoğlu için kullandığı “tanıdıkça seveceksiniz” sözüne atıf yapan Kürkçü, “Solcu, yurtsever ve demokrat arkadaşlar size sesleniyorum. HDP sizin de geleceğinizdir. Onu anlayıp tanıdıkça seveceksiniz. Bugün HDP yeni bir yola çıkıyor” diye konuştu.

‘BİRLİKTE ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ’

Sebahat Tuncel de, Türkiye halklarının barış, adalet ve özgürlük istediğini, kendinin dinlenmediği bir siyaseti halkın artık kabul etmeyeceğini belirterek, HDP’yi “Halkın sözünü söyleyebileceği tek adres” olarak gösterdi. Tuncel, sadece Kürt sorunu değil, Türkiye emekçilerinin, gençlerin, kadınların sorunlarını, çevre sorunlarını da HDP’nin dillendireceğini ifade etti. Önce demokratik Kürdistan’ı sonra, demokratik cumhuriyeti inşa edeceklerini söyleyen Tuncel, “Türkiye’yi birlikte demokratikleştireceğiz. Tüm halkları birlikte özgürleştireceğiz. HDP olarak biz bunu kendimize görev ediniyoruz. Gelin bu özgürlük yürüyüşünde birlikte yürüyelim” dedi. 

YÜKSEKDAĞ: HDP KÖPRÜ OLACAK

HDP Eş Genel Başkanlığına adaylığını açıklanmasının ardından konuşan Figen Yüksekdağ, HDK ve HDP’yi zamanı gelmiş bir hareket olarak nitelendirdi ve “Tarihte zamanı gelmiş bir hareketi ve fikri hiçbir güç durduramamıştır. Bunu bildikleri için HDP’nin önünü her kirli yöntem ile çizmeye çalıştılar” dedi. HDP’nin grevdeki işçilerle Lice’de kalekola direnen arasındaki köprü olduğunu söyleyen Yüksekdağ, demokrasiyi halkların kollektif gücünün kuracağını dile getirdi.

‘DEVLETİN İKİ ADAYINA KARŞI...’

Selahattin Demirtaş da yaptığı konuşmada, “Uğur’un, Berkin’in abileri ve ablaları ile tek yüreğiz. Ali İsmail’in Medeni’nin emanetleri bizdedir. Bizler ‘Hak Muhammed Ali’ diyenin de dünyanın bütün emekçiler birleşin diyenlerin de yanındayız. Mezheplerinden ve inançlarından dolayı yanı başımızda insanların birbirini boğazladığı bir coğrafyada insanların birlikteliğini sağlamak bizim için çok onurludur” diye konuştu. Rojava devrimini selamlayan Demirtaş, Rojava’nın Ortadoğu için en gerçekçi model olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine değinen Demirtaş, “Devletin iki adayına karşı halkın tek adayı ile çıkacaklarını” söyledi. “Cumhuriyet tarihinde ilk defa Çankaya’ya halk çıkacak” sloganı ile yürüyeceklerini kaydeden Demirtaş, “Artık AKP iktidarına karşı gerçek bir alternatifi halklarımızın hizmetine sunma zamanı gelmiştir. Halkımızın çaresizlikten ve sonradan bin pişman olarak AKP ve CHP’ye vermek zorunda kaldığı desteği gerçek adresinde, yani HDP’de birleştirmek için önümüzde hiçbir engel yoktur” dedi. 

ÖCALAN: HDP KÜRT HAREKETİNİN BİRLİK ARAYIŞIDIR

İmralı Cezaevi’nden HDP kongresine mesaj gönderen PKK Lideri Abdullah Öcalan, “Kendilerine dayatılan her türlü milliyetçiliğe ve ayrılıkçılığa Kürt özgürlük hareketinin bütün bileşenleri olarak HDP’yi birlik arayışlarının sonucu olarak gördüklerini” vurguladı.  Öcalan’ın İmralı’dan HDP Kongresi’ne gönderdiği mesaj, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan tarafından salondakilerle paylaşıldı. Buldan’ın “4 duvar arasında büyük bir heyecanla bu kongreyi takip ediyor” dediği Öcalan’ın mesajı, dinleyenler tarafından büyük ilgi gördü. Yakın dönemde HDK’nin ve HDP’nin oluşumuna tüm güçleriyle katkı sunmaya çalıştıklarını belirten Öcalan şunları kaydetti: “Türkiye’de artık tutacak dikişi kalmayan baştan itibaren kurumsal faşizm ile malul ulus-devlet aşılırken, alternatif model olarak demokratik ulus, demokratik cumhuriyet ve ortak vatan paradigmasını her türlü tekçi anlayışlara karşı sahiplenmek yeniden yapılanmaya bu espiri ile gitmek, HDP’yi daha işlevsel ve tarihi kılacaktır.” “Bu projeyle her grup daha da güçlenecek” diyen Öcalan, “HDP ortak, pratik politikayı TBMM içinde ve dışında resmi olarak üstlenirken, muazzam bir sinerjiye yol açacaktır” dedi.

