19 Haziran 2014 06:00

Cam işçisi grev kararının arkasında

Kristal-İş Sendikası ile Şişecam arasında süren toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca grev kararı alındı. Anlaşma sağlanamaması halinde Şişecam(a bağlı 10 yerde çalışan 5800 cam işçisi 20 Haziran’da greve çıkacak.

Cam işçisi grev kararının arkasında
Paylaş

Kristal-İş Sendikası ile Şişecam arasında süren toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca grev kararı alındı. Anlaşma sağlanamaması halinde Şişecam(a bağlı 10 yerde çalışan 5800 cam işçisi 20 Haziran’da greve çıkacak.

Ocak ayından beri süren sözleşme görüşmelerinde; istirahat ödenekleri, Şişecam’a bağlı herhangi bir işletmenin kapatılması durumunda işçilerin mevcut hakları ile diğer işletmelere geçişinin sağlanmasını kapsayan idari madde ve bunun yanı sıra  ücret zammı, saat ücreti düşük olan işçilere  iyileştirme zammı, dörtlü paket zammı maddelerinde anlaşmazlık anlaşma sağlanamadı.

KAYIPLAR TELAFİ EDİLMELİ

Greve çıkacak 5800 işçinin yaklaşık 2500’ü, Şişecam’ın Lüleburgaz’daki fabrikalarında çalışıyor. Konuştuğumuz 10 yıllık cam işçisi, “Saat ücretimi çalıştığım yıllara bölündüğümde, her yıla 1 lira bile düşmüyor” diyerek, bu dönem parasal konularda beklentilerinin, kriz dönemi ve sonrasındaki sözleşmelerde alınan düşük zamların telafi edilmesi olduğunu, fakat idari maddelerden de kesinlikle taviz verilmemesi gerektiğini belirtti. İşçi “Alınan grev kararının sonuna kadar arkasındayım. Kararlı bir şekilde mücadele edildiği zaman hakkımız olanı, sonuna kadar alırız” dedi.

NE GEREKİRSE YAPMALIYIZ

Konuştuğumuz işçilerden bir başkası, kapatılan Topkapı Şişecam’da 15 seneden fazla süre çalıştığını belirterek, “İstenilen miktarların Şişecam işvereni için büyük miktarlar olmadığını, Şişecam’ın yıllık kârlarına bakarak herkes görebilir. Bunun yanı sıra onca fedakarlığımıza rağmen işveren halen birkaç kuruşun hesabını yaparsa, Topkapı direnişimizdeki gibi direnmekten, mücadele etmekten çekinmeyeceğimizi bilmelidir” diye konuştu.

20 seneye yakın bir zamandır cam işçisi, isimlerinin yazılmasını istememelerinin nedenini ‘Tam da sözleşme zamanı başımıza bir iş gelmesin’ diyerek açıkladı. Son yıllarda genç işçilerin sayısının arttığını dile getiren işçi, bu durumun saat ücreti ortalamasını etkilediğini anlattı. Yeni işçilerin eski işçilere oranla daha az mücadele deneyimlerinin olduğunu dile getiren işçi şöyle devam etti: “Eğer işveren taleplerimizi karşılamazsa, burada en büyük görev genç işçilere düşüyor. Kendi gelecekleri için bu grevi başarıya ulaştırmalı, bunun için ne gerekiyorsa yapmalılar. Aksi takdirde ücretler her geçen sene erimeye devam edecek ve sosyal haklar her TİS döneminde budanacaktır.” Taleplerinin Şişecam işverenine kazandırdıklarının yanında lafı bile edilemeyeceğini belirten işçi, “Cam işçisi arkadaşlar, Şişecam bizden her gün istiyor. Biz ise senede bir gün hakkımız olanı istiyoruz, çok bir şey mi istiyoruz? Almak için ne gerekirse yapmalıyız” diye konuştu. (Lüleburgaz/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Önce İŞKUR sonra TOKİ

SONRAKİ HABER

Göğüs göğüse mücadeleye devam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...