22 Haziran 2014 06:00

Yoksulluk, şiddet, fuhuş ve istismar şampiyonasına hayır!

20. Dünya Futbol Şampiyonası, 20 dakika süren şaşaalı açılış şenliğinin ardından başladı. Bu şaşaa; işçilerin çalışma koşulları, yoksulluk, kadın ve çocuk ticareti ve Dünya Kupası’nın yapılış koşullarına karşı sokaklara taşan öfkeyi gölgelemeye çalışıyordu.

Yoksulluk, şiddet, fuhuş ve istismar şampiyonasına hayır!
Paylaş

Pelin ŞENER
Göçmen Kadınlar Birliği


20. Dünya Futbol Şampiyonası, 20 dakika süren şaşaalı açılış şenliğinin ardından başladı. Bu şaşaa; işçilerin çalışma koşulları, yoksulluk, kadın ve çocuk ticareti ve Dünya Kupası’nın yapılış koşullarına karşı sokaklara taşan öfkeyi gölgelemeye çalışıyordu. Gösterişli ve çekişmeli maçlarının arkasında olup bitenler, kadın örgütleri tarafından da yakından takip ediliyor. Örneğin, şampiyonanın başlamasına 4 ay kala şampiyonanın sponsorlarından Adidas’ın seksist bir tişörtünün üretimine protestolar nedeniyle son verildi. Ancak sorunlar salt ürünlerin içerikleriyle ve çalışma koşullarıyla ilgili değildi. Kadın örgütlerinin ısrarla üzerinde durduğu önemli konulardan biri de kupa nedeniyle fuhuşun olağan üstü artacak olması. Dünya Kupası 2006’da Almanya’da yapıldığında fuhuş yüzde 30 oranında, 2010’da Güney Afrika’da ise yüzde 40 oranında artmıştı. Brezilya’da ise bu oranların çok daha fazla arttığını/artacağını söylemek mümkün. Zira Brezilya normal dönemlerde de, Tayland’dan sonra seks turizminin en fazla rağbet gördüğü ülkelerden biri. Örneğin Almanya’dan her yıl 400 bin erkek seks turizmi için farklı ülkelere gidiyor. Brezilya, Alman erkeklerinin de tercih ettiği ülkelerden biri, çünkü Brezilya’da bir kaç avroya çocuklarla ve kadınlarla cinsel ilişkiye girilebiliyor. Rakamlar, Brezilya’da çocuk fuhuşunun son 10 sene içinde 4’e katlandığını gösteriyor ve yaklaşık 400 bin çocuğun fuhuş yaptığı düşünülüyor. Bazıları ailelerin baskısıyla, bazıları çetelerin eline düştüğü için...
22-23 Mayıs’ta İzmir’de bir toplantı için bir araya gelen kadın örgütleri ortak bir açıklama yaparak “kapitalistlerin derbisini” protesto ettiler ve Brezilya halkı ile dayanışma içinde olduklarını açıkladılar. ATKB (Amsterdam Türkiyeli Kadınlar Birliği) – Hollanda, Bağımsız Kadın Hareketi -Yunanistan, BEKEV – Türkiye, DAY MER Kadın Komisyonu - İngiltere ve Göçmen Kadınlar Birliği- Almanya ortak yaptıkları açıklamada; Dünya Kupası’nın yoksulluk, şiddet ve fuhuş şampiyonası anlamına geldiğini söyleyerek, “Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan ülkelerde insanlar, sermaye daha çok kâr etsin diye katledildi. Spor tesisleri ve diğer birçok alan yüzlerce işçinin kanı ile kuruldu. FIFA dışında Coca Cola, Adidas gibi Dünya Kupası’nın sponsorları şantiyelerdeki kabul edilemez çalışma koşullarını kendi ekonomik çıkarları için görmezden geldiler. Bu koşullarda spor, yoksulluk içindeki insanları sömürerek bir avuç egemenin daha da zenginleşmesinin bir aracına dönüşüyor” dediler. Açıklamada “Kupa karşılaşmalarında, Brezilya’nın vitrinleri süslenip ışıklandırılacak. Gerçeklerin ise üzeri kapatılacak. Tenekeden yapılmış gecekondular, seks endüstrisinin saygın turist müşterileri tarafından kullanıldıktan sonra yol ve otoban kenarlarına atılmış kadın ve çocuk bedenleri ise, saklanacak” ifadeleri yer aldı.
Kadın ve çocukların, hükümetlerin, uluslararası sermayenin izni ve oluru ile kölelik ve fuhuş pazarında sıkışıp kaldığına dikkat çekilen açıklamada, kadınların bir de çağrısı var: Brezilya halkının Dünya Kupası’ndan kazanacağı hiçbir şey yok! Kadınların dayanışmasını ve mücadelesini örgütleyelim! Uluslararası fuhuş ticaretini, fuhuşu örgütleyenleri ve onları destekleyen siyasetçileri ve sistemlerini birlikte yıkalım!

ÖNCEKİ HABER

4 aylık kızıyla cezaevine girebilir

SONRAKİ HABER

Görkemli statların öte yüzü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...