16 Haziran 2014 06:00

İnci kefalinin göç yoluna HES

Sadece Van Gölü’nde yaşayan ve nesli koruma altında olan inci kefalinin göç yolu olan Zilan Deresi’ne HES yapmak için izin çıktı. Uzmanlar, HES’le beraber Zilan Deresi’ndeki suyun azalacağını ve inci kefalinin yumurtlama alanlarının da olumsuz yönde etkileneceğine dikkat çekti.

İnci kefalinin  göç yoluna HES
Paylaş

Beyar ÖZALP
VAN


Sadece Van Gölü’nde yaşayan ve nesli koruma altında olan inci kefalinin göç yolu olan Zilan Deresi’ne HES yapmak için izin çıktı. Uzmanlar, HES’le beraber Zilan Deresi’ndeki suyun azalacağını ve inci kefalinin yumurtlama alanlarının da olumsuz yönde etkileneceğine dikkat çekti.

ÇED OLUMLU RAPORU ÇIKTI

Van’ın simgesi haline gelen, Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen inci kefalinin göç yolu üzerinde bulunan Zilan Deresi’ne HES yapımı için düğmeye basıldı. HES için “ÇED olumlu” raporu çıktı. Geçtiğimiz günlerde TMMOB’ya bağlı odalar bölgeye giderek incelemelerde bulundu. TMMOB yaptığı incelemelerden sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Dekanlığına ve akademisyenlerine, TEMA Vakfı Van İl Temsilciliğine ve diğer ilgili kurumlara projesinin iptaline yönelik görüş bildirmeleri çağrısında bulundu.

‘DOĞANIN KATLEDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Van İl Başkanı Murat Demir, “Doğanın katledilmesine karşı var gücümüzle mücadele edeceğiz” dedi. Demir, HES’in en büyük tahribatının bir örneğinin Muradiye şelalesinde yaşandığını ifade ederek, “Hem bölge halkı hem de  kamuoyu bu konuda duyarlı olmalıdır” diye konuştu.

VAN HES SARMALINDA

Gölü, tarihi ve doğal güzellikleri meşhur Van, son yıllarda HES sarmalında. 2011 yılından itibaren Van ve ilçelerinde  bulunan dereler üzerinde yapılması planlanan 3 baraj ve 32 HES projesi için inşaatlar ve ÇED raporları hazırlıkları hızla  devam ediyor. Akarsu yatakları açısından zengin bir havzaya ve ülkedeki alabalık yetiştiriciliği için büyük bir potansiyele sahip olan Çatak’a bağlı Çatak ve Sotkîn çayları üzerinde yapılması planlanan 8 HES ve 2 barajın inşaatına başlandı. HES projesinin hayata geçmesi durumunda başta endemik bir tür olan Kırmızı Benekli Alabalık ve bölgede sadece Çatak çayında görülen su samuru olmak üzere birçok canlı nesli tehlike altına girecek.

NESLİ KORUMA ALTINDA

İnci kefali, sadece Van Gölü’nde yetişen ve nesli koruma altında olan bir balık. Bu balıklar, ilkbahar ve yaz aylarında yumurtalarını sığ sulara bırakmak amacıyla  gölden akarsulara doğru göç etmeye başlar. İnci kefalleri göçleri boyunca akarsularının kaynaklarına doğru bir yol izler. Akarsuyun akış yönünün tersine doğru yol kat eten inci kefalleri, akarsuların yüksek noktalarını geçmek için sıçrayışlar gerçekleştirir. Balıkların bu sıçrayışları eşsiz görüntüler oluşturur. İnci Kefallerinin göç dönemi olan 15 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında avlanması yasaktır. Zilan Deresi de  Bendi Mahi, Karasu ve Deli Çay ile beraber Van Gölü’nü besleyen önemli akarsular olmakla birlikte inci kefali balığının yumurtlamak için yoğun olarak göç ettiği akarsulardandır.
 

ÖNCEKİ HABER

İşçiler iktidar olmayı hedeflemeli

SONRAKİ HABER

Direnişteki işçiye kalem götürdü diye işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...