22 Haziran 2014 06:00

Görkemli statların öte yüzü

2014 Dünya Kupası organizasyonuna ev sahipliği yapan Brezilya’nın Ceara bölgesinin başkenti Fortaleza’da gösterişli statların arkasında bir gerçek yatıyor. 18 yaşın altındaki çocuklar çok küçük yaşlarda fuhuşa yöneliyor. Burası Brezilya’nın çocuk istismarı ve seks turizmi başkenti.

Görkemli statların öte yüzü
Paylaş

2014 Dünya Kupası organizasyonuna ev sahipliği yapan Brezilya’nın Ceara bölgesinin başkenti Fortaleza’da gösterişli statların arkasında bir gerçek yatıyor. 18 yaşın altındaki çocuklar çok küçük yaşlarda fuhuşa yöneliyor. Burası Brezilya’nın çocuk istismarı ve seks turizmi başkenti.

3.5 milyon turist, Dünya Kupası’nın yaşandığı Brezilya’da yapılan bu organizasyonu öve öve bitiremeyecek. Ancak çocuk koruma merkezi, Ceara bölgesinde yaşananlardan büyük endişe duyuyor. Gençlik Merkezi Yöneticisi Antonia Lima “Seks sömürüsü suçları biraz karışıktır. Çünkü bu çok büyük bir ağı kapsıyor. Oteller, taksiler, devlet daireleri, polis, halka hizmet veren kurumlar hepsi bu sektörün bir oyuncusu” diyerek anlatıyor zorluğu.

TENEKE BARAKALARDA ÇOCUK BEDENİ SÖMÜRÜSÜ

Brigitte Louchez, Barraca Amizade’de sosyal gönüllü: “Buraya gelen yabancılar artık 18 yaş altındaki hayat kadınlarını otellere getirmiyor. Paket dedikleri bir hizmet satın alıyorlar. Sahile yakın bir yerde içerisinde seks işçisi olan evleri kiralıyorlar. Önce birlikte sahilde geziyor ve sonra da eve gidiyorlar. Böylece kimin ne yaptığını saptamak zorlaşıyor” diyor. Bu istismarı kontrol altına almayı zorlaştıran bir başka etmeni, Ceara Fuhuşla Mücadele Derneği çalışanı olan Alice Oliveira anlatıyor: “Bazen çoğu aile, bu olayları bilmesine rağmen göz yumuyor. Çünkü para kazanıyor ve her türlü çıkardan faydalanıyorlar. Bu yüzden sessiz kalıyorlar. Çünkü yoksullar”.

Eyalet polisinin verilerine göre Brezilya’da yaklaşık 250 bin çocuk fuhuş bataklığında çalışıyor. Buna en büyük sebep yoksulluk ve uyuşturucu kullanımı. Elaine anlatıyor: “3 yıldır hayat kadını olarak çalışıyorum. Önce uyuşturucu kullanmaya başladım. Ancak para bulamayınca fuhuş yapmaya başladım. Çok tuhaf insanlarla bağlantım var. Umarım bu durum bir gün son bulur”. Brigitte Louchez “Stadyumun inşa edildiği yer, uyuşturucu trafiğinin en işlek olduğu bölge. Zaten uyuşturucu ve fuhuş birbiriyle bağlantılı işliyor. Fuhuş yapan kızların ve erkeklerin hepsi Amerika ya da Avrupa hayali ile yaşıyor. ‘Bir gün bir yabancı gelecek ve beni ülkesine götürecek ve benimle evlenecek’ İşte bu hayaller durumu daha kötü hale getirdi” diyor.

BU LANETLENMİŞ YERDE BAŞKA ŞANSIM YOK

Arena bölgesine hayat kadınlarının girmesi yasaklanmış. 17 yaşındaki Daiana ile tanışıyoruz. Söylediğine göre onun gibi burada çok kişi dolaşıyor. Daiana “Burada devriye gezen bir sürü polis var. Yakaladıkları zaman paramızı alıyor ve bizi taciz ediyorlar” diyor. Şehirde en çok fuhuş yapılan bölgelerde, yaşı küçük hayat kadınları getiren müşterilere oteller ses çıkarmıyor. Daiana 4 yıldır kaldırımlarda çalışıyor. Stadyum çevresinde bir varoştaki evine konuk olmamızı kabul ediyor. “Kupa olayı umarım buradaki kızlara bir nebze olsun yardım eder. Ben de bana yardımcı olacak birini bulmak istiyorum. Bu kaldırıma çıkmadan kızımı doyuracak parayı bulmak durumundayım” diyor. 16 yaşındaki kız kardeşi daha 2 gün önce doğum yapmış. Bu, onun üçüncü çocuğu. Henüz 17 yaşında olan Dianna, 8 kişiye bakmak zorunda. Kız kardeşi ve 3 çocuğunun yanında, 3 tane erkek kardeşi ve 2 yaşında bir kızı var. İki odalı, çok sağlıksız bir barakada yaşıyorlar. Daiana “Başka çarem yok. Bu lanetlenmiş yerde yaşıyorum. Kardeşlerime ve kızıma bakmam lazım. Kızımın babası kaçıp gitti. Benden başka kimsesi yok. Annem ve babam bizimle ilgilenmiyor. Bana hiç yardım etmediler. Sokaklarda 13 yaşında çalışmaya başladım. Her türlü pisliğe bulaştım. Ne zaman bir arabaya binsem içimde bir şüphe beliriyor. ‘Acaba binmesem mi?​’ diye düşünüyorum ama her seferinde gidiyorum. Çünkü bunu yapmazsam evdekiler aç kalır. Çocuğumun ayakkabısı bile yok. Biliyorum yaptığım iş çok tehlikeli. Televizyonda adam öldüren tiplerin hepsi yanı başımızda. Arabanın içindeyken bir şey olsa, oradan kaçış yok” diye anlatıyor. Hayali, evdekilere daha iyi bir hayat sunabilmek: “Tanrı benden ne yapmamı istiyor bilmiyorum. Ama şu zamana kadar yaşadığım hayat, hayat değil onu biliyorum. Kardeşlerime ve kızıma temiz bir oda verseler her türlü işi yaparım”

*euronews.com’dan kısaltılarak tercüme edilmiştir.

ÖNCEKİ HABER

Yoksulluk, şiddet, fuhuş ve istismar şampiyonasına hayır!

SONRAKİ HABER

Kupa ne yana kadın ne yana düşer?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...