18 Haziran 2014 06:00

Bu yasa tasarısı hayvanları korumaz

Mecliste tartışılan Hayvanları Koruma Kanunu’nunda yunus parkları ve sirkler kaldırılmadı, sokakların hayvanlardan temizlenmesinin önü açıldı. Hayvan hakları savunucuları ve sanatçılar komisyonda görüşülen bu yasaya tepkili.

Bu yasa tasarısı  hayvanları korumaz
Paylaş

Metin AKARSU
İstanbul

Mecliste tartışılan Hayvanları Koruma Kanunu’nunda yunus parkları ve sirkler kaldırılmadı, sokakların hayvanlardan temizlenmesinin önü açıldı. Hayvan hakları savunucuları ve sanatçılar komisyonda görüşülen bu yasaya tepkili.

TBMM Çevre Komisyonu’nda tartışılan Hayvanları Koruma Kanunu’nun ikinci toplantısı 19 Haziran günü gerçekleştirilecek. İlk toplantıya katılan Hayvan hakları savunucuları itirazlarının ve önerilerinin görmezden gelindiğini belirtiyor. Bana Göz Kulak Ol Duyarlı Yaşam Derneği ve CHP Milletvekili Melda Onur, Yunuslara Özgürlük Platformu’nun hazırladığı bir dosya ile Orman ve Çevre Bakanlığı İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret etti ve yasa tasarısına karşı toplanan imzaları müdürlüğe teslim etti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımı ve İstanbul Milletvekili Erol Kaya’nın başkanlığında geçtiğimiz günlerde toplanan komisyonda tasarının ilk 5 maddesi kabul edilmişti. Tasarıya dönük eleştiriler ise devam ediyor. İşte Hayvan Hakları Savunucularının tasarıya dönük eleştirileri;

YUNUS PARKLARI VE SİRKLER KAPATILMIYOR

* Çok basit bir düzenleme ile yasaklanabilecek olan Yunus parkları ve hayvanlı sirkler Milletvekili Mehmet Metiner’in “Bu parklar ülke ekonomisine katkı sağlamalarının ötesinde, çok önemli sosyal ve kültürel rol üstlenmektedir” şeklindeki gerekçesi ile kapatılmaktan ve yasaklanmaktan vazgeçildi.

HAYVANLAR ŞEHİR DIŞINA

* Yürürlükte olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. Maddesinde belirtilen “Sokaklardan toplanan hayvanların tekrar alındıkları yere bırakılmasına ilişkin” mevcut madde tasarıda değiştirilmiş ve tasarıya şehir merkezlerinden uzak, nereye yapılacağı ve ne şekilde oluşturulacağı dahi belli olmayan, koşulları hakkında bilgi verilmeyen “besleme merkezleri” ortaya atılmıştır.

DEV BARINAKLAR GELİYOR

* Tasarıda binlerce hayvanın barınacağı dev barınaklar gündeme getiriliyor. Fakat Hayvan Haklarını savunucuları Türkiye’de ki 50 hayvan kapasiteli barınaklarda bile hayvanların açlık ve susuzluktan, tıbbî yardım alamamaktan dolayı hayatını kaybettiğini belirtirken Türkiye barınaklarının çok büyük bir çoğunluğunun içler acısı halinin, Çevre Alt Komisyonu üyelerince de gözlemlendiğini aktarıyor.

GÖRÜŞLER DİKKATE ALINMADI

* Hayvan Hakları Savunucuları ve Dernekler, Komisyon Başkanı Erol Kaya’nın raporunda dile getirdiği ‘STK’ların ortaklaştığı, tasarının STK talepleri doğrultusunda geliştirildiği’ iddiasını kabul etmiyorlar. Görüşlerinin sadece usulen alındığını dile getiren demokratik klitle örgütü temsilcileri, onlarca sayfalık bilimsel çalışmalarının eleştiri ve önerilerinin dikkate alınmadığını ifade ediyorlar.HAYVANLAR DOĞAL

YAŞAMLARINDAN KOPARILIYOR

Sanatçılar ve hayvan hakları savunucuları, TBMM Çevre Komisyonu üyesi ve İstanbul Milletvekili Melda Onur’la birlikte Hayvanları Koruma Kanunu’nun değiştirilmesine dair kanun tasarısı hakkında İl Orman ve Su İşleri Bölge Müdür Yardımcısı Osman Demirel ile görüştü. Görüşmeye Bana Göz Kulak Ol Derneği (BGKO) kurucuları ve sanatçıları Özge Özder, Ayça Varlıer, Aslı Tandoğan ve Bennu Yıldırımlar katılırken, sanatçılara Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nden Burak Özgüner ve Engelli Hayvanları Koruma ve Hayvan Hakları Derneği’nden Çağrı Sert eşlik etti. Sanatçılar ve aktivistler, Yunuslara Özgürlük Platformu ve BGKO tarafından derlenen dilekçeyi de İstanbul Milletvekili Melda Onur’a ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı İstanbul Bölge Müdür Yardımcısı Osman Demirel’e iletti. Burada konuşan Özge Özder, Yunus Parklarının ve hayvanlı sirklerin kapatılmasını, sokak hayvanlarının toplatılmasının engellenmesini talep ettiklerini söyledi. Sanatçı Ayça Varlıer’de hayvanların yeni yasa ile doğal ortamlarından ve yaşamlarından koparılacağını söylerken yıllardır aynı ortamlarda insanlarla yaşayan hayvanların barınakların ardına kapatılmasının doğru olmadığını aktardı.

ÖNCEKİ HABER

Polis, 15 yaşındaki çocuğu darp etti

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve demokrasi güçlerinin tutumu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...