27 Haziran 2011 08:14

Halk vekilleri için sokakta

YSK’nın Hatip Dicle’nin milletvekilliğini düşürmesi ve Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun tutuklu vekillerinin tahliye taleplerinin reddedilmesi ülkenin dört bir tarafında protesto edildi. Sokaklara çıkan on binlerce kişi hükümete derhal adım atma çağrısı yaparken vekillerine sahip çıkacaklarını h

Halk vekilleri için sokakta
Paylaş

Diyarbakır’da Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle’nin vekilliğinin YSK tarafından düşürülmesini protesto eden 10 bin kişi yürüdü.

BDP Bağlar İlçe binası önünde bir araya gelen 10 bini aşkın kişi BDP Kayapınar İlçe binasına yürüdü. Alkış ve sloganlar eşliğinde yürüyen kitle PKK Lideri Abdullah Öcalan posteri ve çok sayıda Hatip Dicle fotoğrafı taşıdı. ‘YSK kararını tanımıyoruz’, ‘Ya hep beraber ya hiç birimiz’ ve ‘Em ê bi têkoşîna hevpar Hatip Dicle azad bikin’ pankartlarının açıldığı yürüyüşte, sık sık ‘Kahrolsun YSK’, ‘Kahrolsun AKP’ sloganları atıldı. BDP Kayapınar İlçe binası önünde kitleye seslenen BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali, “Başbakan diyor ki ‘gelin Meclise birlikte yeni anayasa yapalım’. Başbakan sıfır kilometre yeni anayasa yapmaktan bahsediyor. Şimdi ona soruyoruz; ey başbakan, küçücük bir sorunu aşamıyorsun, sıfır kilometre anayasayı nasıl yapacaksın? Sen beyaz sayfayı kirlettin; önce çalınmış vekilliğimizi geri ver sonra beyaz sayfa açalım” dedi. Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Altan Tan ise, Dicle’nin milletvekilliğinin AKP’li Oya Eronat’a verildiğini hatırlatarak, Başbakan Erdoğan’a “Eğer zerre kadar ahlak varsa bu hırsızlığı sona erdir” diye seslendi. Polis daha sonra dağılan kitleye gaz bombalarıyla saldırdı, onlarca kişiyi döverek gözaltına aldı.

HER YER EYLEM ALANI

Şırnak’ın Uludere ilçesinde YSK’nın Dicle kararına tepki gösteren yüzlerce kişi BDP Uludere İlçe Binası önünde toplandı. Burada konuşan BDP Uludere İlçe Başkanı Yunus Ürek, “Dicle ve arkadaşları şahsında bütün Kürtleri reddeden anti demokratik kararın geri alınması ve tutuklu 6 milletvekilinin bir an önce serbest bırakılarak bu hukuksuzluğun giderilmesi için başta AKP ve ve YSK’yi bu kararı düzeltmeye çağırıyoruz” dedi. Uludere’de esnaf da kararı protesto için kepenk açmadı.

Öte yandan Şırnak'ta süresiz oturma eylemi başlatıldı. Oturma eyleminde taşınan "Tercih sizin ya Ankara Meclisi ya da Amed Meclisi" yazılı döviz dikkat çekti. Cumhuriyet Meydanı'nda başlatılan süresiz oturma eylemine Şırnak Bağımsız Milletvekili Hasip Kaplan, BDP Şırnak İl Başkanı Abit İke, Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal, Balveren Belde Belediye Başkanı Abdulrezzak Yıldız'ın da aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. "Tercih sizin ya Ankara Meclisi ya da Amed Meclisi", "Berxwedan xweş doz e biryara YSK'ê toz e", "Karanlık ve kirli eller yine iş başında" ve "Halkın iradesi yargıdan üstündür" dövizlerinin açıldığı açıklamada kitle sık ısk "Öcalan" , "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "AKP şaşırma bizi dağa taşırma" sloganları attı.

Siirt’te Blok vekillerinin tahliye taleplerinin reddedilmesini protesto eden yüzlerce genç Alan ve Çal mahalleleri ile Şeyh Tirki Tepesi’nde bir araya gelerek, ‘Kahrolsun AKP’ ve ‘Kahrolsun YSK’ sloganları attı. Siirt’te tüm kente yayılan eylemler sabah saatlerine hkadar devam etti.

