17 Haziran 2014 19:26

‘Ferman sizin, Munzur bizimdir’

Dersim'de Munzur Vadisi Milli Parkı’nda yapımı kararlaştırılan Baraj ve 2 HES projesi için üstün kamu yararı kararı gerekçe gösterilerek yeniden ön lisans verilmesi protesto edildi. Karara tepki gösteren Dersimliler, Dersim Ovacık kara yolu üzerinde bulunan ve baraj yapılması planlanan sahada açıklama yaptı ve Munzur Nehri kıyısında insan zinciri oluşturdu.

‘Ferman sizin, Munzur bizimdir’
Paylaş

Dersim'de Munzur Vadisi Milli Parkı’nda yapımı kararlaştırılan Baraj ve 2 HES projesi için üstün kamu yararı kararı gerekçe gösterilerek yeniden ön lisans verilmesi protesto edildi.

Karara tepki gösteren Dersimliler, Dersim Ovacık kara yolu üzerinde bulunan ve baraj yapılması planlanan sahada açıklama yaptı ve Munzur Nehri kıyısında insan zinciri oluşturdu. Eylemde sık sık baraj ve HES karşıtı sloganlar atıldı. Burada konuşan Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Barış Yıldırım, “Munzur’un ölüm fermanı Dersim için yok hükmündedir. Eğer kamu bizsek, kamu bu karar ‘Yok hükmündedir’ diyor. Ferman sizinse Dersim ve Munzur bizimdir” diye konuştu.

DANIŞTAY PROJEYİ DURDURMUŞTU

Munzur Vadisi’nde yapımı planlanan Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES 1-2 projesi için Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) tarafından Konaktepe Elektrik Üretim AŞ’ye 2010 yılında elektrik üretim lisansı verdi. Yargıya taşınan bu karar Danıştay tarafından millî park niteliğini taşıyan Munzur Vadisi’nde su kaynaklarının kullanımı ve işletilmesinin yasak olduğu ve kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle durduruldu. Çevre ve Orman Bakanlığı ise 2011 yılında Munzur Vadisi Milli Parkı’nda inşa edilmesi planlanan baraj ve HES projelerinin yapılması hususunda üstün kamu yararı bulunduğu, enerji ihtiyacının başka kaynaklardan karşılanmasının mümkün olmadığına dair karar aldı. EPDK de Bakanlığın bu kararına dayanarak Munzur Vadisi Milli Parkındaki projelere yeniden ön lisans verdi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Uğur Kurt soruşturmasında tanıklarla olay yerinde inceleme yapıldı

SONRAKİ HABER

Susurluk Belediyesi\'nde işçi kıyımı başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...