15 Haziran 2014 22:18

Kayseri işçileri Somalı işçilerle el ele

Kayseri’de Emek ve Dayanışma Platformu oluşumu tarafından İnşaat Mühendisleri Odasında düzenlenen 100 işçinin katılımıyla bir toplantı gerçekleşti.

Kayseri işçileri Somalı işçilerle el ele
Paylaş

Ahmet Akarsu
Kayseri


Kayseri’de Emek ve Dayanışma Platformu oluşumu tarafından İnşaat Mühendisleri Odasında düzenlenen 100 işçinin katılımıyla bir toplantı gerçekleşti.

Farklı sektörlerden bir araya gelen işçiler, Soma’dan gelen iki işçinin katıldığı toplantıda karşılıklı sıkıntılarını konuştular ve çözüm aramaya çalıştılar.  

Ayrıca toplantıya katılan Sosyal-İş Sendikası İş sağlığı ve İş güvenliği Uzmanı Onur Bakır, “Taşeronlaştırmalar yasaklansın, işçi sağlığı ve iş güvenliği” konulu bir seminer verdi.

İş yerlerinde görülen risklere değinen Bakır, “ İş yerlerinde riskler varsa işçi riskler giderilene kadar çalışmayabilir. Bu yasalarda vardır. Ve çalışmadığı zaman maaşı kesilemez. Haklarımızı daha iyi bilmemiz gerekiyor.” dedi.

Bakır, “Kayseri’de son 5 yılda hiçbir işçinin meslek hastalığına yakalanmadığı verilerle ifade ediliyor. Fakat bu durumun öyle olmadığını hepimiz biliyoruz.” dedi.

Soma’da yaşadığı sıkıntılardan ve maden patlamasından bahseden Sami Yavuz, “Ben 12 yıldır maden işçisiyim. Şimdiye kadar madende hiçbir tatbikat görmedik. Kilometrelerce yerin altında çalıştırılıyoruz. Yeraltından, yerüstüne çıkmamız 50 dakikamızı alıyor. Ama bu süre çalıştığımız iş süresine dâhil edilmiyor. Yine çalışma sürelerimiz düşürülmedi.” dedi.
Madendeki havalandırma fanının manüel olduğuna değinen Yavuz, “Madende işçilerin biriktiği yerde bacanın olmadığını karbon monoksit gazının maden ocağına yayıldığını bu sebepten de işçi arkadaşlarımız yaşamını yitirdiğini” söyledi.

Diğer bir Soma işçisi olan Taner Yıldırım ise, “Hükümet sözlerini tutmuyor. Bugüne kadar işçi ailelerine sadece 500’er lira dağıttılar. SOMA için toplanan paraların ise halen neden dağıtılmadığını soruyoruz. Daha maaşımızı bile alamadık” dedi.

Vardiya değişiminin ise yeraltında yapıldığına değinen Yıldırım, “Vardiya değişimlerini maden ocağında kilometrelerce yerin altında yapıyoruz. Yasalara göre can güvenliğimiz için yeryüzünde yapmamız gerekiyor. Biz hakkımızı tam bilmiyorduk fakat bizden sonrakiler için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.” dedi.

İŞÇİLER ÖLMESİN, PATRONLAR BÜYÜMESİN'

Kayseri’de Emek ve Dayanışma Platformu oluşumu tarafından iki hafta boyunca Kayseri meydanında “Taşeron çalışmalar yasaklansın, işçi sağlığı ve iş güvenliği arttırılsın” diyerek toplamış olduğu binlerce imzayı 15 Haziran günü SOMA işçilerininde katılmış olduğu basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuruldu.

ÖNCEKİ HABER

İsviçre uzatmalarda kazandı 2-1

SONRAKİ HABER

AA yine gerçeği çarpıtmaya çalıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...