21 Haziran 2014 06:00

İŞ-KUR işçisi kadınlar kalıcı iş istiyor

Van’da işten çıkarılan İŞ-KUR işçilerinin direnişi sürüyor. Feqiye Teyran Parkı’nda oturma eylemi yapan kadın işçiler, 'kalıcı bir iş' taleplerini yineleyerek, sonuna kadar direneceklerini dile getirdiler

İŞ-KUR işçisi kadınlar kalıcı iş istiyor
Paylaş

Duygu İNCE
VAN


Van’da İŞ-KUR bünyesinde çalışan 7286 işçinin 13 Haziran’da işten çıkarılmasının ardından direnişe başlayan işçilerin, bir hafta önce başlattıkları süresiz oturma eylemi devam ediyor. İşten çıkarılan işçilerin 630'u kadın. Biz de oturma eylemindeki kadınlarla taleplerini ve direnişi konuştuk.

‘BAYRAMDA ÇOCUKLARA NE ALACAĞIZ?​’

Asiye Gür belediyede çalışan ve 4 çocuğu olan bir İŞ-KUR işçisi. Eylemin daha da büyüyeceğini söyleyen Gür, “Günde 8 lira yol parası veriyorum. Ev taksitlerim daha başlamadı. İki çocuk okutuyorum. Bu şartlarda işsiz kalmam çok zorluyor bizi” dedi. TOKİ’de oturduğunu belirten Gür, “Daha taksitlerimiz başlamadan ayda bir milyar (bin lira) masrafımız oluyor. Bayram geliyor, çocuklarımıza ne alacağımız düşünüyoruz” diyor. Evine borçlarından dolayı icra geldiğini söyleyen Gür, eşinin de taşeron işçisi olduğunu ve geçen yıl iş kazası geçirdiği için evin yükünün kendi omuzlarına bindiğini anlatıyor. Gür, “Eve geçen yıl üç ay boyunca tek başıma bakmak zorunda kaldım. Çocuklarıma anneniz kim diye sorsanız beni, babanız kim diye sorsanız yine beni gösterirler” diyor.

Depremden sonra prefabrikte yaşamak zorunda kaldıklarını ve çok zorlandıklarını kendisinin ve çocuklarının hastalandığını belirten Gür, “Prefabrikten sonra Edremit TOKİ’den ev çıktı ama sevinemedik bile. Daha buranın taksitleri başlamadı. Başladıktan sonra çok zor günler bizi bekliyor” dedi.

VALİ KİMİ KOVUYOR?

Van Valisinin işçilere yönelik sarfettiği ‘şehri terk edebilirsiniz’ sözlerine de tepki gösteren Asiye Gür, “Bizler emeğimizin karşılığını istiyoruz. Sürekli bir iş talebimiz var. Buna karşılık şehri terk etmemiz söyleniyor. Kimi kimin ülkesinden kovuyorlar” diyor.

‘ÇALIŞIRKEN EN AZINDAN AYDA BİR ET ALIYORDUK’

Fatma Kuşçu ise iki yıldır İŞ-KUR bünyesinde önce hastanede sonra da okulda çalışan bir işçi. Hem eşi hem de kendisi İŞ-KUR işçisi olan Kuşçu’nun, 13 haziranda kendisiyle birlikte eşinin de işine son verilmiş. İki küçük çocuğu olan Kuşçu, işten atılmadan önce de çok rahat şartlarda yaşamadığını söylüyor. “Ama çalışırken en azından çocuklarımıza ayda bir et yedirebiliyorduk” diyen Kuşçu, “Şimdi eti bırakın hiçbir şey alamıyoruz. Eşimle birlikte işsiz kaldım. Şimdi ev kirasını da ödeyemeyeceğiz” diyor. Oturma eyleminin yapıldığı Feqiye Teyran Parkı’na çocuklarıyla beraber gelen Kuşçu, “Çocuklarımızla birlikte buradayız. Sabah evden çıkıp buraya geliyoruz. Gerekirse çocuklarımızla birlikte açlık grevine de gireriz” şeklinde konuştu.

DEPREMDEN SONRA İŞ-KUR VURDU

Elif Duman isimli işçi ise işçiler arasındaki bir söylentiyle başlıyor sözlerine. “İŞ-KUR gelecek dönem işçi almayacak ya da az sayıda işçi alacakmış. Akıbetimiz belli değil. Arada bir kadro lafı geçiyor. Biz sadece kalıcı iş istiyoruz” diyor. Geçen dönem hastanede çalıştığını anlatan Duman, iş koşullarının zor olduğunu ancak ekmek parası için çalışmak zorunda olduğunu belirtiyor. 8 kişilik bir aileye sahip olduğunu ve abisiyle birlikte sadece kendisinin çalıştığını anlatan Duman, “Depremden sonra evimize ağır hasarlı raporu verildi. Bir arsamız vardı ona ev yaptık. Hâlâ borçlarını ödüyoruz” diyor. İŞ-KUR işçisi erkeklerin bu sürede çeşitli inşaatlarda çalıştığını ancak kadınların iş bulmasının daha zor olduğunu söyleyen Duman, “Biz kadınlar olarak eylülü beklemek zorunda bırakılıyoruz. Bundan sonra kalıcı bir işimiz olsun, beklemek zorunda kalmayalım istiyoruz” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Sadece patrona değil sendikal bürokrasiye de direniyorlar

SONRAKİ HABER

Radikal, basılı olarak son manşetini attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...