21 Haziran 2014 09:06

Radikal, basılı olarak son manşetini attı

Yayın hayatına 13 Ekim 1996 tarihinde başlayan Radikal gazetesi bugün son kez çıktı. Son baskısının manşeti, 'Dijital alemdeyiz... Bize ayrılan kağıdın sona geldik' oldu. Radikal gazetesinin okuyucusu ile buluştuğu son gün, gazetenin yazarlarından Pınar Öğünç, bloğunda işten atıldığını bildiren bir yazı paylaştı.

Radikal, basılı olarak son manşetini attı
Paylaş

 

Yayın hayatına 13 Ekim 1996 tarihinde başlayan Radikal gazetesi bugün son kez çıktı. Gazete, faaliyetlerine İnternet üzerinden dijital formatta devam edecek. Gazetenin son baskısının manşeti ise, “Dijital alemdeyiz... Bize ayrılan kağıdın sonuna geldik” oldu. Gazete Radikal 'kapanma' sürecinde bir çok kişiyi işten çıkardı. Bazı yazarlar köşe yazmaya veda etmek zorunda kaldı. O isimlerden biri de Pınar Öğünç oldu. Öğünç 8 yıldır çalıştığı Radikal’den çıkarıldığını duyurdu.

Radikal dün gazete sayfalarının büyük bölümünde ‘veda’ yazılarına yer verdi. Yazarlar, muhabirler, Radikal’in 18 yıllık basılı tarihine dair yazılar yazdı.
Radikal’in veda yazılarının bir bölümünden satırbaşları şöyle:

Koray Çalışkan, artık köşe yazmayacağını ve akademik çalışmalarına geri döneceğini söyledi. Çalışkan  “Hoşça kal Radikal, merhaba dijital” başlığını kullandı ve “Bu havanın sonuna mı geldik? Hayır. Dijital dünyaya, eskisinden daha küçük, ancak gidenler kadar ehil bir kadroyla tutunacak” dedi.

Cengiz Çandar, “Bir veda yazısı” diyerek şu ifadeleri kullandı: Radikal’e devam edecek okurlar ile yarından itibaren elektronik ortamda görüşmek üzere...

Fatih Özatay: Dijital Radikal’e yazmaya devam edeceğini söyledi ancak tek bir farkla daha seyrek. Özatay, “Hoşça kalın” başlığını kullandı dünkü yazısında.

Eyüp Can ise  “Hiç bitmeyen dua” başlığıyla gazeteciliğin bitmediğini ve yeni teknoloji ile aslında yeni bir dünyaya ‘merhaba’ dediklerini yazdı.

Murat Yetkin, “Biterken de Radikal” başlığı ile “Devam ediyoruz yani, ben ediyorum en azından. Siz de okumaya devam edin olur  mu? Göreceğimiz daha güzel günler var önümüzde. O inancı yitirmemek gerek. Yazdığım en zor yazılardan birisi bu” dedi.

Özgür Mumcu “Radikal nereye?​” başlığını kullandı ve  “Matbaadan çıkarak siber uzaya yerleşmede öncülüğü Radikal’in yapması şaşırtıcı değil. Kağıt nostaljisinin faydası yok. Haber nostaljisi yapmayalım yeter” dedi.

PINAR ÖĞÜNÇ İŞTEN ÇIKARTILDI
Radikal gazetesinin okuyucusu ile buluştuğu son gün gazetenin yazarlarından Pınar Öğünç bloğunda işten atıldığını bildiren bir yazı paylaştı. Öğünç, Radikal’in kağıt baskıdan dijitale geçişinin teknik bir yöntem değişikliğinden çok daha fazlasına işaret ettiğini söyledi. Pınar Öğünç, bloğunda paylaştığı yazısında dijital medyaya geçmenin üretime dayanmayan bir gazetecilik anlamına geldiğini belirtti. Dijital ile “Sektörün bildik sömürü yöntemlerine yenilerini ekleyen bu yeni medya aleminin, şu ara dönemde işveren açısından kârlı olmamasının ceremesi de çalışana kaldı. Kadro giderek daraltıldı, esnek çalışma koşulları dayatıldı (Kalan arkadaşlar bununla boğuşacak), İnternet medyası güvencesizliğin sistematik olarak teşvik edildiği bir alan haline geldi, ‘Parasız yazar mısın?​’ diye sorabilme cüreti gelişti. Tüm bunları haktan, emekten yana durarak eleştirdiğinizde de, size açıktan ya da örtük biçimde dünyada medyanın gittiği yeri göremeyen, ‘çağ dışı’ gazeteci muamelesi yapılabildi” dedi. Pınar öğünç şöyle devam etti:
Kağıtsız hâli ‘Yine bildiğiniz Radikal’ diye tanıtılıyordu, aklıma takıldı. ‘Bildiğiniz Radikal’ nasıldır? Kuracağınız iyi cümleler vardır, muhtemelen tartışılacak yanı da çoktur. İçindeyken eleştirel durmaya gayret eden biri olarak büyük kısmına iştirak de edebilirim. Şahane insanlarla birlikte çalışma fırsatı bulmam, her şeye rağmen Radikal’in hayatımdaki mühim duraklardan biri olması buna engel değil. Diyeceğim şu ki, ‘bildiğimiz Radikal’i tartışalım ama birbirimizi de kandırmayalım, bundan sonrası başka bir yer.
Bu sekiz yılda yazdıklarıyla, söyledikleriyle bana güç veren, berbatlıkların ortasında yalnız olmadığımı hissettiren (Ki dünyada inandığım değerlerin en büyüğü, insani ve de politik dayanışma duygusunun özüdür bu kanımca) okurlara teşekkürümü hakkıyla anlatmayı becerebilsem keşke. Yazmaya işte bu güçle devam edeceğim.

ŞENAY AYDEMİR ARTIK YOK
Radikal gazetesinin Sinema Eleştirmeni ve Kültür Sanat Muhabiri Şenay Aydemir de gazetesinden ayrıldı.
Aydemir, gazeteden ayrıldığını Twitter hesabından, “Radikal ile sözleşmemi karşılıklı anlaşarak feshettik. Bonservisim elimde. Benimle birlikte ayrılanlara şans, kalanlara başarı diliyorum” sözleriyle duyurdu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İŞ-KUR işçisi kadınlar kalıcı iş istiyor

SONRAKİ HABER

Ukrayna Cumhurbaşkanı tek taraflı ateşkes ilan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa