19 Haziran 2014 13:00

Irkçı isme tokat

Amerikan Futbol Ligi(NFL)’nin köklü organizasyonlarından Washington Redskins, uzun yıllardır ismiyle, Amerikan Yerli halkının tepkisini çekiyordu. Yerli Amerikalılar, “Kızılderililer” anlamına gelen Redskins adının kullanılmasını “ırkçı” ve “küçümseyici” bularak eylemler düzenliyordu.

Irkçı isme tokat
Paylaş

Amerikan Futbol Ligi(NFL)’nin köklü organizasyonlarından Washington Redskins, uzun yıllardır ismiyle, Amerikan Yerli halkının tepkisini çekiyordu. Yerli Amerikalılar, “Kızılderililer” anlamına gelen Redskins adının kullanılmasını “ırkçı” ve “küçümseyici” bularak eylemler düzenliyordu. Redskins’in adına yönelik tepkiler son yıllarda güçlenirken Birleşik Devletler Patent ve Marka Kurumu, Çarşamba günü verdiği kararla organizasyonun bu isimle marka hakkını kullanmasını yasakladı. Yapılan açıklamada “Redskins” adının Yerli Amerikalıları küçümseyici anlamda kullanıldığı belirtildi.

ABD Başkanı Barack Obama da takımın adının değiştirilmesi gerektiğini söyleyenler arasında yer alıyordu. Washington Redskins’in sahibi Dan Snyder ise ismin küçümseme anlamında kullanılmadığını aksine Yerli Amerikalıların “cesaretinin takdir edildiğini” öne sürüyordu. Organizasyondan yapılan açıklamada “Bu hikayeyi daha önce de görmüştük” denildi ve temyizde kazanacaklarına emin oldukları belirtildi.

‘ÖNEMLİ BİR ADIM’

Bugüne kadar Redskins adının değiştirilmesi için mücadele edenlerse kararın kulübün adının tamamen değiştirilmesi yolunda önemli bir adım olduğunu belirtti. ABD Senatosu Çoğunluk Lideri, Demokrat Parti’den Harry Reid, kulübün adının Yerli Amerikalıların ABD tarihi boyunca maruz kaldıklarının üzücü bir hatırası olduğunu belirterek konunun muhatapları için son derece hassas olduğuna dikkat çekti.

“Dan Snyder dünya üzerinde bunu anlayacak son insan olabilir ama doğru şeyi yapıp takımın adını değiştirmesi artık sadece bir an meselesidir” diyen Reid, isim değişikliğinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Senato Yerli İşleri Komitesi Başkanı Jon Tester (D-Mont) da kararı sevinçle karşıladı.  (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İspanya için bir devrin sonu

SONRAKİ HABER

MKE Barutsan fabrikasında patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...