SEÇİMDE PM İÇİN SEÇİLEN 100 ASİL ÜYENİN İSİMLERİ ŞÖYLE:

"Abdullah Levent Tüzel, Ahmet Turan Demir, Ali Ürküt, Alican Uçarcan, Alp Altınörs, Altan Tan, Arife Çınar, Arife Köse, Ayhan Bilgen, Ayşe Akıncı, Ayşe Berktay, Ayşe Erdem, Ayşenur Vaizoğlu, Baran Nayır, Bayram Yılmaz, Bercan Aktaş, Bereket Kar, Berfin Özgü Köse, Perihan Berivan Saydan, Beycan Taşkın, Emine Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz, Bülent Parmaksız, Cafer Koluman, Can Memiş, Cansu Şık, Celaleddin Can, Cihan Erdal, Coşkun Üsterci, Cüneyt Caniş, Çiğdem Kılıçgün Uçar, Cihan Deniz Zarakolu, Dilek Yağlı, Elif Bulut, Elmas Çınar, Emirali Türkmen, Erol Dora, Erol Katırcıoğlu, Fatma Gök, Fatma Kurtulan, Filiz Koçali, Gencay Gürsoy, Gözde Özçiçek, Gülçin ispert, Gülfer Akkaya, Gülser Yıdırım, Gülsüm Ağaoğlu, Günay Kubilay, Hatice Altınışık, Hüda Kaya, Hüseyin Gözen, Hüseyin Taka, İbrahim Sinemillioğlu, İsmail Şengül, Karabet Paylan, Kemal Peköz, Leyla Uyar, Lezgin Altan, Mahmut Öngör, Mehmet Can Karahan, Memet Doymaz, Mehmet Saltoğlu, Mehmet Tarhan, Meral Danış Beştaş, Mustafa Avcı, Muzaffer Kaya, Müge Yamanyılmaz, Mülkiye Birtane, Nazım Kok, Nazmi Gür, Nilay Etiler, Nurten Bakırcıoğlu, Nursel Aydoğan, Orhan Çelebi, Özgür Baran Kılıç, Özgür Müftüoğlu, Pervin Buldan, Pınar Aydınlar, Pervin Oduncu, Pınar Türk, Saadet Becerikli, Salman Kaya, Hakkı Saruhan Oluç, Rudi Sayat Pulatyan, Sebahat Tuncel, Serhat Dicle Yüksel, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Serpil Seçmen, Sezai Temelli, Sırrı Süreyya Önder, Tuğçe Özsoy, Tahsin Vedat Şensoy, Yavuz Önen, Yurdusev Özsökmenler, Zarife Karasungur, Zehra Şahin, Zeki Çelik, Zeynek Karaman."
 

50 KİŞİLİK PM YEDEK ÜYELERİ İSE ŞÖYLE:

 "Ahmet Karataş, Alaaddin Erdoğan, Aslı Can, Ayşe Merva Aytemur, Betül Taylan, Betül Yarar, Neriman Birgül Hakan, Buyur Zozan Döner, Cafer Çelik, Ekber Kaya, Elif Gevez, Erdal Demirhan, Esengül Demir, Fatma Diken, Gizem Koçoğlu, Gonca Yangöz, Gül Tekin, Gülay Koca, Gürabi Köseoğlu, Hüseyin Daş, Hüseyin Günör, Hüseyin Yıldız, İrfan Kaygısız, Süleyman Kemal Atakan, Kıvanç Eliaçık, Macide Erkmen, Meliha Varışlı, Melike Koçak, Mesil Kalcı, Mesude Kılıç, Nihat Akdoğan, Nimet Sezgin, Onur Arpaçukuru, Osman Ergin, Özgür Oran, Özlem Feza Sezer Bayram, Pınar Akdemir, Remzi Aluınpolat, Sema Arslan, Sevgi Evren, Sıtkı Güngör, Sinan Öner, Tuma Çelik, Vedi Aydın, Yohanna Aktaş, Yusuf Karaçay, Zarife Atik, Zehra Güven, Zeki Koç, Zerrin Umut Demirci."

Merkez Disiplin Kurulu'nda asil üyelere seçilenlerin isimleri ise şöyle: "Hamit Geylani, Birsen Kaya, Berfin Azdal, Sultan Özcan, Nuriye Taka, Veysel Mete Elçi, Remzi Kozakçı."

Merkez Disiplin Kurulu yedek üyeleri ise Muhammed Zengin ile Sinem Coşkun oldu.

Uzlaştırma Kurulu asıl üyeleri, Sabit Günaydın, Ömer Aşkara, Mukaddes Çelik, Saffet Uygur ve Özgür Sevgi Göral seçilirken, yeden üyeliklere ise Ali Genç ve Serap Kurt seçildi.(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Kürdistan’ın takımı’na eş başkanlık sistemi

SONRAKİ HABER

RedHack Anadolu Cam\'ı hackledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...