17 Haziran 2014 10:27

Soma'da madenciler eylemde

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamının ardından üç ocağı da kapalı olan şirketin yaklaşık 6 bin çalışanı, maaşlarını hesaplarında göremeyince eylem kararı aldı. İşçiler Hükümet Konağı önünde oturma eylemine başladı.

Soma\'da madenciler eylemde
Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamının ardından üç ocağı da kapalı olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'nin yaklaşık 6 bin çalışanı, maaşlarını hesaplarında göremeyince eylem kararı aldı. İşçiler Hükümet Konağı önünde oturma eylemine başladı.

Katliamın ardından 15 Mayıs'ta, Nisan ayı maaşlarını alan işçilerin hesaplarına bir daha para yatırılmadı. Hem kazanın yaşandığı ocakta hem de diğer iki maden ocağında çalışan işçilere, bugüne kadar gerek şirket yetkililerinden gerekse de ilçeyi ziyaret eden siyasilerden maaşların zamanında ve tam olarak yatacağı güvencesi verildi. Dün (pazartesi) maaşlarının yatacağı umuduyla banka hesaplarını kontrol eden işçiler, bunun gerçekleşmediğini görünce yaşananlara tepki gösterdi. Bunun üzerine protesto kararı alan işçiler, kaymakamlık binası önünde oturma eylemi başlattı.

ŞİRKET YETKİLİSİ: 20 HAZİRAN'A KADAR YASAL YETKİMİZ VAR


Bu arada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin yetkilisi ise, maaş ödeme çalışmalarının halen devam ettiğini, şirketin hesaplarına mahkemece konulan tedbir kararlarının bu ödemeyi geciktirdiğini ancak kısa sürede maaşlarla ilgili resmi açıklama yapacaklarını söyledi. Aynı yetkili, tam mesaiye göre yatırmayı planladıkları maaşların ödenmesi için yasal olarak son günün 20 Haziran olduğunu, bu süreye kadar da sorunu halledebileceklerini dile getirdi.

MANİSA VALİSİ, İŞÇİLERLE GÖRÜŞTÜ

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, ücretleri yatırılmadığı için eylem kararı alan ve 2 saat boyunca yol kapattıktan sonra tekrar Kaymakamlığın önüne giden yaklaşık 300 işçi, buradaki bekleyişini sürdürüyor. İşçilerin kendisiyle görüşmek istemesi üzerine Manisa Vali Erdoğan Bektaş, Soma Kaymakamlığı önüne geldi. İşçiler ile görüşen Vali Bektaş, "Çalışma Bakanlığı'ndan aldığım ifadeye göre, kaza olan madendekiler maaşlarını madene bir çözüm buluncaya kadar almaya devam edecek. Ama bugün maaşlarınız yatmayacak. 'Bu ödemeler nereden sağlanacak?' diye soracak olursanız, işçinin işsiz kalması durumunda, Türkiye'nin kanunlar sisteminde öngördüğü birşey var. Bu da işsizlik sigortası" dedi. Ancak kaza olan madende çalışan işçiler ile devletin kapattığı herhangi bir madenin çalışanlarının bu kapsama girmediğini söyleyen Vali Bektaş, "İşsizlik maaşında diğer şeyler öngörülmüş. Ancak bu tür durumlarda düzenlemeler yapılmamış, yeni kanunda koyacağız diyorlar" şeklinde konuştu.

İŞÇİLER DAĞILDI

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, maaşları yatmadığı için eylem kararı alan ve 2 saat boyunca yol kapattıktan sonra Kaymakamlığın önüne giden yaklaşık 300 işçi, yaklaşık 8 saat sonra dağıldı.

'BODROLAR HAZIR MAAŞLAR CUMA GÜNÜ YATACAK'

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'nin yetkililerinden maaşla ilgili açıklama geldi. Gün boyu süren protestolardan sonra şirket yetkilisi yaptığı açıklamada, işçilerin bodrolarının hazır olduğunu, cuma günü de maaşların şirkette çalışan yaklaşık 6 bin işçinin hesabına yatırılacağını söyledi. Aynı yetkili madendeki işçilerin ödemelerinin 30 günlük tam mesai üzerinden yapılacağını, işçilerin çalışmadığı günler içinde ücretli izinli olarak gösterildiğini kaydetti. (Manisa/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Çiftçi tarımdan koparıldı, Türkiye ithalatçı konuma geldi

SONRAKİ HABER

HDP adayını 22 Haziran’da açıklayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa