18 Haziran 2014 21:28

Sendikal hakka engele hapis cezası verildi

Mahkeme, Standart Profil'de e-devlet şifresini vermediği için işçiyi işten atmakla tehdit eden patron temsilcisine sendikal hakların kullanılmasını engellediği için hapis cezası verdi.

Sendikal hakka engele hapis cezası verildi
Paylaş

Mahkeme,  e-devlet şifresini vermediği için işçiyi işten atmakla tehdit eden patron temsilcisine sendikal hakların kullanılmasını engellediği için hapis cezası verdi.

28 Kasım 2013 tarihinde Standart Profil İnsan Kaynakları Müdürü Kadir Yalçınkaya, işçilerinden İdris Ali Çelik’i odasına çağırmış, Petrol-İş sendikasına üye olup olmadığını öğrenmek için e-devlet şifresini istemiş, Çelik’in şifresini vermemesi üzerine ise işten çıkartılmakla tehdit edilmişti. Çelik’in bu konuşmayı ses kaydına alması üzerine ise hukuki süreç başlatılmıştı. Geçtiğimiz hafta görülen karar duruşmasında Manisa 4. Sulh Ceza Mahkemesi, sanık sıfatıyla yargılanan Kadir Yalçınkaya’ya Türk Ceza Kanunu’nun 118 Maddesi’nde belirtilen”sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi” suçunu işlediği gerekçesiyle 5 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına, 5 yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanmasına karar verdi.
Kararı gazetemize değerlendiren işçilerin Avukatı Özgür Metin, “Bu dava da savcı basit tehdit suçundan dolayı açtı ancak biz mahkemede itirazımızı belirttik. Mahkeme de suç vasfını değiştirdi, sendikal hakların kullanılmasının engellemesinden dolayı ceza verdi Onun için bu karar sendikal hakların ihlal edildiği işyerleri açısından emsal teşkil etmesi açısından önemli” dedi. (MANİSA)

ÖNCEKİ HABER

Hollanda Avustralya karşısında zorlansa da kazanmasını bildi

SONRAKİ HABER

ÜNPAS’ta sendikalı işçiler işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...