‘BU KARAR HUKUK CİNAYETİDİR’

Urfa’da Karakoyun İş Merkezi önünde biraraya gelen MAZLUMDER, ÖĞ-DER, İnsan-Der, Din-Bir-Sen, Memur-Sen, Eğitim-Bir Sen, Diyanet-Sen, Toç- Bir Sen, Yazarlar Birliği, Kalem- Der, Verenel Derneği, Arap-Der, Birlik Haber Sen, Bem-Bir Sen, Sağlık Sen, Büro Memur Sen, Ulaştırma Memur Sen ve Hukukçular Derneği, Dicle’nin vekilliğinin iade edilmesini istedi. Ortak metni okuyan MAZLUMDER Urfa Şube Başkan Yardımcısı Meral Dervişoğlu, YSK’nın Dicle hakkında vermiş olduğu kararın bir hukuk cinayeti ve atanmışların seçilmişlere hükümranlığının göstergesi olduğunu belirtti. Dicle kararına bir tepki de Antep’ten geldi. Yüzlerce kişi BDP il binasından AKP İl Binası’na yürüdü. EMEP ve BDP yöneticileri ile Blok bileşenlerinin yanısıra Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Eğitim Sen ve İHD yöneticilerinin de katıldığı yürüyüşte ‘Halkın iradesi vekil seçti, AKP hukuku darbe yaptı’ pankartı açıldı, ‘YSK elini vekilimden çek’, ‘Hırsız Oya Eronat’ dövizleri taşındı.

Van’da YSK kararını protesto için yapılan oturma eylemi de 3. gününe girdi. BDP Van İl Binası önünde bir araya gelen çok sayıda kişi ‘Yeşil faşizme karşı demokratik direnişe’, ‘AKP komplosuna karşı Kürt halkı iradesine sahip çıkacaktır’ pankartıyla Feqiyê Teyran Parkı’na kadar yürüdü. Burada yapılan oturma eyleminde AKP ve YSK karşıtı sloganlar atıldı. Ağrı’nın Patnos ilçesinde düzenlenen yürüyüşle de Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesi protesto edildi. Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesine ve tutuklu vekillerin tahliyelerinin reddedilmesi İstanbul’un Tuzla ve Sancaktepe ilçelerinde de protesto edildi. Bu ilçelerde bir araya gelen yüzlerce kişi ‘Dicle’ye barajlar dayanamaz’ dedi ve hükümete seslendi: ‘Vekillerimiz serbest bırakılsın.’ YSK kararı Hakkari’nin Çukurca ilçesinde de protesto edildi.

POLİS GAZETECİLERE DE SALDIRDI

Nusaybin’de yapılan eylemler 3. gününe girerken, akşam saatlerinde yapılmak istenen yürüyüşe polisin müdahalesiyle başlayan çatışmalarda, bir kişi, başına gaz bombası isabet etmesi sonucu yaralandı. BDP Bingöl İl Örgütü de il binası önünden Saat Kulesi’ne kadar yürüyerek, Dicle hakkında verilen kararı ve tutuklu vekillerin tahliye taleplerinin reddedilmesini kınadı. Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde ise yüzlerce kadın erbane ve zılgıtlar eşliğinde Özgürlük Meydanı’na doğru yürüdü. YSK kararı Adıyaman’da da protesto edildi. BDP, Emek Partisi ve demokratik kitle örgütlerinin katıldığı yürüyüşte eyleme katılanlar yüzlerine Hatip Dicle maskelerini taktılar.  Elazığ’da da Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku bileşenleri Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesi dolayısıyla Hozat Garajı Meydanı’nda bir açıklama yaptı. Açıklamada ‘Ya demokratik çözüm ya da görkemli direniş’ pankartı açılırken sık sık ‘Hatip Dicle onurumuzdur’ sloganı atıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dicle'nin avukatları Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak

SONRAKİ HABER

Devlet, TRT eliyle Madımak’ı 18 yıl sonra yeniden yaktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...