22 Haziran 2014 06:00

Öfke ve taleplerle Soma’da miting günü

Yatağan ve Soma işçilerinin Türk-İş merkezini işgal ederek aldırmış olduğu kararlar çerçevesinde bugün Soma’da “Özelleştirmelerin iptal edilmesi, işçi sağlığı önlemlerinin alınması ve madenlerin kamulaştırılması” talepleriyle miting gerçekleştirilecek.

Öfke ve taleplerle Soma’da miting günü
Paylaş

Yatağan ve Soma işçilerinin Türk-İş merkezini işgal ederek aldırmış olduğu kararlar çerçevesinde bugün Soma’da “Özelleştirmelerin iptal edilmesi, işçi sağlığı önlemlerinin alınması ve madenlerin kamulaştırılması” talepleriyle miting gerçekleştirilecek.

Facianın ardından Çalışma Bakanı, Enerji Bakanı ve Başbakanla görüşen Somalı maden işçilerinden Eren Malkoç’la Soma’da mahallesindeki kahvede görüştük. Sendikanın işçilerin sokağa çıkarak dile getirdikleri talepleri bir ay sonra sahiplenmesini gerçekçi bulmadıklarını dile getiren Malkoç, “Mitingde yine en önde faciada kaybettiğimiz arkadaşlarımızın aileleri, madenciler yer alacak, sendikacılar da destek veriyorsa bizim arkamızda yürürler” dedi.

2011 yılında Soma Madencilikte yaşadığı iş kazasında sakat kalan Maden İşçisi Sezgin Şahan ise “Sendikanın miting yapmasının nedeni tam nedir? İşçilerin birleştiğini görüp o birliğin içine girmek mi istiyorlar? Neden bu olay olmadan önce kamulaştırmaya dair hiçbir çalışma yapmadı? Sendika şimdi bunu fayda bilerek, işçilerin desteğini yeniden kazanmak için mi bunu yapıyor?​” diye sordu.

‘MECLİSTE BİLE...’

Taşeronun yasaklanması ve madenlerin kamu tarafından işletilmesi talebiyle başlatılan imza kampanyasında, Soma’da aktif görev üstlenen ve toplanan imzaları HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’le Meclise götüren işçi heyetinde yer alan işçilerden biri Sami Yavuz. Yavuz, sendikanın 1 aydır ortaya çıkamadığını, işçilerin kendi sorunları için yaptığı eylemlerle sendikaya bu mitingi yaptırdığını ve mücadeleyi sürdürmezse sendikaya tepkilerin devam edeceğinin bilindiğini ifade ediyor.

Soma’da İMBAT, Soma Madenleri ve ELİ den işçilerin bir araya gelerek oluşturduğu maden işçileri komitesinde olan ELİ İşçisi Mustafa Şala ise, “İşçilerin talepleri doğrultusunda yapılan eylemler ve işçilerin sıkıştırması ile sendika da 1 ay sonra ortaya çıkarak miting gerçekleştiriyor. Her şeyden önce madenlerin kamulaştırması talebiyle yapılacak bir miting bizim talebimizle örtüştüğü için komite olarak bütün gücümüzle katılım olması için çalışıyoruz. Mitingden sonrada sendikanın bu taleple mücadeleyi devam ettirmesinin takipçisi olacağız” dedi.

YENİ YÖNETİMİN İLK ADIMI

T. Maden-İş Soma 1 No’lu Şubede yeni göreve gelen Ali Gökmen ise, mitingin talebinin kamulaştırma olduğunu belirtiyor.

İşçilerin seçerek geçici yönetime getirdiği İMBAT Maden İşçilerinin Şube Başkanı Engin Kurşuncu, “Daha önceki yönetim satılık bir yönetim olduğu için işçilerin taleplerini dile getiremiyordu, bizler ise işçilerin içinden çıkan arkadaşlar olarak hepimizin sorunu olan taşeron sistemin kaldırılması için mücadele edeceğiz, mitingimizde bunun için bir adım olacak” dedi. (Soma/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Seyitömer’de patron kıyımda, işçi direnişte kararlı

SONRAKİ HABER

\'IŞİD, Türkiye’nin boğazında bir jilet\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...