22 Haziran 2014 08:58

Nizip Çayı ‘zehir’ akıyor

Gaziantep’te Başpınar OSB’nin atıklarıyla kirlenen Nizip Çayı için köylüler eylem yaptı.

Nizip Çayı ‘zehir’ akıyor
Paylaş

Fatma KESKİNTİMUR
Antep

Gaziantep’te Başpınar OSB’nin atıklarıyla kirlenen Nizip Çayı için köylüler eylem yaptı. Nizip Çayı’nın geçtiği köylerden vatandaşlar, “Yıllardır bakanlar, milletvekilleri, valiler, kaymakamlar, belediye başkanları bize söz verdi. Nizip Çayı eski doğal haline gelecek, etrafı mesire alanına dönüştürülecek diye beyanda bulundular. Ama aradan tam 15 yıl geçmesine rağmen sorun hala çözülmemiştir” dedi.

Gaziantep’te “zehir saçtığı” belirtilen Nizip Çayı için bir an evvel bir önlem alınması ve verilen sözlerin tutulması için eylem yaptıklarını söyleyen köylüler, “Artık meyve ağaçları kurudu, hayvanlar hastalanıyor. İnsanlar kanser oluyor” diyerek durumun ciddiyetini anlattı. Şişelere doldurarak yanlarında getirdikleri kirli suları gösteren köylüler, “Siz bu suyu değil içmek, ellerinizi yıkayabilirseniz biz de içmeye devam edelim” dedi.

‘SANAYİCİLERİN DAHA FAZLA KÂR HIRSI YÜZÜNDEN’

İstasyon Meydanı’nda toplanarak Demokrasi Meydanı’na yürüyen eylemciler burada bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada Nizip Çayı sorunundan etkilenen 150 bin vatandaş olduğu belirtilerek soruna neden olanlar şu sözlerle anlatıldı: “Yaşamımızın, doğamızın, köylümüzün olmazsa olmaz değeri olan Nizip Çayı adeta zehire dönüşmüştür. Sanayiciler, daha fazla kâr hırsı yüzünden, arıtma tesislerini kurmayarak zehirli atıklarını suya bırakmaktadırlar. Dağ Dere olarak bildiğimiz 30 köyü, Barak Ovası’nda ise 16 köyü doğrudan ilgilendiren Nizip Çayı, geçtiği bütün alanlarda toprak veriminin azalmasına, ağaçların kurumasına, hava kirliliğinin katmerleşmesine, bu çevrede yaşayan insanlarda kalıcı hastalıklara hatta ölümlere neden olmuştur.”

‘NİZİP ÇAYI BİNLERCE KÖYLÜNÜN GEÇİM KAYNAĞI’

Nizip Çayı’ndaki kirlenmenin binlerce köylünün geçim kaynağı olan ceviz ve nar ağaçlarını da kuruttuğunu belirten köylüler, “Bu durum köylünün geçimini doğrudan etkilemektedir. Ekonomik sıkıntılarla baş başa bırakmaktadır. Şu an köylerde artan kanser hastalılarının doğrudan sebebinin Nizip Çayı’na katılan kimyasal atıkların olduğunun farkındayız” dedi.

YALNIZCA İKİ KÖY İÇİN TEMİZLİK PROJESİ

Tüm olumsuzluklara isyan eden köylüler, bölgede görev yapan eğitim emekçileri ve muhtarlarla birlikte yaptıkları açılamada sadece Salkım ve Adaklı köylerini kapsayacak bir temizlik projesinin ihale edilmesinin sorunu çözemeyeceğine dikkat çekildi. “Salkım ve Adaklıdaki çayı, borularla aşağıya aktarmak, ben yaşayayım komşum ölsün anlamına gelir” denilen açıklamada gerçek çözümün “Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki arıtmayı gerçek bir arıtma haline getirmek, çaya giden suyun çevreye zarar vermemesini sağlamak” olduğu ifade edildi. Açıklamanın sonunda “Bizler Dere köylü, Nizipli, Baraklı vatandaşlar olarak sorunun takipçisi olacağız ve mücadelemize devam edeceğiz” denildi. Yürüyüş ve basın açıklaması esnasında “Köylü burada Fatma Şahin nerede”, “Organize şaşırma, sabrımıza taşırma”, “Suyumuz kirlendi sesimiz yükseldi, ihmaller olmasın ağaçlar solmasın” sloganları atıldı.

Köylülerin eylemine Nizip Eğitim-Sen Temsilciliği, NİÇET (Nizip Çevre ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği), HAKUSET (Halk Kültür Sanat Derneği), Tatlıcak Köy Derneği, Salkım ve Çanakçı Muhtarlıkları da katıldı ve basın açıklamasının sonunda başkan ve temsilcileriyle, yetkililere seslenerek bir an önce sorunun çözülmesi için çağrıda bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Nijerya, Bosna Hersek\'i tek golle geçti

SONRAKİ HABER

\'Deniz\'in kararı bizim kararımızdır\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...