16 Haziran 2014 10:06

Mutki'de toplu mezar bulundu

Mutki'nin Ocaklı (Pirnesin) köyü kırsalında meydana gelen heyelan sonucu bir PKK'liye ait cenazenin bulunması ardından yapılan incelemede, aynı bölgede 1994 yılında çıkan bir çatışma sonucunda yaşamını yitiren 16 PKK'linin toplu bir şekilde gömüldüğü ortaya çıktı.

Mutki\'de toplu mezar bulundu
Paylaş

Mutki'nin Ocaklı (Pirnesin) köyü kırsalında meydana gelen heyelan sonucu bir PKK'liye ait cenazenin bulunması ardından yapılan incelemede, aynı bölgede 1994 yılında çıkan bir çatışma sonucunda yaşamını yitiren 16 PKK'linin toplu bir şekilde gömüldüğü ortaya çıktı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Bitlis Temsilciliği'nin, 2011 ile 2012 yılları arasında yaptığı araştırma sonucunda 260 toplu mezarın tespit edildiği Bitlis ve ilçelerinde her gün yeni bir toplu mezar ortaya çıkıyor. Toplu mezarların en çok bulunduğu ilçe olan Mutki'de, Ocaklı (Pirnesin) köyü kırsalında meydana gelen heyelan sonucu bir PKK'liye ait cenazenin bulunması ardından yapılan incelemede aynı bölgede 16 PKK'linin toplu bir şekilde gömüldüğü ortaya çıktı. Toplu mezarın, 1994 yılında çıkan bir çatışma sırasında, F-16 savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren ve askerler tarafından toplu gömülen 16 PKK'liye ait olduğu belirtildi. 12 Haziran'da yaşanan heyelan sonrası ortaya çıkan ve yurttaşlar tarafından Olek köyünde bulunan Xerzan Şehitliği'ne götürülerek, defnedilen cenazenin de aynı grupta bulunan ve Siirtli olduğu iddia edilen Azad kod isimli PKK'liye ait olduğu belirtildi.

Konuya ilişkin incelemelerde bulunmak için gittiği Ocaklı köyünde, bölgede yaşayan yurttaşlardan edindiği bilgileri aktaran İHD Temsilcisi Hasan Ceylan, "Bölgedeki yurttaşların anlatımına göre, 1994 yılında 5 adet F-16 uçağıyla gündüz saat 8'den akşam saat 5'e kadar bombardıman yapılmış. O dönem Erdal isimli PKK'linin komutasında olan 17 PKK'li bombalama sonucu hayatını kaybetmiş. Ve toplu bir şekilde defnedilmişler. Şu an bir cenaze ortaya çıktı, diğer cenazeler de o bölgededir" diye konuştu.

Yıllardır toplu mezarların tespiti ve açılması için hukuki girişimlerde bulunmalarına rağmen herhangi bir sonuç alamadıklarına işaret eden Ceylan, tespit edip açılmasını talep ettikleri toplu mezarların bölgede bulunan askeri güçler tarafından tahrip edildiğini öne sürdü. Mutki'de yaptıkları araştırma sonucu 43 toplu mezarın yerini belirlediklerini dile getiren Ceylan, söz konusu saldırılar nedeniyle bu bilgiyi uzun süre kamuoyu ile paylaşmaktan kaçındıklarını söyledi.

TOPLU MEZARLARIN YERİ BİLİNİYOR


Kimliği gizli tutulan tanıklardan aldıkları bilgiler üzerine toplu mezar tespiti yaptıklarını belirten Ceylan, en çok bölgede koruculuk yapan kişilerin İHD'ye gelerek, tanıklık ettiği duruma dair bilgi verdiğini söyledi. Toplu mezarların yerlerinin bölgedeki askeri güçler ve emniyet birimleri tarafından bilindiğini söyleyen Ceylan, bölgede halen savaş suçunun işlenmeye devam ettiğini dile getirdi.

1990'lı yıllarda Mutki'nin infaz yeri olarak kullanıldığına vurgu yapan Ceylan, "Gündüz sessiz akşamları karanlık bir yer olduğundan dolayı burası infaz merkezi olarak seçilmiş. Devlet tarafından birçok kişi getirilerek, burada infaz edilmiş. 1999 yılında PKK'lilerin bölgeden çekildiği sırada askerler tarafından bu bölgede pusu atılıyor ve PKK'li grupların çoğu burada yaşamını yitiriyordu" dedi. Kalıcı bir barışın sağlanması için devletin kendi geçmişiyle yüzleşmesi ve samimi adımlar atması gerektiğine işaret denen Ceylan, "Yetkililer, eğer samimi olmuş olsaydı şu ana kadar toplu mezarları açmış olurdu. Kesinlikle kemikler ile savaşılmaz, bu bir savaş suçudur" ifadesinde bulundu.

Devlet yetkililerinin bu tutumuna rağmen halkın konuya duyarlı davrandığını dile getiren Ceylan, toplu mezarların bulunduğu yerleri bilenlerin kendilerine ulaşarak, bu bilgiyi kendileri ile paylaşması çağrısında bulundu. (Bitlis/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'Basketbol nasıl oynanır'ın yanıtı: Spurs

SONRAKİ HABER

Kürt öğrencilere ırkçı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...