21 Haziran 2014 16:09

Şair Erdoğan Alkan’a veda

Şair, Yazar, Çevirmen Erdoğan Alkan uzun süredir mücadele ettiği hastalığa yenik düşerek 20 Haziran günü Fındıklı’daki evinde hayata gözlerini yumdu. Geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda eden Erdoğan Alkan’ın cenazesi Dolmabahçe Bezm-i Alem Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Ortaköy Mezarlığında toprağa verildi.

Şair Erdoğan Alkan’a veda
Paylaş

Şair, Yazar, Çevirmen Erdoğan Alkan uzun süredir mücadele ettiği hastalığa yenik düşerek 20 Haziran günü Fındıklı’daki evinde hayata gözlerini yumdu. Geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda eden Erdoğan Alkan’ın cenazesi Dolmabahçe Bezm-i Alem Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Ortaköy Mezarlığında toprağa verildi. Erdoğan Alkan’ı son yolculuğunda yalnız bırakmayan ailesi, yakınları, yazar, şair, çevirmen arkadaşları ve okurları alkışlarla uğurladı. Cenaze törenine TYS Genel Başkanı Mustafa Köz ve TYS Yönetim Kurulu üyeleri; Yaşar Miraç, Vecdi Çıracıoğlu, Hakkı Zariç, Nur Saka, Sabri Kuşkonmaz, Şeref Birsel, Cebgiz Kırçel, Mesut Aşkın gibi yazar ve şairler de cenaze törenine katıldı.

AŞIK VEYSELŞİİRLE TANIŞTIRDI

1935 yılında Samsun’da doğan Erdoğan Alkan, İlk ve ortaöğrenimi burada yükseköğrenimini Ankara’da tamamladı. Ailesinin geçmişi nedeniyle çocukluğundaki yaz tatilleri genellikle Şarkışla’da geçti.Yöredeki aşıklık geleneğine bağlı olarak küçük yaşlardan itibaren şiirle ilgilenmeye başladı ve bağlama çalmayı öğrendi. Şarkışla’da karşılaşıp konuştuğu Aşık Veysel’den etkilenerek şiir yazmaya başladı.

Kaymakam, TRT yapımcısı, öğretim görevlisi, gazeteci, iktisatçı olarak görev yapan Erdoğan Alkan, bu süreçte Aşık Veysel’in dışında Şarkışlalı Talibi, Ali İzzet, Kul Ahmet, Feyzullah Çınar gibi birçok kişiyle dostluk kurdu ve aynı meclislerde bulundu. Siyasal Bilgiler Fakültesi döneminde ise geleneksel şiir yanında serbest tarzda yazmaya yönelen Alkan, süreç içinde edebiyatın tüm dallarıyla yoğunlaştı. Araştırma, roman, çeviri konusunda da Türkiye’nin tanınan bir edebiyatçısı oldu.

Bazıları bestelenen ve değişik sanatçılar tarafından yorumlanan Erdoğan Alkan’ın şiirleri çeşitli gazete, dergi ve araştırmalarda aktarıldı. Ayrıca TRT Bilimsel Araştırma Başarı Ödülü, Yazko Çeviri Büyük Ödülü ve TRT Dizi Film Senaryo Ödülü  gibi değişik ödüller aldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yeditepe’de Zaman

SONRAKİ HABER

14 yaşındaki çocuğa cinsel istismar iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...