17 Haziran 2014 22:32

Kadınlar kaygılı ama barışta ısrarlı

Barış İçin Kadın Girişimi, geçtiğimiz haftasonu kalekol protestolarını sürdüren Liceliler ve Diyarbakır’da dağdaki çocuklarının inmesi için eylem yapan annelerle yaptıkları görüşmelere dair izlenimlerini bir basın toplantısıyla paylaştı. Girişim, yaptıkları görüşmelerde ortaya çıkan ortak talebin barış olduğunu söylediler.

Kadınlar kaygılı ama barışta ısrarlı
Paylaş

Barış İçin Kadın Girişimi, geçtiğimiz haftasonu kalekol protestolarını sürdüren Liceliler ve Diyarbakır’da dağdaki çocuklarının inmesi için eylem yapan annelerle yaptıkları görüşmelere dair izlenimlerini bir basın toplantısıyla paylaştı. Girişim, yaptıkları görüşmelerde ortaya çıkan ortak talebin barış olduğunu söylediler.

Cezayir Toplantı Salonunda gerçekleşen ve Filiz Karakuş, Sevda Bayramoğlu, Nimet Tanrıkulu’nun düzenlediği basın toplantısında, açıklamayı Sevda Bayramoğlu yaptı.

90’LARI HATIRLATAN MANZARALAR

Geçen yıl başlanan kalekol yapımları nedeniyle Lice’ye yaptıkları ziyareti hatırlatan Bayramoğlu, “Ne yazık ki kaygılarımızın hiç de yersiz olmadığını tam bir yıl sonra yaşananlar ve Lice’de gördüklerimiz doğruladı. Çatışmasızlık süreci artık asker ölümlerinin yaşanmıyor olması nedeniyle Batı’da bir rahatlama yaratmışken, Kürdistan’da kalekol yapımlarının devam ediyor olmasının sürece dair büyük bir kaygı ve güvensizlik yarattığını gördük, dinledik” dedi. Bölge halkının kaygılarını doğrulayan ve ‘90’lı yılları hatırlatan askeri arama noktaları ve devasa asker, özel tim yığınakları gördüklerini anlatan Bayramoğlu, “Bölgede havanın her an savaş koşullarına ve acımasız bir ortama dönüşebileceği kaygısını biz de hissettik” dedi.

LİCELİ İÇİN KARAKOL; İŞKENCE DEMEK

Lice’de yaptıkları görüşmelere dair bilgi veren Bayramoğlu, çokça sorulan  “Karakol yapımına neden bu kadar karşılar” sorusunu soranların o coğrafyayı görmeden bunun cevabının almasının zor olduğunu söyledi. Bayramoğlu şöyle konuştu: “Öncelikle bu yapılar sıradan karakollar değil. Kale gibi, şato gibi, hatta bir kısmının yerin metrelerce altına uzanan eklentileri var. Licelilerin yaşam alanlarını çevreleyen tepelerin neredeyse hepsinin üzerine konuşlandırılmışlar. Yani Lice’nin dört bir tarafı kale gibi karakollara çevrilmiş durumda. Üstelik karakolun Lice ve tüm bölge için anlamı, hafızası da batıdakinden çok farklı. Orada kalekol; korucuların Kürt halkına uyguladığı göç ettirme, öldürme, kaybetme, tecavüz demek. Liceli genç bir kadın da şöyle ifade etti: Üzerimizde denenmemiş hiçbir zulüm kalmadı. Ben toprağımda özgür yaşamak istiyorum. Abluka altında değil.”

ÇOÇUKLAR KAÇIRILMADI

Diyarbakır’da dağdaki çocukları için eylem yapan kadınlarla da görüştüklerini anlatan Bayramoğlu, eylem yapan ailelerinin çocuklarının çoğunluğunun 18 yaşın üstünde olduğunu ifade etti. Annelerin eylemlerini barışa katkı yapmak için yaptıklarını dile getirdiklerini söyleyen Bayramoğlu, çocuklarının ceza alacaklarsa dağdan dönmesini istemeyen ailelerin olduğunu da kaydetti. Aileleri ziyaret etmek isteyen Barış Anneleri’nin polislerce zor kullanılarak engellendiğini söyleyen Bayramoğlu, “Ortak bir çığlığı ve feryadı olan kadınların bir araya gelmesini istememişler. Devlet ve erkek sistem bir çeşit anneliği öne çıkararak adeta ‘makbul annelik’ yaratarak kadınları bölmeye çalışıyor. Farklı kadınlık ve annelik hallerinin böyle karşı karşıya getirilmesinin tehlikeli ve de maksatlı olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. Ana akım medyada gördükleri ve okuduklarından farklı bir tabloyla karşılaştıklarını söyleyen Bayramoğlu, “Çocuklarımız kaçırılmadı ama propaganda yapıldı diyorlar. çoğunluğun çocuğu zaten 18 yaş üstünde. Bir kısmı ise 16 yaşında. Dönmelerini, herkesin dönmesini, ceza almamasını istiyorlar ve siyasilerin elini taşın altına koymasını istiyorlar” dedi. Bayramoğlu, oturma eylemindeki kadınlardan birinin, “Bu nasıl barış kale dikerek mi barışacağız” dediğini de söyledi.
Barış talebini ve ısrarını çok net hissettiklerini, duyduklarını anlatan Bayramoğlu, Batı’da da aynı ısrar ve anlayış olması durumunda çözüm için gerekli adımların daha çabuk atılabileceğini ifade etti.. Kadınların direnişin öncüsü olduğunu söyleyen Bayramoğlu, “Kaygılara karşın kadınlar barıştan vazgeçmedi” dedi. Bayramoğlu ayrıca Barış İçin Kadın Girişimi’nin 28 Haziran’da bir konferans yapacağını da duyurdu.

MEDYA DİYARBAKIR’DAKİ EYLEMİ ÇARPITTI

Daha sonra söz alan Nimet Tanrıkulu da gerek Lice’de yaşananlara ilişkin gerekse de Diyarbakır’da dağdaki çocuklar için oturan ailelerin eyleminin ana akım medya tarafından çarpıtıldığını belirterek, “Bunu yaptığımız görüşmelerde bir kez daha gördük. Anneler barış talebinde ısrarcı ve kararlı” dedi.

Dağdaki çocukları için bekleyen ailelerin hepsinin Diyarbakır dışında geldiğini söyleyen Filiz Karakuş ise Mazlum Der’den aldıkları bilgiye göre aralarında Memur–Sen’in de yer aldığı 72 kurumun eylem yapan ailelerin ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cinsel tacizde en önemli delil kaldırılıyor!

SONRAKİ HABER

Barzani: Irak bir bütün olarak kalamayabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...